Szocialista mintavárosként acélmunkásoknak épült a lengyel Nowa Huta: a propaganda kedvence volt
Nowa Huta propagandisztikus célokkal épült, a korban modernnek számító létesítményei, nagy parkjai éles ellentétet képeztek Krakkóval.

nowa huta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban a városközponttól keletre fekvő Nowa Huta Krakkó egyik legnagyobb és legnépesebb városrésze, parkjai miatt pedig egyben a legzöldebb is.

A turisták és a helyiek körében is egyre népszerűbb környék, a lengyel Dunaújvárosként is emlegetett Új Kohó története a propaganda szocialista mintavárosaként indult, az ország nehézipari központjának szánták, ahol főleg az acélmunkások telepednek le.

Nowa Huta, a mintaváros

Nowa Hutát önálló városként alapította a lengyel vezetés 1949-ben. A háborúból jelentős károkkal kikecmergő országban az új, utópisztikus város építése egyúttal a szocializmus építését is jelentette. 

„Nowa Huta a lengyel hatéves terv legnagyobb alkotása. A lengyel dolgozók úgy tekintenek Nowa Hutára, mint mi Dunapentelére. A százezer lakost befogadó új város mellett épül a legnagyobb lengyel fémkombinát. Ilyen hatalmas arányú építkezésre csak a szocializmus útján haladó népek, a béketábor országai képesek” - hangzott el az 1951. júniusi Magyar Filmhíradóban.

(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük