Képeken Európa leggyönyörűbb tengerpartja
Azúrkék tenger, csodaszép part menti út, buja kertek, idilli falvak. Az Amalfi-part tökéletes választás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Olaszország ma is az egyik legkedveltebb úti cél a magyarok körében, azonban a kedvenc üdülővárosok és a nagyobb kulturális központok mellett olyan csodákat is rejt, melyeket a hazai utazók kevésbé ismernek, annak ellenére, hogy sokan a földi paradicsommal tartják egyenértékűnek őket. Az filmbe illő Amalfi-partvidék is ezek közé tartozik.

A legszebb partvidék

Az Amalfi-partvidék Olaszország leggyönyörűbb tengerpartja, ahol toronymagas sziklák, tengerre néző, színes, idilli falvak, meredek, sziklán felkapaszkodó utak, buja kertek várnak. A türkizkék vízre és a zöldbe burkolózott hegyekre nyíló kilátás pedig egyenesen káprázatos. Az enyhe éghajlatú terület a Nápolyi-öböl déli részéhez közeli Sorrentói-félsziget sziklás peremű magaslatának szomszédságában húzódik. A partot legkényelmesebben Salernónál tudod megközelíteni.

Ez a forgalmas kikötő Olaszország 1943-as megszállásakor a szövetségesek legfontosabb hídfőállásai közé tartozott. Az A3-as autópályáról térj rá az SS163-as útra Vietri sui Marénál, mely főként kerámiáiról híres. A falu egyébként csodálatos kilátást nyújt az előtte álló partvidékre. Innen az út számtalan kilátópont mellett kanyarog, ezek közül a leglátványosabb a Capo d'Orso.

Maiori - kis, homokos part - és Minori - egy 1. századi római villa romjai - falvai mellett elhaladva, Atrani - két szépséges templom - közelében egy útkereszteződéshez érsz, mely bevisz a parttól távolabbi Ravellóba.

Közel éghez és tengerhez

Ravello az egyik legromantikusabb és legcsodálatosabb kisváros, amit csak el tudsz képzelni. Egy meredek, teraszos lejtő tetején helyezkedik el, a francia regényíró, André Gide szavaival élve, közelebb az éghez, mint a tengerhez.

A városka buja kertjeivel, csendes sikátoraival és 350 méteres magasságával felejthetetlen kilátást nyújt az alatta elterülő azúrkék partra. Középpontjában egy 11. századi dóm áll, valamint a Villa Rufolo. Ez utóbbi a város két híres villájának egyike.

Számos pápa és császár mellett olyan híres vendégek fordultak meg a 13. századi villában, mint Richard Wagner, aki Parsifal című operájának egy részét itt komponálta 1880-ban. A villa idilli parkjából és a közeli Villa Cimbronéből pompás kilátás tárul a szemed elé.

Pazar környezet, sokszínű kultúra

Ravellóból a partra visszatérve az út Amalfiba ér. A város egykor Itália négy legerősebb tengeri köztársasága közé tartozott - Velencével, Pisával és Genovával egyetemben.

Hajdanán a tengeri kereskedelmet a 11. században összeállított Tavole Amalfitane, a világ legrégebbi tengerészeti törvénygyűjteménye szabályozta. Manapság a város igen népszerű üdülőhely szépsége, pazar tengerparti környezete és enyhe éghajlata miatt. Készülj fel tehát a magas árakra, főszezonban pedig a nagy tömegre.

A hely legjelentősebb látnivalója a ragyogó Duomo di Sant' Andrea, melynek bonyolultan mintázott homlokzata a 12. században készült. A 9. században alapított templom későbbi átalakításai megkímélték legfőbb díszét, a főkapu 11. századi bronz kapuszárnyait. A templom mellett áll a Chiostro del Paradiso - 1268 -, vagyis a Paradicsom kolostora, melynek komor román stílusát tekervényes oszlopainak arab motívumai élénkítik.

A partszakasz természeti csodái

Elkerülheted a tolongás jó részét, ha felkapaszkodsz a város feletti dombra. A részletekről érdeklődj a turistairodákban, vagy használd a divatos sétautat a Valle dei Mulini mentén.

Ez egy meredek oldalú szurdok, melyet romos vízimalmok - mulini - szegélyeznek. Ezeket egykor papírkészítésre használták. Amalfi ma is híres papíriparáról, melybe az apró Museo della Carta betekintést enged. Amalfitól nyugatra az egyre festőibb part menti út elhalad a Grotta dello Smeraldo mellett.

A meseszép, smaragdszín vizű tengerparti barlangot csónakkal, lifttel vagy sziklába vájt lépcsőkön közelítheted meg. Nem sokkal ezután az út elhalad a part egyik legimpozánsabb hegyszorosa, a Vallone di Furore mellett - gyalog érdemes felderíteni -, majd megérkezel Prainóba és Positanóba, két elegáns és káprázatos elhelyezkedésű faluba.

Innen az út körbefut a félsziget csúcsán, és elvezet Sorrentóba, mely a társasutazások népszerű úti célja, bár ez nem csorbítja vonzerejét. A Sorrentóba és a félsziget északi partjára vezető utak - különösen az Amalfi melletti Vettica Minoréből induló SS366-os - nagyszerű kilátást nyújtanak a félsziget belsején húzódó Lattari-hegyekbe.

Cikkünk a National Geographic Traveler Olaszország című könyve alapján készült.

Az alapos, gazdag háttérismereteiről és lenyűgöző, képes úti beszámolóiról méltán híres National Geographic Társaság hazánkban is útjára indította bestseller útikönyvsorozatát. Távoli, egzotikus tájakat éppúgy feltérképez, mint szomszédaink szokásait, kulturális büszkeségeit. A helyszínen való tájékozódást informatív, részletes térképek és teljes körű turistainformáció segíti, de a karosszékben kikapcsolódásra vágyóknak is meleg szívvel ajánljuk: a színes leírások és mesés illusztrációk nyomán izgalmas szellemi utazásban lehet részük. A három részre osztott kötet történelmi és kulturális áttekintéssel kezdődik, melyet fejezetről fejezetre az egyes régiók legérdekesebb látnivalóinak részletes ismertetése követ. Az utolsó rész, az Úti kisokos fontos és hasznos információkat tartalmaz az út megtervezéséhez.

Kiadja a Geographia Kiadó.
A könyv ára 4500 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

OLVASD EL EZT IS!

romos
  • olaszország
  • romváros

Az eltemetett város titkai

bagnoregio
  • olaszország
  • város

Város a felhők felett

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük