4 gyönyörű nemzeti park itthon, ahol különleges dolgok történtek: mutatjuk, miért érdemes meglátogatni őket
Tavasszal igazán csodás események történtek nemzeti parkjainkban, ahol már várják a látogatókat.

kis-balaton
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A természetben egy percre sem áll le az élet, tavasszal pedig különösen eseménydús napok követték egymást a magyarországi nemzeti parkokban. Az ébredezés, a színesedő világ és a születés csodája napról napra élénkebbé és fennköltebbé tette a természetvédelmi területeket.

A nemzeti parki igazgatóságok rendszeresen hírt adtak arról a közösségi oldalaikon, hogy milyen nagyszerű események történtek a tavaszi időszakban, amikor személyesen, a szervezett programokon még nem lehettek jelen a kirándulók. Érdemes mielőbb felkeresni a gyönyörű helyeket, és bejárni minél többet belőlük. A szervezett túrák keretében bejárható területekre a járványügyi szabályozás értelmében kell védettségi igazolvány, a szabadon bejárható részekre nem, így érdemes előre tájékozódni a szükségességéről.

Hortobágy, új élettel tele

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán idén is többször beszámolt arról, milyen csodaszámba menő események történtek a területen. A park tavasszal számos új élettel bővült, így vadlócsikók is szép számmal születtek a Pentezugi Vadlórezervátumban.

Közzétette: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – 2021. április 8., csütörtök

A Pentezugban és a Bihari-síkon kivirágoztak a vad orchideafajaink, a kosborok, a Tiszakürti Arborétum és a Cégénydányádi-park Természetvédelmi Terület is ezer színben pompázik, a Sóstói-erdő macskabagoly-fiókákkal lett gazdagabb, de a Bátorligeti-ősláp is várja már a látogatókat. 

Fertő-Hanság: a láprétek csodái

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Fertő-táj az elmúlt időszakban a Fertő-tavi nagyberuházás botránya miatt került középpontba, a nemzeti parkban azonban ez idő alatt is igazán értékes és fontos események történtek.

A tó keleti partjának szikes gyepeit tavasszal színes orchideatenger borítja: a fokozottan védett pókbangók és az agárkosborok különleges virágai gyönyörködtetik a szemet.

Közzétette: Sopron és környéke természeti értékei – 2021. május 6., csütörtök

A Fertő-Hanság Nemzeti Parkban különösen fontos a lepkepopuláció is, áprilisban feromoncsalival mérték fel a kis pávaszemek állományát, és a ritka díszes tarkalepke védelmére is felhívták a figyelmet, mely nagyon érzékeny a környezete változására, így az élőhelyet romboló emberi tevékenység miatt kipusztulás fenyegeti szerte Európában.

Tavasz a Kis-Balatonon és a Balaton-felvidéken

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén is felpezsdült az élet az elmúlt néhány hónapban. Az egyik leglátványosabb esemény tavasszal a búbos vöcskök násztánca a Kis-Balatonon: a tollgallérjukat kitáró hím és tojó a vízfelszínen járja el táncát, a tojások pedig a nádasban kelnek ki. A park többször felhívta a figyelmet a beporzók védelmére is, melynek szellemében a csopaki székház kertjében kialakított egy méhlegelőt, valamint egy rovarszállót.

Elkezdték a búbos vöcskök látványos násztáncukat a Kis-Balatonon. 🥰 Az udvarlás során, a hím és a tojó kitárják gyönyörű...

Közzétette: Balaton-felvidéki Nemzeti Park – 2021. április 21., szerda

Újranyitott továbbá többek között a Salföld Major, a Tapolcai-tavasbarlang, a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpont, a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, a Kis-Balaton Látogatóközpont és a többi turisztikai központ is. Újraindultak a szervezett geotúrák is, mindenhol már nagy szeretettel várják a kirándulókat, védettségi igazolvány a szabályok értelmében szükséges.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiskunság: új madárfaj Magyarországon

A Kiskunsági Nemzeti Park területén a madárvilág bővelkedett új történésekben: Akasztó mellett egy trombitás sivatagipintyet figyeltek meg, a különleges, gyönyörű fajt most először észlelték Magyarországon, egyébként Spanyolországban, a Kanári-szigeteken, Afrika és Ázsia egyes területein honos. 

ÚJ MEGFIGYELT FAJ! 🐦Akasztó külterületén járva egy útról felszálló, vastag, sárga csőrű madár ragadta meg Bárdos Tibor,...

Közzétette: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság – 2021. május 11., kedd

Dunatetétlen mellett pedig az egyik legveszélyeztetettebb fészkelő madárfajunkat, a széki lile egy Olaszországban gyűrűzött egyedét figyelték meg. A madárfajról azt is leírták, hogy országos állománya a tíz párt sem éri el, ezért különösen nagy kincs ez a hír. De az ugartyúkok is hazaérkeztek Afrikából, amelyek költőhelyét a tavaszi mezőgazdasági munkák veszélyeztetik, a faj hazánkban fokozottan védett. Az elmúlt időszakban egyébként újraindultak a szervezett elektromoskerékpár-túrák is a nemzeti parkban, többek között a Kolon-tó, az ártéri erdők és gyepvidékek bejárására.

Szívmelengető történetek a Madármentő Állomásról

A mályi madármentők munkájának legszebb része a gyógyult állatok visszaengedése a természetbe.

(Borító- és ajánlókép: Kis-Balaton, Kányavári-sziget hídja - Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük