Apátság, lombkorona-tanösvény, gyógynövénykert: 5 dolog, ami Pannonhalmát kihagyhatatlan úti céllá teszi
Pannonhalmát nem csak a fölé magasodó apátság teszi kihagyhatatlanná.

pannonhalma
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Bakony és a Kisalföld találkozásánál, a Sokorói-dombság szívében, a Győr és Veszprém között vezető 82-es számú főút szomszédságában található Pannonhalma, a kisváros, melynek festői bencés főapátságát talán mindenki fel tudná idézni lelki szemei előtt.

A megközelítőleg négyezer fő lakosú Pannonhalma a dombok oldalában terül el, már a fekvése is gyönyörű: híres apátsága a Szent Márton-hegyen büszkén magasodik a település fölé. A Pannonhalmi borvidék névadó városkájában ráadásul annyi a programlehetőség, hogy az unalom egy percre sem érheti el az embert.

A gyönyörű Pannonhalmi Bencés Főapátság

A Főapátság felkeresése megkerülhetetlen, ha az ember a kisvárost tűzi ki úti célként, hiszen a 10. századtól kezdve a magyar történelem és egyháztörténet fontos színtere, egyben az UNESCO világörökség része is. A hely történelmi jelentősége kimagasló, mivel az írásos feljegyzések szerint 996-ban már Géza fejedelem szerzeteseket telepített le Pannónia Szent Hegyére.

A város turizmusa gyakorlatilag erre a látnivalóra összpontosít, az elmúlt években jelentős fejlesztések történtek itt. Pannonhalma remek példája annak, hogy egy vallási hely nem csupán a kimondottan szakrális élményt kereső zarándokok számára lehet közkedvelt úti cél, de nagyszerűségével képes megszólítani egy jóval szélesebb célközönséget is. A sikerek elérésében rengeteg munkája volt a 2018-ig főapátként tevékenykedő Várszegi Asztriknak és a jelenlegi főapátnak, Hortobágyi T. Cirillnek is.

Az ezeréves apátságnak nevezett építményben számos kultúrtörténeti szempontból jelentős kiállítás elérhető, programokat, hangversenyeket látogathat az ember, de bejárható önállóan vagy vezetett túrákon a kora gótikus bazilika és altemploma, a középkori kerengőfolyosó, azaz a Porta Speciosa, a Nagyboldogasszony-kápolna és a Főapátsági Könyvtár is. Az apátságtól káprázatos panoráma nyílik a kisalföldi tájra és a sokorói dombokra. 

Az apátság környékén rendkívül sokoldalú programlehetőséggel találkozhatnak a látogatók: az épülethez nemcsak az egyház által működtetett gimnázium és a szakrális terek tartoznak, de kiváló szállás- és vendéglátóhelyek is. Az épület bejárása után elfogyaszthatják ebédjüket akár az ország legjobb vidéki éttermei közé rendszeresen beválasztott VIATOR Apátsági Étteremben is, csodás rálátással a Szent Márton-hegyre.

Gyógynövénykert és arborétum

A Pannonhalmi Főapátság Arborétuma és Gyógynövénykertje ugyancsak fontos vonzereje a városnak. Bár levendulakertje teszi igazán kedveltté, egész évben látogatható. Aki a pompás falak helyett a természetben találja meg igazán a békét, az itt több száz fa és cserje között elcsendesedhet kicsit. Az 1800-as években már létező, gazdag madárvilágú kertben különleges fafajok, védett növények is megtekinthetők.

Az apátság látogatóközpontjában kitűnő minőségű, helyben készített termékek is beszerezhetők: mind a kozmetikumokra, mind a gasztronómiai készítményekre vágyók megtalálják itt a számításaikat. 

Apátsági Pincészet 

A kisváros méltán lett névadója a Sokorói-dombság borvidékének: Pannonhalmán régi hagyományokra nyúlik vissza a borkészítés, és ma is remek borokat kóstolhatnak meg a városba érkezők. Az apátság pincéjében szervezett pincelátogatáson vehetnek részt a látogatók, de vinotéka és kóstolóterasz is működik itt, utóbbiból a csodás levendulaültetvényekre tárul kilátás. A borturizmus mellett zenei koncertek, kulturális események és privát rendezvények is zajlanak a pincészetben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az apátsági borok 52 hektárnyi szőlőterület terméséből készülnek, a gyümölcs a borvidékre jellemző középkötött vályog, lösz és barna erdőtalajon terem meg. A környéken gyakori fehérszőlő-fajták, többek között az olaszrizling, a rajnai rizling és a fűszeres tramini mellett pinot noirból, merlot-ból, cabernet franc-ból is készülnek remek, nemzetközileg is elismert borok itt, melyek egy része a keresztény valláshoz kapcsolódó neveket viseli.

Lombkorona-tanösvény a hegyen

Az apátság közelében ingyenesen látogatható lombkorona-tanösvény működik, amelynek faborítású sétánya egy halat formáz, amely a keresztény szimbólumon alapul. Séta közben itt-ott a lombkoronákban találhat árnyékot, másutt a megkapó panorámában gyönyörködhet az ember. 

A tanösvényen tett túra fénypontja lehet a hozzá kapcsolódó Boldog Mór-kilátó. A sétány 80 méter hosszú, és babakocsival, kerekesszékkel is bejárható, parkolni a Gyógynövénykert parkolójában lehet.

Hangulatos városközpont

Az apátságnál kár lenne befejezni a túrát, a kisváros központjában is számos látnivaló várja a látogatókat. A monostorhoz tartozó, Mátyás király úti Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galéria területén egykor majorsági központ működött, ma kiállításokat szerveznek ide. A hely melletti PAUSA Apátsági Kávéház felkeresése is remek program, kiváló süteménykínálat mellett a legjobb apátsági borokat kóstolhatja meg az ember.

A sörkedvelőknek jó hír: az apátságban sörfőzde is működik, melynek termékei ugyancsak a Mátyás király utcában ízlelhetők meg. A környéken ráadásul több más vendéglátóhely is működik, ám a kisebb családi borászatok felkeresése előtt a legjobb előre egyeztetni az érkezést.

Csodás falvak a Bakonyalján

A Bakonyalja gyönyörű települései Pannonhalmától is csak egy karnyújtásnyira bújnak meg. Megannyi szépség rejtőzik a falvakban.

(Képek: Indafotó/szellk, szalay3@voila.fr, Országalbum/Krisz006.)

Ezt is szeretjük