Biciklizel? 30 ezres bírságot kaphatsz, ha nincs ilyened

6 apró tárgy, ami legyen nálad!

Erre mindig nagyon figyelj, ha biciklizel!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte nincs olyan, akit a jó idő ne csalogatna ki a szabadba, a gyalogosan vagy éppen autóval útnak induló kirándulók mellett pedig egyre nagyobb számban lehet látni kerékpárosokat is az utakon.

Bár a tájékoztatásra irányuló megannyi kampány hatására ma talán több biciklis közlekedik megfelelő kivilágítással, illetve felszereltséggel, még mindig akadnak jó páran, akik nincsenek tisztában az alapvető szabályokkal, melyek megszegése nemcsak súlyos bírsághoz, de életet kioltó tragédiákhoz is vezethet. A következőkre mindig nagyon figyelj!

Ezekkel kell felszerelni a biciklit!

A biztonságos közlekedés érdekében alapvető fontosságú, hogy indulás előtt ellenőrizd a kerékpár kormányát, fék- és világítóberendezéseinek működését, valamint a gumiabroncsok állapotát, el sem indulhatsz azonban, ha nem rendelkezel a következő, KRESZ által előírt kerékpártartozékokkal:

  • fehér színű első lámpa
  • vörös színű hátsó lámpa
  • vörös színű hátsó prizma
  • két, egymástól független fék
  • csengő
  • borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken
  • fényvisszaverő ruházat - lakott területen kívül éjszaka vagy rossz látási viszonyok között.

Kötelező a bukósisak?

Ezek csupán a kötelező felszerelések, rajtuk kívül azonban saját biztonságod érdekében fokozottan ajánlott a térd- és könyökvédő, a bukósisak, illetve a további fényvisszaverő eszközök használata. Egy esetben a sisak nemcsak ajánlott, hanem kötelező is: fel kell tenned, ha lakott területen kívül 40 kilométer/óra feletti sebességgel haladsz.

250 ezer forintodba is kerülhet egyetlen mozdulat: erre figyelj, ha kirándulsz!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Életmentő szabályok az utakon

Az elindulást minden esetben karjelzéssel jelezd, a haladás során pedig az úttesten az út- és forgalmi viszonyoknak megfelelően a lehetséges mértékben jobbra tartva közlekedj. Kikerülés és előzés esetén minden esetben, körültekintés után jelezni kell az irányváltoztatási szándékot.

Kanyarodás esetén az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi sávba, útburkolati jelek hiányában jobbra kanyarodás esetén az úttest jobb szélére, balra kanyarodás esetén pedig az úttest felezővonala mellé, egyirányú utcában az úttest bal széle mellé kell besorolni. Másik útra mindig jobbra kis ívben, balra pedig nagy ívben kell kanyarodni, úgy, hogy a kanyarodás után az úttest menetirány szerinti jobb oldalán maradj.

Kerékpársávról vagy lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni, megfordulni, továbbá kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni nem szabad. Ilyenkor le kell szállni a kerékpárról, és a gyalogosokra vonatkozó szabályok figyelembe vételével kell áttolni a kerékpárt az úton. Az útpadkán csak akkor kerékpározz, ha az alkalmas rá, forgalmas utakon pedig tartsd észben, hogy a kerékpáros mellett elhaladó tehergépjárművek menetszele esetleg feldönthet, ha nem figyelsz.

Fontos tudni továbbá, hogy tilos főútvonalon 12. életévét be nem töltött gyermekeknek kerékpározni, csakúgy, mint kerékpározás közben mobiltelefonálni.

Az ORFK korábbi közlése szerint a bicikliseket leginkább a kivilágításra, illetve az irányváltoztatásra vonatkozó szabályok miatt szokták megbüntetni - a szabályszegésért legfeljebb 30 ezer forintos bírság jár, súlyosabb szabálysértésekért azonban ez a 100 ezer forintot is meghaladhatja. További információt a magyar rendőrség honlapján, a police.hu-n találsz, illetve érdemes letöltened és elolvasnod a Magyar Kerékpárosklub KRESZ-szel kapcsolatos, részletes tájékoztatóját is: itt találod meg.

Ezt is szeretjük