Ahol az angyalok megjelennek
A kontinens csodája
Gargano térsége csodás jelenéseiről is híres, emellett a kontinens egyik legérintetlenebb vidéke.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Gargano az olasz csizma sarkantyúja. Hegyes félsziget, a sík Pugliából nyúlik az Adriai-tengerbe. Ez a Dél egyik legszebb és legváltozatosabb tája. Belső részét a vad és ősi erdős vidék, a Foresta Umbra borítja, partvidéke pedig sziklák, kis öblök, strandok, halászfaluk és egyre népszerűbb üdülőhelyek egyvelege.

A turisták még nem fedezték fel

A Gargano nagyrészt ismeretlen terület a turisták előtt. Ez nem igaz az olaszokra, akik már felfedezték a térség bájait, különösen pedig a strandjait. Így sok part menti üdülőhely nyáron nagyon forgalmas. Figyelj arra is, hogy számos strand szállodákhoz vagy kempingekhez tartozik, így megközelítésük nem mindig egyszerű, hacsak nem vagy fizetővendég. Azonban, ha főidényen kívül érkezel, vagy a Foresta Umbrában túrázol, általában egy lélekkel sem találkozol.

Angyali jelenések a környéken

A térséget legkönnyebben délről, a 803 méter magasan fekvő Monte Sant'Angelo - Szent Mihály hegye - nevű városka felől lehet megközelíteni. Mihály arkangyal 490 és 493 között három alkalommal jelent meg a településen, így a környékre a világ minden tájáról érkeznek zarándokok, megtapasztalni a hely spirituális erejét, illetve bízva az újabb csodában, jelenésben.

Az angyal negyedik megjelenését egy kolostor megalapítása követte a 8. században. Ez igazán a keresztes háborúk időszakában vált jelentőssé, amikor a katonák itt imádkoztak, mielőtt Puglia számos kikötőjéből elhajóztak volna a Szentföldre.

A barlang, ahol a jelenések történtek, ma Olaszország legfontosabb zarándokhelye, bár az eredeti grottóra a 13. században ráépült a Santuario di San Michele-templom, mely díszes bizánci bronzkapuiról nevezetes.

Járd körbe a régiót!

Monte Sant'Angelóból két útvonal közül választhatsz. Az SS528-as északon keresztülhalad a Foresta Umbrán. Ez az útvonal csodálatos kilátást nyújt Olaszország egyik legújabb nemzeti parkjára, a bükkök, tiszafák, hársak, fenyők, tölgyek, mogyorófák és más fák alkotta csodálatos, ősi erdőségre.

Majdnem az erdő szívében, a vicói útkereszteződés előtt található a Corpo Forestale, vagyis a vendégközpont, ahol részletes információval szolgálnak a térség túraösvényeiről és az egyéb szabadtéri programlehetőségekről.

A másik útvonal az erdei utat követi, majd északra fordul - SS89 - az egyik legkisebb és legszebb faluig, Peschiciig. Ettől nyugatra egy másik üdülőfalu, Rodi Garganico helyezkedik el. Számos jó strand húzódik erre, és Lago di Varano és Lago di Lesina lagúnái - mindkettő híres madárfigyelő terület - is itt találhatók.

Kelet felé tartva a magaslat kiér a part menti útra, mely hamarosan Viestébe, a terület legfejlettebb falujába ér. Innen az út erdős és sziklás tájakon halad keresztül, és káprázatos kilátást nyújt a partvidékre, ahol az állandó hátteret a zöld erdőségek, valamint az azúrkék tenger és az ég kontrasztja alkotja.

Amit nem hagyhatsz ki: édeni szigetek, néhány lépésre

Ha továbbhaladsz keletre, visszaérsz Monte Sant’Angelóba egy körülbelül 153 kilométeres körút után, melynek során megnézted a régió legszebb tájait.

Azonban nem lenne teljes a kirándulás a Tremiti-szigetek megtekintése nélkül. A szigetcsoportot a Manfredoniából, Viestéből és Peschiciből induló rendszeres kompjárattal vagy szárnyashajóval - áprilistól októberig - érheted el.

A Manfredoniából induló hajóút ráadásként csodálatos kilátást nyújt a partvidékre. Ha gyorsabban akarsz odaérni, a legközelebbi kikötő a 12 kilométerre lévő Rodi Garganico.

A szigetcsoport legfontosabb szigetei San Nicola és San Domino, mindkettő természeti szépségéről és kristálytiszta vizéről híres. Rengeteg kitűnő lehetőség adódik úszásra, búvárkodásra és egyéb vízi sportokra, a kevésbé aktívak pedig festői hajókirándulásokat tehetnek, sétálhatnak a szigeteken, vagy megcsodálhatják a történelmi nevezetességeket, például San Nicola 9. századi Santa Maria al Mare bencés kolostorát.

Cikkünk a National Geographic Traveler Olaszország című könyve alapján készült.

Az alapos, gazdag háttérismereteiről és lenyűgöző, képes úti beszámolóiról méltán híres National Geographic Társaság hazánkban is útjára indította bestseller útikönyvsorozatát. Távoli, egzotikus tájakat éppúgy feltérképez, mint szomszédaink szokásait, kulturális büszkeségeit. A helyszínen való tájékozódást informatív, részletes térképek és teljes körű turistainformáció segíti, de a karosszékben kikapcsolódásra vágyóknak is meleg szívvel ajánljuk: a színes leírások és mesés illusztrációk nyomán izgalmas szellemi utazásban lehet részük. A három részre osztott kötet történelmi és kulturális áttekintéssel kezdődik, melyet fejezetről fejezetre az egyes régiók legérdekesebb látnivalóinak részletes ismertetése követ. Az utolsó rész, az Úti kisokos fontos és hasznos információkat tartalmaz az út megtervezéséhez.

Kiadja a Geographia Kiadó.
A könyv ára 4500 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

OLVASD EL EZT IS!

romos
  • olaszország
  • romváros

Az eltemetett város titkai

Ezt is szeretjük