Aljas trükk terjed: így lophatják el a poggyászod a vonatról, buszról, reptérről

Így próbálják elterelni az utasok figyelmét a tolvajok.

Poggyászlopás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Bármilyen szép is azt gondolni, hogy a többség sosem ártana másoknak, az emberiségbe vetett bizalom egy pillanat alatt meginoghat, ha valaki a saját bőrén tapasztalja meg, milyen érzés, ha kifosztják, a szó szoros és átvitt értelmében is.

A buszokon és a vonatokon egy-egy belföldi utazás alkalmával is áldozatául eshetsz egy poggyásztolvajnak, nem beszélve a külföldi úti célokról, ahol kifejezetten a turisták jóhiszeműségét és tapasztalatlanságát használják ki. Nem kell persze minden utastársban potenciális bűnelkövetőt sejtened, mindenesetre nem árt, ha felkészült vagy, és a jellemző módszereket épp úgy ismered, mint a védekezési technikákat.

Figyelj le- és felszálláskor!

A buszokon és vonatokon tevékenykedő tolvajok előszeretettel használják ki a tömeg jelentette előnyt, a nagy tolongás miatt ugyanis könnyű észrevétlenül elemelni másnak a tulajdonát - akár a poggyászát -, majd eltűnni vele, ezért leszálláskor és felszálláskor is légy résen, figyeld az embereket és a poggyásztartót is.

Fontos tudni továbbá, hogy a távolsági buszokon, amennyiben a csomagtérben helyezed el a poggyászt, a járművezetőnek kell elvégeznie a kiadást és a berakást, emellett meg kell jelölni a csomagot, és poggyászszelvényt is adnia kell. Ugyanis csak ennek birtokában vállal felelősséget a társaság egy esetlegesen eltűnt csomagért.

Az elalvás is célponttá tesz

Az elszenderedés szintén potenciális célponttá tesz, ha nem tudod megállni, és sejted, hogy el fogsz aludni, vedd szorosan magad mellé, magad elé vagy a lábadhoz a táskádat, laptoptáskádat, hátizsákodat, és lehetőleg a pántjaiba is akaszd bele a kezed. Jobb, ha minden a kezed ügyében van, sose hagyj semmit a melletted található ülésen, még akkor se, ha egyébként kevesen utaznak a járművön.

7 utazási kedvezmény, amit lehet, hogy nem ismersz: pedig neked is járhat!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Figyelj a fenti poggyásztartóra is!

Szintén légy résen, ha valaki látványosan a fenti poggyásztartóban vagy épp a felakasztott kabátok között kutat, jellemző trükk ugyanis, hogy a tolvajok úgy tesznek, mintha csupán saját holmijukat keresnék, azonban már máséval távoznak. Laptoptáskák esetében például előszeretettel használják ki a hasonlóságot, így az utas értékes poggyászát saját, üres táskájukra cserélhetik.

A figyelemelterelés legváltozatosabb módszerei

Csakúgy, mint az utcán, a tolvajoknak utazás közben is a figyelemelterelés az egyik legjellemzőbb módszerük. A vonatokon például gyakori, hogy a tettes és társa a peronon, illetve a szerelvényben párhuzamosan haladnak, majd a bent tartózkodó tolvaj jelez a kintinek, aki az ablakon bekopogva, az utas figyelmét elterelve biztosít tökéletes terepet a bűncselekmény elkövetéséhez.

A buszos lopásoknál gyakori figyelemelterelő trükk a mindenféle ok nélkül történő szóba elegyedés is - a két tolvaj közül az egyik beszélget, míg a másik elvégzi a lopást -, csakúgy, mint a szintén előbbire szolgáló, hangos szóváltás vagy meghökkentő jelenet is. Utóbbiról egy olvasónk is beszámolt, az egyik tolvaj hangos szóváltással vonta magára az utasok figyelmét, míg a másik szép csendben, zavartalanul dolgozhatott.

Így verik át a legtöbb embert: 7 alattomos trükk, amiről neked is muszáj tudnod

Nézegess képeket!

Elolvasom

A figyelemelterelés módszere a pályaudvarokon és a reptereken is működhet hasonlóképp - elég például, ha valaki gyors segítséget kér tőled vagy épp útbaigazítást. Persze nem kell megtagadnod a segítségnyújtást, hisz korántsem biztos, hogy tolvajjal állsz szemben, nem árt azonban, ha birtokában vagy annak a reflexnek, hogy hasonló esetekben fokozottan ügyelsz értékeidre.

A Police.hu információi alapján a repterek esetében a csomagosztályozóban, a gépek rakodása közben, valamint a repülő belsejében is előfordulnak lopások, aminek megakadályozását fokozott ellenőrzésekkel, gyakoribb akciókkal, illetve kiterjedt kamerarendszerrel igyekeznek elérni.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük