Pompeji legkülönlegesebb erotikus freskói: a régészeket is megbotránkoztatták a képek

Még ma is meghökkentően szabadosnak hatnak az ókori erotikus ábrázolások.

GettyImages-1306564556
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aligha van olyan régészeti helyszín, ami annyi embert vonzana a világ minden tájáról, mint a Nápoly közelében található Pompeji és Herculaneum, amiket a Vezúv tragikus kitörése pusztított el 79-ben. 

A két helyszín szisztematikus feltárása a 18. században kezdődött, hihetetlen művészeti és történelmi értékkel bíró alkotások kerültek elő, igaz, akadtak köztük olyanok is, amelyek közmegbotránkozást keltettek, így aztán újra el is tüntették őket a nyilvánosság szeme elől. Ezek az erotikus művek, szobrok, freskók, mozaikok még mai szemmel is meglehetősen szabadosnak tűnnek, nem csoda, hogy még napjainkban is felkeltik az érdeklődést, és meghökkentik a szemlélőiket.

Erotikus művek Pompejiben

Az előkerült művek arra engedhetnének következtetni, hogy a rómaiak szexualitása sokkal szabadabb és megengedőbb volt, mint az a mai nyugati kultúrára jellemző, ugyanakkor a kutatók szerint néhány kivételtől eltekintve leginkább szerencsehozó és termékenységi ábrázolásokról van szó. 

Amikor 1819-ben I. Ferenc nápoly-szicíliai király feleségével és kislányával meglátogatta a Nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeum Pompeji-kiállítását, elborzadva fedezte fel a szexuális töltetű műalkotásokat, és elrendelte, hogy azokat zárják egy különterembe, hogy csak érett és erkölcsös látogatók tekinthessék meg. A titkos tárlat ezt követően hol bezárt, hol újranyitott, a 2000-es években ismét hozzáférhetővé vált, de a kiskorúak továbbra is felügyelettel nézhetik meg. 

(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük