A 3 legdurvább illemtanbaki a nyaralás alatt: hatalmas modortalanságok
Sokan hajlamosak megfeledkezni magukról, ha külföldön vannak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az, hogy nem ismerős a közeg, és a nyaralás alapvető célja a kikapcsolódás, még senkit nem jogosít fel arra, hogy a kelleténél jobban elengedje magát, és ne tartsa be külföldön azokat az alapvető illemszabályokat, melyekre otthon tartózkodva a legtöbb esetben ügyel.

Macskakövek Róma utcáin

Az alapvető illemszabályokról egy idegen országban sem szabad elfeledkezni, tisztelni kell a helyi kultúrát, nem szabad hangoskodni, gorombán vagy épp provokatív módon viselkedni, mindemellett azonban a következőkre is nagyon figyelj!

Szuvenírgyűjtés régészeti lelőhelyekről

Az elmúlt hetekben világszerte a vezető sajtóhírek közé került a római rendőrök egyik furcsa problémája, felhívták ugyanis a figyelmet arra, hogy egyre sűrűbben fordul elő turisták részéről az utcai macskakövek eltulajdonítása, majd hazaszállítása szuvenír gyanánt.

A vulkáni eredetű kőzetből kialakított, jellegzetes római köveket egyszerűen csak felkapják, majd táskájukba rejtik az utazók, akik rendszerint a reptéren, csomagjuk átvilágítása során buknak le. A helyi rendőrség szerint mindez technikailag lopásnak számít, és a kulturális örökséget rombolják vele, azonban még nem tartóztattak le senkit, csak figyelmeztették a turistákat, illetve visszavették a köveket.

Nemcsak Rómára igaz azonban, hogy az utazók az ásatások helyszíneiről, illetve romok területéről gyűjtenek szuveníreket: Görögországban, Törökországban és Egyiptomban is gyakoriak a hasonló esetek. Nem mindenhol elnézőek azonban: a hasonló darabok begyűjtése nemcsak súlyos modortalanság, de bűncselekmény is, több helyen súlyos bírság jár érte.

Politikai inkorrektség

A mediterrán országok gyönyörűek, azonban mindegyiknek megvannak a maga belpolitikai és külpolitikai problémái, melyek közül sok téma igen kényes, és nem is illik feszegetni. Lehetőleg még akkor se bocsátkozz ilyen beszélgetésekbe, ha úgy érzed, igaz barátokra tettél szert a helyiek személyében, kivéve persze, ha ők maguk hozzák fel a témát.

Görögországban például ne beszélj a görög-török konfliktusról, és semmiképp se dicsérd Törökországot, Olaszországban kerüld a belpolitikát és a maffia témáját, a balkáni országok lakóit pedig ne emlékeztesd a közelmúlt fájó háborús történéseire. A helyi szokásokat se bíráld, Spanyolországban és Portugáliában például ne ítélkezz negatívan a bikaviadalokkal kapcsolatban, inkább tartsd meg a véleményed. Az Egyesült Királyságban pedig figyelj arra, hogy ne vedd egy kalap alá az itt élőket: az írek és a skótok például nagyon büszkék származásukra.

Illetlen viselet

Bár a turistákkal általában toleránsabbak azok az országok, ahol hozzászoktak jelenlétükhöz, vannak alapvető ruházkodási szabályok, melyeket illik betartani. Olaszországban például még a tengerparti városokban, üdülőhelyeken sem illik hiányos öltözékben, fürdőruhában, férfiak esetében pedig félmeztelenül megjelenni, a nudista strandolás pedig szinte mindenhol csak a kijelölt helyeken engedélyezett.

Ha szent helyeket vagy templomokat látogatsz meg, a kalapot vagy sapkát illik levenni, a fedetlen vállak, a rövid szoknya, illetve a rövidnadrág azonban illetlen viselet - egy kendő mindig legyen nálad, hogy a derekadra kösd, vagy épp ujjatlan felsődet kiegészítsd vele.

Görögországban hasonló az illem akkor is, ha egy helyi lakos vendégségbe hív magához. Egyiptomban és Tunéziában különösen érdemes figyelni a megfelelő öltözetre: hiába vagy turista, ne vegyél fel túl kihívó ruhát, emellett nem árt tudni, hogy ferde szemmel néznek azokra is, akik nem hordanak melltartót.

Még mire figyelsz, ha külföldön nyaralsz?

Ezt is szeretjük