Ide rejtsd az értékeidet, ha buszozol!

Mert ilyen trükkökkel próbálkoznak a zsebesek!

Rengeteg a zsebtolvaj a buszokon, nagyon kell vigyázni!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte nincs is olyan ember, akinek a tágabb ismeretségi körében ne akadna valaki, akit zsebeltek már ki tömegközlekedési eszközön, ráadásul a probléma korántsem csak a zsúfolt metrókat, villamosokat érinti, hanem a vonatokat és a helyközi, távolsági buszokat is.

A zsebtolvajok észrevétlen és alattomos módszerekkel dolgoznak, ha azonban kellően éber és elővigyázatos vagy, megelőzheted, hogy jellemző praktikáik célt érjenek. Légy résen, és figyelj a következő eshetőségekre!

A szendergő utas tökéletes célpont

Sokan vannak, akik elszenderednek a távolsági buszokon, egy magatehetetlen utasnál pedig egy zsebes sem kívánhatna magának tökéletesebb célpontot, főként, ha nyitott táskáját még maga mellett is hagyta.

Persze nem lehet elvárni, hogy ébren tartsd magad, ha jellemzően elnyom az álom a monoton járműzaj mellett, arra azonban figyelj, hogy felkészülten bóbiskolj el. Ha van kézitáskád, azt lehetőleg tedd az ülés belső felére, szorosan magad mellé - soha ne a melletted lévő, külső ülésre -, és mindenképpen zárd össze, húzd be a cipzárt.

Az is jó megoldás, ha a táskádat az öledben tartod, erősen magadhoz szorítva, ha azonban ott nem fér el minden, és magad mellé teszel valamit, akaszd bele a karodat a pántjába. Ha a kabátodat nem vetted le a buszon, vagy éppen magad mellé tetted, arra is nagyon figyelj, hogy ne legyen a zsebében semmiféle érték, innen ugyanis, míg alszol, nagyon könnyen kivehetnek bármit.

A fel- és leszállás is kritikus

Vannak tolvajok, akik fel sem akarnak szállni a buszra, egyszerűen csak beállnak a tömegbe felszállás előtt, kihasználják a tolongás és a tülekedés adta lehetőségeket, majd zsákmányukkal továbbállnak. Fel- és leszálláskor ezért fokozottan vigyázz értékeidre, ami ugyanígy igaz akkor is, ha nagy a tömeg a buszon, ülőhely hiányában pedig az utasok egymáshoz préselődve kénytelenek álldogálni a közlekedőfolyosón. Készülj fel a hasonló eshetőségekre, és a tömegben légy még éberebb, mint egyébként. A táskádat, hátizsákodat tartsd szem előtt, lehetőleg vedd magad elé szorosan tartva, zsebeidben pedig ne hagyj semmit.

Durvább esetek

Előbbieken túl is számtalan megdöbbentő esetről hallani a buszokon tevékenykedő zsebesekkel kapcsolatban, jellemző módszer például, hogy többen dolgoznak, és amíg egyikük szóba elegyedik az áldozattal, elterelve figyelmét, a másik kirabolja.

Megeshet az is, hogy a zsebtolvaj magát békés utasnak álcázza, miközben kifigyeli, ki hol tartja az értékeit: erre kedvező lehetőségeket kínál például a buszon az ülések fölött található poggyásztartó, hiszen bárki tehet úgy, mintha saját holmija közt pakolászna, míg valaki másét kutatja át. A rendőrség a tömegközlekedéssel kapcsolatos esetek között továbbá olyan trükkről is beszámolt már, mely a laptoptáskák kicserélésén alapszik - ebben az esetben a tolvaj saját, üres, hasonló táskáját teszi le az áldozaté mellé, viszont nem azzal távozik.

Mindemellett arra is figyelj, mit veszel elő az utazás ideje alatt, a tolvajok előszeretettel fosztják ugyanis meg az utasokat okostelefonjuktól vagy tabletjüktől - ezeket felszálláskor, a sorban állás ideje alatt se vedd elő unaloműzőként, mert akár ki is kaphatják a kezedből.

Hova tedd az értékeidet?

Ha busszal utazol, lehetőleg ne vigyél magaddal komolyabb értéket vagy nagyobb összeget, emellett fontos, hogy ne tarts mindent egy helyen, és figyelj arra is, hogy a bankkártyád mellett ne legyen ott a PIN-kódod - bár ez bagatellnek tűnhet, nem is hinnéd, mennyien elkövetik ezt a hibát. Pénzedet, telefonodat tarthatod kabátod belső zsebében is a felszállás ideje alatt, azonban ne hagyd ott, ha a járművön leveszed, és esetleg felteszed a kabátod a poggyásztartóba.

Érdemes olyan táskád magaddal vinned, melynek több, jól zárható belső rekesze is van, melyekbe úgy pakolj, hogy a lehető legnehezebben legyen hozzáférhető a készpénz vagy bármilyen más érték.

Az egyes értékeket külön-külön rekeszbe pakold be, ezzel is nehezítve a zsebesek dolgát, a könnyen elérhető részekhez pedig pakolj minél több egyszerű tárgyat, például esernyőt, zsebkendőt, könyvet vagy épp szendvicset, ásványvizes palackot. Ha bármi gyanúsat észlelsz, kérj segítséget, és szólj a buszsofőrnek, ha pedig leszállás után vetted észre, hogy kiraboltak, hívd azonnal a rendőrséget!

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ezt is szeretjük