Város a felhők felett
Hamarosan a mélybe zuhan
Az olaszok haldokló városnak nevezik az elképesztő települést, melynek láttán nincs utazó, aki ne ámulna el. Nézd meg te is ezt a gyöngyszemet!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Civita di Bagnoregio egy völgyből kimagasló sziklán elhelyezkedő település, ahol szinte megállt az idő. Valaha nyüzsgő élet uralta az utcákat, mára azonban csak a kíváncsi turisták és a nyugalomra vágyó, a modern rohanásból kiszakadni próbáló utazók visznek életet a felhők feletti házak közé. Egy város, ami egyszerre nyomasztó és felemelő, hiszen a világ felett állva egyszerre érinti meg az elmúlás és az örökkévalóság hangulata.

Az egykori élő város

A kopár hegytetőn magasodó városkát az etruszkok alapították 2500 évvel ezelőtt, amikor is a környék még közel sem volt ennyire kietlen, mint napjainkban, hiszen forgalmas kereskedelmi útvonalak szőtték át a területet.

A városka híres szülötte Szent Bonaventura is, Aquinói Szent Tamás kortársa, himnuszköltő, a ferencesek rendjének fő elöljárója. Szülőháza ma már sajnos nem látható, ugyanis az erózió miatt leváló szikladarabok magukkal sodorták.

Az 1695-ben bekövetkezett súlyos földrengés komoly károkat okozott a településen, lakóházak estek áldozatául, az utak használhatatlanná váltak, ezért sok lakos kénytelen volt elhagyni a helyet.

A későbbi szeizmikus rengések okozta talajmozgások pedig csak felgyorsították a város hanyatlását, hiszen egyre többen döntöttek a költözés mellett. Így az egykor virágzó város, Civita szinte teljesen elnéptelenedett.

A múlt szeglete a jelenben

Civita di Bagnoregio ma már inkább emlékeztet egy elhagyatott szellemvárosra, mint a régi, nyüzsgő településre. Már a megközelítése is kalandos, hiszen autóval mindez kivitelezhetetlen, csak egy hosszú gyalogos hídon keresztül lehet átsétálni a gyönyörű völgy felett, ami a város sziklája körül terül el. A híd után álló városkapu sérülés nélkül vészelte át az eltelt éveket.

A város utcáit bűvös hangulat uralja. Az épen maradt kőházak, a helyenként szakadékba tartó utcák magukkal ragadnak, ha odalátogatsz, hiszen úgy érezheted, mintha időutazáson vennél részt. Az elszigeteltség a modernizáció térhódításának is gátat szabott, ahogy új lakók sem választják már lakhelyül a várost. Jelenleg télen csak 12 ember él itt. Ők azok, akik elhatározták, hogy megóvják a múltat.

A turisták az elmúlt években fedezték fel maguknak, ezért nyáron a városban tartózkodók száma elérheti a 100-at is akár. Az ő kedvükért már működtetnek környezetbe illő ajándékboltokat, ahol eredeti kézműves termékeket lehet vásárolni, de egy különleges fogásokat kínáló étterem is helyet kapott a kőházak egyikében.

Ha a városhatárt jelentő szikla szélére állsz, és körbenézel, az összefüggő kopár völgy látványa mesés kilátásban részesít, ugyanakkor előrejelzi a városka jövőjét is, hiszen a geológiai károk ellen keveset tehet az ember. Ennek ellenére az állam a lehetőségekhez mérten acélrudak és vascölöpök segítségével próbálja megállítani az újabb szikladarabok leválását, ezzel megakadályozva Civita di Bagnoregio porba hullását.

Ha időutazásra vágysz

A város Olaszország közepén, Viterbo tartományban található, és a völgyet átívelő hídig akár autóval is eljuthatsz. Mivel egyre több turista kíváncsi a településre, szinte egész évben különleges hagyományőrző programokat rendeznek számukra.

Az augusztust a színházi, tánc- és zenei előadásoknak szentelték, az október pedig a gesztenyefesztivál ideje, ugyanis előbbi fontos élelmiszernek számított a város fénykorában.

Évente kétszer pedig, júniusban és szeptemberben megrendezésre kerül a La Tonna, egy igazi népi ünnep, melynek főszereplője a szamár, hiszen a pogány időkben rendkívül tisztelt állat volt a lakosok számára.

Kép: wikipedia.org, Alejo2083.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük