Csúnya, nyílt sebekhez hasonlít: képeken a durván bizarr természeti csoda
Furcsa, veszélyes, de nagyon érdekes helyet mutatunk.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Amerikai Egyesült Államokban, Kaliforniában fekvő Lassen Vulkanikus Nemzeti Park nemcsak azoknak jelent tökéletes úti célt, akik kíváncsiak a legkülönfélébb geológiai képződményekre, de azoknak is, akik, még ha kissé félve is, de csodálják a természet olykor ijesztő, de hatalmas, bolygónk felszínét máig intenzíven formáló erejét.

A Pianted Dunes

Sokszínű vulkanikus formák

A nemzeti park egy jelenleg is aktív vulkanikus területet foglal magában, ahol a hasonló helyeket jellemző képződmények és jelenségek szinte teljes tárháza figyelhető meg, legyen szó vulkáni kúpokról, forró vizes forrásokról, illetve fumarolákról, amelyek olyan nyílást jelentenek a földkérgen, ahonnan rendkívül forró, akár 200-900 Celsius-fokot is elérő gőz tör fel a felszínre.

A park egyik ikonikus látványosságának számít az 1650-es években két kitörés során formálódott Cinder Cone, vagyis salakkúp, illetve az alatta található, Painted Dunesnek, vagyis festett dűnéknek nevezett terület, mely olyan látványt nyújt, mintha friss, nyílt sebek, sebhelyek keletkeztek volna a felszínen, köszönhetően az oxidálódott vulkanikus hamurétegek és a fekete vulkáni homok kontrasztjának.

Nem veszélyes idelátogatni?

A nemzeti parkot nyártól őszig érdemes meglátogatni, az év további szakaiban ugyanis az időjárási körülmények, például a hó miatt lezárják az utakat.

A nemzeti park mindemellett arra is figyelmezteti a látogatókat, hogy szigorúan tilos letérniük a kijelölt útvonalakról, a különféle természeti jelenségek ugyanis rendkívül veszélyesek, az ellenőrizetlen területeken több alkalommal is történtek már súlyos balesetek.

A geológusok továbbá az esetlegesen fenyegetést jelentő aktivitást is fokozottan figyelik a park területén, veszély esetén pedig részletesen kidolgozott terv alapján menekítik ki a turistákat.

Kép: www.nps.gov, I-Ting Chiang.

Ezt is szeretjük