Tízezres bírság jár, ha elfelejted ezt a fontos dátumot: ma éjfél a határidő

Ha gyakran utazol, könnyen lehet, hogy ez téged is érinthet.

Autópálya matricák lejárata
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma, vagyis kedd éjfélig érvényesek a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák, szerdától már csak a 2017-es e-matricákkal lehet használni a díjköteles autópályákat és autóutakat.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. - NÚSZ - adatai szerint tavaly összesen mintegy 349 ezer éves országos e-matricát értékesítettek, ami csaknem 21%-kal több volt az előző évinél. A megyei matricákból 1 millió 580 ezret vettek az autósok, csaknem 18%-kal többet, mint 2015-ben. A havi matricák száma csaknem elérte az 1 millió 945 ezret tavaly, ez 5,6%-kal volt több, mint egy évvel korábban.

Változatlanul a heti, vagyis 10 napos e-matricából fogy a legtöbb, a szám tavaly megközelítette a 9 milliót, 6,6%-kal haladta meg az előző évit. A különböző e-matricákból összesen csaknem 13 milliót értékesítettek 2016-ban, az ebből származó bevétel pedig meghaladta a 64 milliárd forintot. Az eladott matricák száma 8, a bevétel több mint 11%-kal emelkedett a megelőző évhez képest.

A NÚSZ múlt heti tájékoztatása szerint az úthasználati jogosultságok ára idén sem változott, illetve nem vezettek be új díjkategóriákat. A díjköteles gyorsforgalmi úthálózat ugyanakkor bővült 2017. január 1-jétől az M86-os autóúttal és az M85-ös autóút tavaly még nem díjköteles szakaszával, így az idén mindkét út teljes hosszában csak e-matrica megváltásával használható jogszerűen. A változás miatt vezették be új termékként a Vas megyei e-matricát.

Az útdíjfizetési szolgáltató felhívta a figyelmet arra, hogy az úthasználati jogosultságot mindig a díjköteles útszakaszra történő felhajtás előtt kell megváltani, az e-matrica megvásárlása nem jelent visszamenőleges jogos úthasználatot. Az érvényesség kezdete minden esetben a vásárlás időpontja. Az úthasználati díj elektronikus megfizetése esetén a nyugtázó értesítés szolgál igazolásként. A vásárlás után kapott ellenőrző szelvényt, illetve nyugtázó üzenetet az e-matrica érvényességének utolsó napjától számított két évig meg kell őrizni.

Ezt is szeretjük