Magyarország 2. legmagasabb csúcsát elkerülik a turisták, pedig gyönyörű: ismerd meg a Pezsgő-követ
A legtöbben nem tudnák bejelölni a térképen.

pezsgo ko
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2003. december 11-én tartották az első nemzetközi hegynapot, melynek alkalmából a természeti képződmények hétköznapi életben betöltött fontosságát ünnepeljük. A hegynap célja, hogy felhívja a figyelmet a magaslatok iránti felelősségre és a környezetvédelemre. Ennek apropóján most Magyarország legnagyobb hegyeiről, köztük a második legmagasabb csúcsról lesz szó.

Magyarország tíz legmagasabb hegycsúcsa egytől egyig az Északi-középhegységben, azon belül is a Mátrában és a Bükkben helyezkedik el. Míg a lista első négy helyén a Mátra magaslatai állnak, addig a következő hat csúcs mind a Bükkben van. Ez jól tükrözi, hogy ugyan a Mátra nyúlik a legmagasabbra, mégis a Bükkben a legnagyobb a csúcsok átlagmagassága. 

A Pezsgő-kő

A Pezsgő-kő egyike a Mátra kiemelkedően magas ormainak. Azonban, míg a rekorder 1014 méter magas Kékestetőt mindenki ismeri, sőt, a 967 méter magas Galyatető neve is gyakran elhangzik, addig a Pezsgő-kő jóval kisebb ismertségnek örvend. 

pezsgo-ko1

Ez olyannyira igaz, hogy a 971 méteres csúcsról alig sikerült képet találni. A hegycsúcsot, úgy tűnik, hogy a turisták legtöbbje elkerüli, holott a kilátás pazar a magasból, és túrautak is vezetnek errefelé. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Míg a Kékestetőt valószínűleg sikerülne vaktérképen is bejelölni, addig a Pezsgő-kővel ez nem menne ilyen egyszerűen. A csúcs Mátraházától északnyugatra, a Csóri-réti-víztározó szomszédságában található.

pezsgo ko terkep

A Pezsgő-kő megközelíthető a mátraházai szanatóriumtól keletre induló erdei turistautakon keresztül. Korábban a Pezsgő-kő környéke a sífutók körében igen népszerű volt, akik az itt kijelölt három-nyolc kilométeres pályákon rendszeresen versenyeztek.

A legszebb téli vízesések

Magyarország vízesései nyáron is gyönyörűek, de a látvány még különlegesebb, amikor szikrázó jégszobrokká változnak. 

A képek forrása: google.hu/maps / Vision Dodi.

Ezt is szeretjük