Ha megtaláltad, akkor a tiéd? Hatalmas büntetést kaphatsz, ha kincset viszel haza
Hiába te fedezted fel, még sincs rájuk tulajdonjogod!

nagykep?cikkid=170141&kep=ekszer erme1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Élete során mindenkivel előfordul legalább egyszer, de talán többször is, hogy más elhagyott tulajdonába botlik, mely esetenként roppant értékes lehet. Megtalálóként azonban meglepő módon több kötelességed van, mint jogod, ha a törvényeket betartva szeretnél eljárni.

Különösen kényes kérdés, ha valami olyasmire bukkansz, ami már régóta, akár évszázadok óta gazdátlanul hever, sőt, valóságos régészeti leletről van szó. Elmondjuk, mi a teendő ilyenkor, hogy ne kerülj miatta bajba!

Mi számít régészeti leletnek?

Magyarországon a törvények szerint minden olyan tárgy régészeti leletnek minősül, mely 1711 előtt keletkezett. Kivételt jelent ez alól, ha az adott tárgy bizonyítottan egy gyűjtemény részeként maradt fenn.

Könnyű beazonosítani például az 1848-as szabadságharc vagy a világháborúk után maradt emlékeket, melyek közül egyik sem számít a régészeti lelet kategóriába, így megtarthatod őket. Amikor azonban egy régi érmére vagy egy rozsdás övcsatra bukkansz az erdőben, nem biztos, hogy első ránézésre meg tudod állapítani a korát.

Nagyon fontos, hogy ilyenkor észben tartsd, hogy Magyarországon a föld felszínén vagy elásva, sőt, vízben is, bármi, amit gazdátlanul találsz, az állami tulajdon. Ez magánterületeken is érvényes. Amennyiben régészeti leletet jogtalanul birtokolsz - megtalálod és hazaviszed -, úgy jelentős bírságot kaphatsz, ha ez kiderül.

Mi a teendő?

Ha úgy gondolod, hogy értékes dolgot találtál, melyet valaki elrejtett, vagy tulajdonjoga már feledésbe merült, akkor köteles vagy azt az államnak felajánlani, akit megillet a tulajdonjog. Ezt például a környéken illetékes múzeumokban teheted meg, amire a törvények szerint maximálisan nyolc napod van.

Az állam ezt követően két dolgot tehet: nem tart igényt a felajánlott tárgyra, így azt sajátként megkapod, vagy megtalálói jutalmat biztosít számodra a talált javak értékével arányosan, ami nemesfémek esetében például a fém értékének 10%-át jelenti, akkor is, ha mestermunkáról van szó.

A kulturális örökség védelméről szóló törvény értelmében a régészeti leletek kereskedelmi forgalomba hozása tilos, határon való átvitelük pedig súlyos jogsértésnek minősül.

Ezt is szeretjük