Bárki megszállhat a középkori magyar várban a történelmi bútorok között: ilyen szép lett az ozorai Pipo Várkastély

Az ozorai Pipo Várkastélyban a reneszánsz bútorok között meg is szállhatnak a kirándulók.

ozorai pipo várkastély

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Külső-Somogy varázslatos lankái között egy középkori kővár magasodik Ozora községben: Ozorai Pipo vára már felújítva várja az érkezőket, igazi reneszánsz hangulatú helyiségekkel.

A község várdombján álló, gyönyörű állapotú középkori várban több érdekes kiállítás, hangulatos bútorok, díszes trónterem, reneszánsz konyha és fegyvergyűjtemény is megtekinthető, emellett akár szállásra is van lehetősége itt az utazóknak.

Ozorai Pipo vára

A vár névadója és építtetője a firenzei születésű Filippo di Stephano Scolari, vagy későbbi nevén Pipo de Ozora, azaz Ozorai Pipo, aki Itáliából kereskedősegédként érkezett Magyarországra a 14. században.

A szorgalmas, okos, írástudó és nyelveket beszélő férfi Budán aztán csakhamar várnagy, majd ispán lett, ő viselte a királyi sókamarák ispánja címet is - az erdélyi sókamrák utáni jövedelem fontos bevételnek számított az országban.

Az egykor közvetlen, élénk tekintetű, közepes termetű férfinek mondott Pipo az Ozorai család egyetlen örökösét, Ozorai Borbálát vette el, amely a nő fiúsításával járt: mivel a családban nem született fiú örökös, Luxemburgi Zsigmond király hozzájárulásával így a házasságuk megkötésével női ágon is folytatódhatott az öröklés.

A férfi országbárói rangig jutott, mely a legfőbb tisztségviselők közé tartozott akkoriban, hét megyét igazgatott, hadvezérként pedig nagy harcokat bízott rá a király, és a török támadások miatt veszélyeztetett déli várrendszer kiépítésében is szerepe volt, hatalmas vagyonnal mégsem rendelkezett.

Pipo halála után a vár több kézben megfordult, a török és Habsburg hódítások miatt állapota egyre romlott, majd gabonatárolóként hasznosították, és csak az 1970-es évektől kezdték újra felfedezni a várat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A felújított ozorai várkastély

2007-ben múzeumként nyitották meg a várat, melyet környezetével együtt öt évvel ezelőtt több mint másfél milliárd forintos uniós támogatásból felújítottak. Azóta számos rendezvénynek helyet adott, és szállásként is megnyitotta a kapuit: öt szoba foglalható az épületben, ahol kicsit megelevenedik a lovagi kultúra. 

Három kétágyas és két egyágyas szobában, történelmi bútorok között, mégis komfortosan hajthatja álomra a fejét, aki ide érkezik. 

Aki csak a kiállításokat nézné meg, keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között járhatja be a várat. A reneszánsz kőfaragásokkal díszített, rendezett, vadszőlős udvar és folyosók, Ozorai Borbála hálószobája, a kandallós trónterem, az ebédlő és a Szent György csontereklyéjét őrző kápolna is megtekinthető, de még a fegyvergyűjtemény és a főúri konyha is várja a reneszánszra kíváncsi látogatókat. 

A vártörténeti tárlat mellett egy kiállítás keretében bepillanthat az ember a település életébe Illyés Gyula szemével, aki a közeli Felsőrácegrespusztán született, és gyakori látogatója volt a településnek.

A belépőjegy 2020-ban 2000 forint felnőtteknek, diákoknak és nyugdíjasoknak 1000, az Illyés Gyula-kiállítás pedig további 200, illetve 100 forintba kerül, de családi és csoportkedvezmények is igénybe vehetők.

A Geresdi-dombság gyöngyszemei

A Geresdi-dombság hullámzó lankái között tett túra garantáltan örök élmény lesz az aktívabb pihenés kedvelőinek.

5 parányi falu bújik meg a lankás dombok közt: a geresdi táj biciklivel és gyalog is óriási élmény

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Indafotó/Balla Béla, rleventelászló lovag, Wikipedia/ Andrea del Castagno .)

Ezt is szeretjük