Letettek egy kamerát a sivatagba, és káprázatos látvány tárult eléjük: most te is élőben nézheted

A Namíb-sivatag kis tava körül lenyűgöző élet zajlik, amit élő közvetítésben is bárki megnézhet.

GettyImages-520728418
beauty and style
Top olvasott cikkek

A távoli, egzotikus országok nem tartoznak a mindennapos úti célok közé, pedig csodálatos világot rejt, elég csak Afrika vad, titokzatos tájaira vagy Ázsia kincseire gondolni. A természet lenyűgöző titkaiba pedig túlnyomórészt még az utazók sem láthatnak bele.

Az ember előtt rejtett világ azonban már számít nem láthatatlannak, sőt, az élő webkamerás közvetítések jóvoltából két kattintással bárki be is kukkanthat a nyers, alig ismert helyszíneken zajló életbe.

A Namíb-sivatag kamerája

A Namíb-sivatag Délnyugat-Afrika páratlan tája, a világ legszárazabb homoksivatagainak egyike, a szélsőséges klímát az óceáni Benguela-áramlat okozza. Hatalmas kiterjedésű, mintegy 80-81 ezer négyzetkilométer területű - viszonyításképp: Magyarország területe 93 ezer négyzetkilométer. A végletekig száraz sivatagban minden apró vízfelület értékes kincs, partjukon hamar feltűnik a sokszínű állatvilág minden képviselője. Remek ötlet volt ezért letenni egy kamerát a Gondwana Namib Park egy kis tavacskája mellé, az élő közvetítésbe bárki bekapcsolódhat.

Az ökoszisztéma a kegyetlenül száraz idő és a kevés növényzet ellenére meglepően gazdag a sivatag egyes vidékein. A hüllők és rovarok mellett nagyobb állatok, így oryx-antilopok, sakálok, hiénák, struccok is megélnek a forróságban. Egyes területeken afrikai elefántok, zsiráfok is élnek.

A peremvidékeken a pozsgásokon túl más nem igazán él meg, de érdekesség, hogy itt fordul elő a velvícsia nevű, hatalmasra növő, rendkívül hosszú életű pozsgás. Egyes helyeken, folyóvölgyekben többféle szárazságtűrő növény is képviselteti magát.

A cikk az ajánló után folytatódik

A videón látható Gondwana Namib Park és a szomszédos Namib-Naukluft Park között az állatok teljesen szabadon mozognak, a térség pedig igazán különleges helye a bolygónak. A vöröses homok takarja be az ősi, megkövesedett dűnék homokköveit, míg az érintetlen Namíbi homoktenger világörökségi védettséget élvező, világszinten fontos kincs. A területen a Tsauchab-folyó vág át, mely szintén befolyásolja az élővilág sokszínűségét, ahogy a kietlen Sossusvlei sósivatag is.

Kamera a Kalahári-sivatagban

Namíbia, Botswana és a Dél-afrikai Köztársaság területén található Kalahári-sivatag is az afrikai kontinens érdekes helyszíne a maga szavanna-erdeivel, sztyeppvidékeivel. Az esős időszak ráadásul teljesen megváltoztatja a környék képét, az év ezen részét az Okavango folyó deltájában páratlan halgazdagság és madárvilág jellemzi. Nem csoda, ha ezt a sivatagot is figyelik és bemutatják az élő kamerák segítségével.

A Kalahári-sivatagban bivalyok, elefántok, gnúk, zebrák, gepárdok, oroszlánok, tobzoskák, hiénák, krokodilok, kígyók, keselyűk és struccok is élnek. A csodálatos állatvilágot az állatkertek zárt ketrecei helyett sokkal jobb így megfigyelni, az adott fajok saját környezetében.

Az Okavango-delta mesés környéke

Az Okavango-delta a Föld legnagyobb szárazföldi deltája, páratlan vadvilággal.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük