Veszélyes járványok a mediterrán nyaralóhelyeken
Erre figyelmeztet az ÁNTSZ
Erre figyelj, ha távoli ország az úti célod!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha nyár végére tervezted a mediterrán, illetve egzotikus pihenést, vagy éppen last minute lehetőség keretében szeretnél eljutni egy távoli országba, nemcsak az úti okmányoknak és a bőröndbe való ruháknak kell extra figyelem, de annak sem árt utánajárni, milyenek az adott országban az egészségügyi viszonyok, illetve milyen oltásról érdemes gondoskodnod még az utazás megkezdése előtt.

Minderről az ÁNTSZ, valamint az Országos Epidemológiai Központ nyújthat hiteles információt.

A leggyakoribb betegségek

Évente nagyjából százezren utaznak mediterrán, illetve egzotikus országba nyaralni, de közülük csak mintegy 15-20 ezren gondolkodnak előre az egészségügyi védelmet, oltásokat vagy az orvosi tanácsokat illetően.

Közben pedig az utazók 10%-a megbetegszik a nyaralás alatt, akiknek egy része kórházi ellátásra is szorul. A leggyakoribb és legsúlyosabb utazási betegségek az Egészségügyi Világszervezet kimutatásai alapján a a hepatitis, a malária és a hastífusz.

Az ÁNTSZ, valamint az Országos Epidemológiai Központ is figyelmeztet a leggyakoribb betegségek általános előfordulási helyeire, illetve arra, milyen a betegség lefolyása, milyen tünetekkel jár, és milyen módja van a védelemnek.

Hepatitis

A Hepatitis A vírus emberi érintkezéssel - különösen rossz közműellátottság és zsúfoltság esetén - terjed, tehát adott esetben elég, ha valaki csupán nem mos kezet. A betegség okozója gyakran az ételt előkészítő személyzet.

A part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött ételek, de a trágyázott földben termelt nyers zöldségek is fertőzöttek lehetnek. A betegség lázzal, gyengeséggel, étvágytalansággal és hasi fájdalommal kezdődik, később pedig már hányás, sötét vizelet és a szem besárgulása következhet.

A Hepatitis B már szexuális úton, testnedvekkel vagy vérrel terjed, és azért is különösen veszélyes, mert a fertőzöttek egy jelentős része nem észleli a betegséget, mely általános gyengeséggel jár. A Hepatitis A és B szinte az összes trópusi országban elterjedt, így megtalálható a Karib-térségben, Dél-Amerikában, Ázsia arab és indonéz területein, valamint Közép-Afrikában is.

De a Hepatitis A például a magyarok által kedvelt Egyiptomban, Tunéziában, Marokkóban, Törökországban, Bulgáriában és Olaszországban is jelen lehet. Védőoltással több évtizedre szóló védettség érhető el.

Malária

Az egzotikus nyaralóhelyek egyik legveszélyesebb betegsége a malária, mely elsősorban Ázsia, Afrika, Közép- és Dél-Amerika, Óceánia és a Karib-térség bizonyos területein terjed. Okozója egysejtű plazmódium, melyet az Anopheles szúnyogok vérszívás közben visznek át egyik emberről a másikra. A szúnyogcsípés után körülbelül 6-16 nappal jelennek meg a tünetek hidegrázás formájában, melyet erős verítékezés követ. Szabályosan - 48-72 óránként - ismétlődő rohamokban egymást váltják a láztalan és lázas időszakok.

Thaiföldi piac: izgalmas, de veszélyes

Lép-, májduzzanat, súlyos formában idegrendszeri jelek és veseelégtelenség a főbb tünet. A vörösvérsejtek szétesése következtében a vizelet sötét színű lehet. Nagyon fontos gondoskodni a megelőzésről, ugyanis előfordul, hogy a maláriás tünetek már csak otthon, hónapokkal az utazás után jelennek meg. A megfelelő öltözék mellett a maláriát a megfelelő gyógyszerekkel lehet a legjobban kivédeni.

Hastífusz

Az Ázsia, Afrika vagy Latin-Amerika egyes országaiban elterjedt hastífuszt a Salmonella typhi nevű baktérium okozza, és szennyezett étel, tárgyak, piszkos kéz közvetíti egyik emberről a másikra. Rossz közmű-ellátottságú, zsúfolt helyeken járványos formában tör ki, ha az ivóvíz fertőzött széklettel szennyeződik. A betegséget láz, alacsony pulzusszám, valamint influenzaszerű tünetek kísérik. Védőoltással megelőzhető, mely egyébként három évig biztosít védettséget.

Lettél már beteg a nyaralás ideje alatt?

Ezt is szeretjük