Apátság, lombkorona-tanösvény, gyógynövénykert: 5 dolog, ami Pannonhalmát kihagyhatatlan úti céllá teszi

Pannonhalmát nem csak a fölé magasodó apátság teszi kihagyhatatlanná.

pannonhalma

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Bakony és a Kisalföld találkozásánál, a Sokorói-dombság szívében, a Győr és Veszprém között vezető 82-es számú főút szomszédságában található Pannonhalma, a kisváros, melynek festői bencés főapátságát talán mindenki fel tudná idézni lelki szemei előtt.

A megközelítőleg négyezer fő lakosú Pannonhalma a dombok oldalában terül el, már a fekvése is gyönyörű: híres apátsága a Szent Márton-hegyen büszkén magasodik a település fölé. A Pannonhalmi borvidék névadó városkájában ráadásul annyi a programlehetőség, hogy az unalom egy percre sem érheti el az embert.

A gyönyörű Pannonhalmi Bencés Főapátság

A Főapátság felkeresése megkerülhetetlen, ha az ember a kisvárost tűzi ki úti célként, hiszen a 10. századtól kezdve a magyar történelem és egyháztörténet fontos színtere, egyben az UNESCO világörökség része is. A hely történelmi jelentősége kimagasló, mivel az írásos feljegyzések szerint 996-ban már Géza fejedelem szerzeteseket telepített le Pannónia Szent Hegyére.

A város turizmusa gyakorlatilag erre a látnivalóra összpontosít, az elmúlt években jelentős fejlesztések történtek itt. Pannonhalma remek példája annak, hogy egy vallási hely nem csupán a kimondottan szakrális élményt kereső zarándokok számára lehet közkedvelt úti cél, de nagyszerűségével képes megszólítani egy jóval szélesebb célközönséget is. A sikerek elérésében rengeteg munkája volt a 2018-ig főapátként tevékenykedő Várszegi Asztriknak és a jelenlegi főapátnak, Hortobágyi T. Cirillnek is.

Az ezeréves apátságnak nevezett építményben számos kultúrtörténeti szempontból jelentős kiállítás elérhető, programokat, hangversenyeket látogathat az ember, de bejárható önállóan vagy vezetett túrákon a kora gótikus bazilika és altemploma, a középkori kerengőfolyosó, azaz a Porta Speciosa, a Nagyboldogasszony-kápolna és a Főapátsági Könyvtár is. Az apátságtól káprázatos panoráma nyílik a kisalföldi tájra és a sokorói dombokra. 

Az apátság környékén rendkívül sokoldalú programlehetőséggel találkozhatnak a látogatók: az épülethez nemcsak az egyház által működtetett gimnázium és a szakrális terek tartoznak, de kiváló szállás- és vendéglátóhelyek is. Az épület bejárása után elfogyaszthatják ebédjüket akár az ország legjobb vidéki éttermei közé rendszeresen beválasztott VIATOR Apátsági Étteremben is, csodás rálátással a Szent Márton-hegyre.

Gyógynövénykert és arborétum

A Pannonhalmi Főapátság Arborétuma és Gyógynövénykertje ugyancsak fontos vonzereje a városnak. Bár levendulakertje teszi igazán kedveltté, egész évben látogatható. Aki a pompás falak helyett a természetben találja meg igazán a békét, az itt több száz fa és cserje között elcsendesedhet kicsit. Az 1800-as években már létező, gazdag madárvilágú kertben különleges fafajok, védett növények is megtekinthetők.

Az apátság látogatóközpontjában kitűnő minőségű, helyben készített termékek is beszerezhetők: mind a kozmetikumokra, mind a gasztronómiai készítményekre vágyók megtalálják itt a számításaikat. 

Apátsági Pincészet 

A kisváros méltán lett névadója a Sokorói-dombság borvidékének: Pannonhalmán régi hagyományokra nyúlik vissza a borkészítés, és ma is remek borokat kóstolhatnak meg a városba érkezők. Az apátság pincéjében szervezett pincelátogatáson vehetnek részt a látogatók, de vinotéka és kóstolóterasz is működik itt, utóbbiból a csodás levendulaültetvényekre tárul kilátás. A borturizmus mellett zenei koncertek, kulturális események és privát rendezvények is zajlanak a pincészetben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az apátsági borok 52 hektárnyi szőlőterület terméséből készülnek, a gyümölcs a borvidékre jellemző középkötött vályog, lösz és barna erdőtalajon terem meg. A környéken gyakori fehérszőlő-fajták, többek között az olaszrizling, a rajnai rizling és a fűszeres tramini mellett pinot noirból, merlot-ból, cabernet franc-ból is készülnek remek, nemzetközileg is elismert borok itt, melyek egy része a keresztény valláshoz kapcsolódó neveket viseli.

Lombkorona-tanösvény a hegyen

Az apátság közelében ingyenesen látogatható lombkorona-tanösvény működik, amelynek faborítású sétánya egy halat formáz, amely a keresztény szimbólumon alapul. Séta közben itt-ott a lombkoronákban találhat árnyékot, másutt a megkapó panorámában gyönyörködhet az ember. 

A tanösvényen tett túra fénypontja lehet a hozzá kapcsolódó Boldog Mór-kilátó. A sétány 80 méter hosszú, és babakocsival, kerekesszékkel is bejárható, parkolni a Gyógynövénykert parkolójában lehet.

Hangulatos városközpont

Az apátságnál kár lenne befejezni a túrát, a kisváros központjában is számos látnivaló várja a látogatókat. A monostorhoz tartozó, Mátyás király úti Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galéria területén egykor majorsági központ működött, ma kiállításokat szerveznek ide. A hely melletti PAUSA Apátsági Kávéház felkeresése is remek program, kiváló süteménykínálat mellett a legjobb apátsági borokat kóstolhatja meg az ember.

A sörkedvelőknek jó hír: az apátságban sörfőzde is működik, melynek termékei ugyancsak a Mátyás király utcában ízlelhetők meg. A környéken ráadásul több más vendéglátóhely is működik, ám a kisebb családi borászatok felkeresése előtt a legjobb előre egyeztetni az érkezést.

Csodás falvak a Bakonyalján

A Bakonyalja gyönyörű települései Pannonhalmától is csak egy karnyújtásnyira bújnak meg. Megannyi szépség rejtőzik a falvakban.

Csodás völgyekben bújnak meg Bakonyalja falvai: az ország legszebb fekvésű települése is itt található

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Indafotó/szellk, szalay3@voila.fr, Országalbum/Krisz006.)

Ezt is szeretjük