Ezért is megbírságolhatnak a vonaton: több ezer forintot kell fizetned!
Megbírságolnak, ha nem tartod be a biciklikre vonatkozó szabályokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A MÁV igyekszik eleget tenni a növekvő igényeknek, illetve megvalósítani, hogy minden vonaton biztosított legyen a kerékpárszállítás lehetősége, mely szolgáltatást információik szerint évente több mint háromszázezren veszik igénybe. A bicikliszállításra való igény különösen a nyári időszakban nő meg, így ilyenkor különféle kedvezményekkel is igyekeznek az utazók kedvében járni - elég csak a Balaton Mix jegyek lehetőségeire gondolni -, azonban a vonattal közlekedőknek sem árt tudniuk, hogy mindez éppúgy bizonyos szabályok betartásával jár, mint egy egyszerű utazás.

Mindenekelőtt fontos tájékozódni, hogy az adott vonat igénybe vehető-e kerékpárszállításra: ezt bicikli piktogrammal jelölik a szerelvényen, ha ez át van húzva, akkor nem lehet kerékpárt szállítani, de ha például be van keretezve, akkor külön kerékpárszállító kocsi is tartozik a vonathoz. A jelöletlen vonatokon két-két kerékpár szállítható az első vagy utolsó másodosztályú peronon. Mindemellett léteznek olyan vonatok is, ahol a kerékpárjegyet előre le kell foglalni. Minderről itt találsz bővebb információt.

A vonaton díjfizetés nélkül szállítható az egykerekű bicikli - nem szétszerelt kétkerekű -, illetve minden 20' vagy annál kisebb méretű kerékpár, ha ez a keréken fel van tüntetve. Motorral felszerelt kerékpár nem szállítható.

A kerékpárjegy ára 50 kilométer alatt egységesen 235 forint, 50 kilométer felett pedig övezetenként növekszik. Amennyiben az utas nem tartja be a kerékpár továbbítására vonatkozó előírásokat, 2600 forintos pótdíjat is fizettethetnek vele. Kattints ide a további információért!

Alig ismert utazási kedvezmények

Nemcsak a diákok és a nyugdíjasok utazhatnak olcsóbban. Kattints, és ismerj meg néhány remek kedvezményt!

Ezt is szeretjük