Ezreket spórolhatsz, ha jól választasz parkolóhelyet: itt nézhetsz utána a pontos díjaknak utca szerint
A parkolási zónák utca szerint is kereshetők az interneten, hosszabb megállásnál érdemes előre tervezni.

parkolo-automata
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A parkolóhelyek megválasztását érdemes előre megtervezni, ezzel sokat spórolhatnak az autóval közlekedők. Az övezetek között hatalmas különbségek lehetnek árban és akár időbeli korlátozásban is.

Kétségtelen, hogy az autózás egyre drágább közlekedési móddá válik. Amellett, hogy a gépjárművek szervizelése, a működés költségei rohamosan nőnek, a parkolási költségek is jelentősek a városokban, és a benzinárak mesterséges alacsonyan tartása, a piaci alapú árképzés központi korlátozása sem egy hosszú távon fenntartható rendszer a szakértők szerint.

Parkolási zónák térképen

A parkolóövezetek árszabása között azonban jelentős különbség lehet, már néhány utcán is sok múlhat. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. oldalán interaktív térképen tekinthető át a sávozás, egy-egy hosszabb megállás esetén mindenképpen érdemes tudatosan választani az övezetet, amennyire az adott forgalom megengedi, persze.

A térképen színnel jelöltek a parkolási sávok, bár Budapesten belül sok helyen a kerülethatárok jelentik az övezetek végét, a pályaudvarok környékén akár egy-egy utca vagy parkoló is különböző árakat jelenthet. Míg a fővárosi önkormányzat által üzemeltetett Verseny utcai parkolóban 265 forint az óradíj, a Baross tér, a Verseny utca fölötti terület és a Thököly út másik oldala már az erzsébetvárosi önkormányzathoz tartozik, ahol 350 forint az ár. A  Déli pályaudvar Krisztina körút felé eső oldalán, az 1. kerületben 350 forint, míg az Alkotás utcán túli 12. kerületi helyszínen 440 forint az óradíj. Egy hosszabb parkolás esetén tehát egészen sok lehet a zsebben maradó összeg, ha valaki jól választja meg a helyet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megyeszékhelyeken, vidéki nagyvárosokban még nagyobb lehet a különbség. Győrben a vasútállomás parkolójában 200 forint egy óra, attól délre, a buszpályaudvarhoz közeli Hunyadi utcában már csak 100. Több helyen a maximális várakozási idő is maximalizálva van, övezetenként 1,5 vagy 3 órában, ami kényelmetlenséget jelenthet, ha vonattal utazna tovább valaki, és csak helyben szembesül a szabállyal. 

Szeged belvárosában 480 forint, ám a rakparton már csak 220 forint egy óra. Pécsett sem érdemes a szerencsére bízni a helyzetet, a vasút és a Nagy Lajos király útja között 200, míg afölött 400 forintot is kellhet fizetni. Természetesen a korlátozásokat a forgalom optimalizálása és a helyi lakosság érdekében hozzák az önkormányzatok, így háborgás helyett az előre tervezés lehet a járható út.

Parkolás helyesen

A parkolásnál az övezeteken túl néhány alapvetésre sem árt figyelni, hogy elkerülhetők legyenek a félreértések, ami esetleg bírsághoz vezethet az ember önhibáján kívül is. A zónákat mindig alaposan ellenőrizni kell, és annak megfelelően jegyet váltani, de az átparkolás módja sem mindegy. Zónán belüli átparkolásnál és új parkolójegy váltásakor a szélvédőről mindig el kell távolítani a már lejárt parkolójegyet, ami az ellenőrzést végző parkolóőrök számára téves információt adhat. 

Az érvényes jegynek azonban mindig az első szélvédő mögött kell lennie, jól látható helyen úgy, hogy az érvényességi idő garantáltan jól leolvasható róla. A szelvénnyel az első utad az autóhoz vezessen. Ha mobiltelefonon történt a jegyváltás, a visszaigazoló SMS megvárásáig nem szabad otthagyni a járművet, mivel bármilyen fennakadás esetén érvénytelennek számíthat a parkolás. Az is problémát jelenthet, ha egy-egy karaktert elüt valaki akár a zónakódban vagy a rendszámban. Az applikációban automatikusan felajánlott zónakódot is ellenőrizni kell a biztonság érdekében.

Ha az adott zónában a parkolás időben korlátozott, a jegy lejártát követően el kell hagyni a területet, vagy újat váltani. Mobilos parkolásnál különös figyelmet igényel, hogy ha 2-3 óráig lehet csak szabályosan parkolni egy helyen, az adott időtartam után automatikusan leáll a számolás, és újra kell indítani azt. A türelmi idő egy óránál rövidebb várakozás esetén 5 perc, legalább egyórás parkolásnál 15 perc, ezt túllépve már bírság járhat a szabályszegésért.

KRESZ-kvíz autósoknak

A KRESZ-kérdéseket a jogosítvánnyal rendelkezőknek meg kell tudniuk válaszolni.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük