Nézd meg a középkori felhőkarcolókat!
Hihetetlen falu Európában
San Gimignanót nem véletlenül nevezik középkori Manhattannek. Egyedülálló tornyai kihagyhatatlanok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Toscana leghíresebb faluját, San Gimignanót gyakran középkori Manhattan névvel illetik égnek meredő, régi kőtornyai miatt. Bár a település népszerű - nyáron talán túlságosan is -, megtartotta báját, mely különösen akkor tűnik elő, amikor az egynapos kirándulók hazamennek. Nem csupán tornyai miatt érdemes azonban felkeresni a várost, hanem lenyűgöző művészeti galériája, a toszkán táj csodálatos látványa és néhány káprázatos, freskókkal teli templom kedvéért is.

Ódon felhőkarcolók

San Gimignano már az etruszk és a római időkben is létezett, és a középkor folyamán tovább fejlődött a Rómát és északot összekötő kereskedelmi és zarándokút, a Via Francigena közelsége miatt. Híres tornyai 1150 körül kezdtek feltünedezni.

Céljuk kétoldalú volt: egyrészt státusszimbólumok voltak - mindenki magasabb tornyot akart építeni, mint a szomszédé -, másrészt védelmet nyújtottak a zavaros időszakokban. A pestis, valamint a nemesi frakciók közötti állandó küzdelem végül meggyengítette a települést, mely 1348-ban Firenze védelme alá került. Ez azonnal aláásta a helyi nemesi családok hatalmát - ez az egyik oka, hogy annyi torony fennmaradt. Mivel többé nem jelentettek veszélyt, nem kellett lerombolni őket.

Így a legjobb bejárni a falut

Könnyű felfedezni a falut, néhány perc alatt egyik végétől a másikig végigjárható. Érdemes a sétát a déli kapunál, a Porta San Giovanninál kezdeni, majd végigmenni a Via San Giovannin. Félúton meg lehet állni a San Francescónál, egy világi használatba vett templomnál, mely sok más itteni helyhez hasonlóan a helyi Vernaccia nevezetű fehérbor eladására szolgál.

Hátsó teraszáról feledhetetlen kilátás nyílik a mesés toszkán dombokra. Az utca végén egy középkori boltív alatt juthatnak el az utazók a két összekapcsolt központi térre, a Piazza del Cisternára és a Piazza del Duomóra. Az előbbit tornyok, középkori épületek, valamint csábító kávéházak övezik.

Itt található a település két legfontosabb látnivalója, a Collegiata és a Museo Civico, valamint a freskókkal díszített keresztelőkápolna és a Museo d’Arte Sacra, mely egyházi műalkotásokat és régészeti leleteket mutat be.

Lépj be a középkorba!

A Collegiata egykor San Gimignano székesegyháza volt, ám elvesztette címét, amikor a falu megszűnt püspökség lenni. A 10. században alapított templomot 1148-ban szentelték fel, majd 1466 és 1468 között az építész és szobrász Giuliano da Maiano bővítette ki.

A freskók mellett megcsodálható a Cappella di San Gimignano - a főoltártól balra -, melyben Benedetto da Maiano oltára látható, illetve érdemes megfizetni a csekély belépődíjat a déli folyosó mentén lévő Cappella di Santa Finába. A kápolnát San Gimignano egyik védőszentjének ajánlották. A kápolna oltára, márvány ereklyetartója és féldomborművei a híres Benedetto nevéhez köthetők.

San Gimignano várostörténeti múzeuma két részből áll. Egy belépőjegy kell magába a múzeumba, a Museo Civicóba, illetve még egy a Torre Grossába, San Gimignano egyetlen olyan tornyába, mely nyitva áll a nagyközönség előtt. Mindkettőbe egy szép udvaron keresztül lehet eljutni, melyet régészeti maradványok mellett Sodorna három freskója tarkít.

A harmadik fontos látnivaló

A hely körbejárása és a torony meghódítása után megéri kitérőt tenni a Piazza della Cisternáról északra, San Gimignano harmadik fontos látnivalójához, a Sant'Agostino-templomhoz, útközben pedig gyönyörködni a környező utcákban. Innen érdemes néhány pillantást szentelni a Rocca, vagyis a vár maradványaira, valamint a Piazza del Duomótól nyugatra fekvő békés nyilvános parkra is.

A templomban a baloldalon lévő nyugati falból nyílik a Cappella di San Bartolo. Síremléke San Gimignano egy másik szentjét őrzi. A szent életének három jelenetét felelevenítő domborművek Benedetto da Maiano munkái.

A kápolnát és az oldalfalakat itt is freskók borítják, bár ezeket elhomályosítja Benozzo Gozzolinak a főoltár körül található megdöbbentő freskósorozata. Az 1463 és 1467 között festett művek Szent Ágoston életéről szólnak.

Cikkünk a National Geographic Traveler Olaszország című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

gargano
  • olaszország
  • tengerpart

Ahol az angyalok megjelennek

romos
  • olaszország
  • romváros

Az eltemetett város titkai

Ezt is szeretjük