Egyre több turista kíváncsi a kivégzések helyszínére

Elátkozott hely Törökországban

A török Alanya nem csupán szép tengerpartokat tudhat magáénak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Törökország az elmúlt években a magyar nyaralók körében is egyre népszerűbb úti célnak számít, köszönhetően a mediterrán hangulatnak és időjárásnak, a napfényes tengerpartoknak, az egzotikus kultúrának, nem utolsósorban pedig a kedvező árfekvésnek.

Az alanyai erőd
Várfal
Az Emberledobó hely

A török városok továbbá történelmi látnivalókban sem szenvednek hiányt, sokszor azonban a sokszínű kultúra mellett egy-egy kor szörnyű szokásaiba is betekintést engednek. Igaz mindez a mesés Alanyára is, melynek egyik tragikus történettel bíró látnivalóját egyre többen keresik fel.

Félelmetes erőd a tengerparton

Alanya a Földközi-tenger partján fekvő népszerű üdülőváros, melyet tengerpartja mellett a Torosz-hegység vonulata tesz még látványosabbá.

Alanya már az ókorban is fontos kikötőváros volt, fénykorának legjelentősebb uralkodója, Alaaddín Kejkubad szultán pedig sokat tett a város felvirágoztatásáért és jelentőségének növeléséért, többek között ő építtette az egykori dokkot, a híres Vörös tornyot, valamint az alanyai erődöt is.

Az alanyai vár 1226-ra épült fel a tengerparti sziklaszirtekre, amellett pedig, hogy közigazgatási központnak számított, erőd funkcióját is sikerrel töltötte be mintegy 140 tornyával, valamint a hat és fél kilométer hosszan húzódó várfallal.

Az Emberledobó hely

Méretei mellett azonban hírhedt történetei révén is elrettentette az ellenséget, már az ókori időkben is rettegettnek számított ugyanis egy ismert pontja, a sziklára épített Adam Atacağı, vagyis az úgynevezett Emberledobó hely.

A világ egyik legkísértetiesebb helye a falu: nézd meg képeken, miért!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A legendák szerint a helyi fogvatartók furcsa játékot űztek a várba zárt, halálra ítélt rabokkal, kétes reményt nyújtva nekik az életben maradásra. Miután több napig tartották őket fogva, ivóvíz- és élelemellátás nélkül, kivezették őket a sziklára, majd három követ adtak át nekik.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amennyiben az egyiket sikerült elhajítaniuk egészen a tengerig, nemcsak életben hagyták őket, de szabadon is engedték. Ha viszont nem sikerült, a rabot innen vetették a mélybe.

Napjainkban a turisták körében is népszerű elfoglaltságnak számít, hogy megpróbálnak köveket dobni a tengerig, azonban ez korántsem könnyű. A ma is elátkozottnak tartott helyhez és a várhoz a városból körülbelül egy óra alatt lehet gyalogosan feljutni.

Képek: www.alanya.tv; www.alanyaseaport.com; fi.wikipedia.org.

Te hol nyaralsz idén?

Ezt is szeretjük