Természeti édenkertből parkolót csinálnának a nagytétényi Duna-parton: a helyiek is féltik az értékes erdőt és gyepet
Értékes ligeterdő és gyeptársulás bújik meg a nagytétényi Duna-parton, melyet a helyiek féltenek most a beépítéstől.

nagyteteny-duna-part
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nagytétényi Duna-part Dél-Buda gyöngyszeme, amely télen-nyáron tele van élettel: elég egy szemernyi napsütés, máris pihenőkkel, kutyasétáltatókkal, kisgyermekes családokkal, szerelmespárokkal, barátokkal telik meg a gyönyörű környék. Éppen ezért derült égből villámcsapásként érte a helyieket, amikor február közepén munkagépek jelentek meg a területen.

A Duna-parti ligeterdő és a szomszédos nagy rét számos védett élőlény otthona, kimondottan nagy érvágás lenne, ha a főváros egy ilyen hellyel szegényebb volna. A munkálatok célja azonban egy parkoló építése volt, amihez már egy kerítés nyomvonalát is kijelölték. Nem véletlen, hogy egyöntetű felháborodást keltett az ilyesfajta féktelen természetrombolás gondolata.

Csodák védelme a nagytétényi Duna-parton

A csodálatos környezet rajongói hamar felemelték a szavukat a pusztítás ellen, tudva azt is, hogy a szomszédos, hasonló adottságokkal bíró gyepterületet már ledózerolták, és hulladéktárolóvá silányították, mely óriási veszteségként érte a kerületet.

A kezdeményezésre szerencsére a főváros is kezébe vette a dolgot: a szóban forgó területen megtiltottak mindenfajta hulladéklerakást és bármilyen építmény vagy kerítés építését, majd elindították a hivatalos procedúrát, hogy a környék természetvédelmi terület státuszt kaphasson. Így bízhatunk abban, hogy a csodálatos vidék valóban végleg megmenekülhet a pusztítástól és a beépítéstől.

A gyepvidék értékei

De mi is igazán értékes egy érintetlen ártéri erdőben és egy teljesen üresnek, már-már gizgazosnak tűnő gyeptársulásban? Aki évente többször meglátogat egy ilyen háborítatlan vidéket, annak minden bizonnyal nem meglepő, mennyi csoda bújik meg a talajszinten. Az egykor kaszálással fenntartott gyepi élet meglehetősen sokszínű, és ritka kincseket is magában foglal. Időnként a rét virágba borul, mesés színekben pompázik, közelebb hajolva a hihetetlen rovarvilág is feltárulkozik, itt-ott feltűnő rágcsálók, hüllők teremtik meg a természeti körforgást.

A nagytétényi Duna-part környékén is számos ritka növény- és állatfaj éli életét. Több száz tővel képviselteti magát a védett réti iszalag, mely tavasz legvégétől virágzik, a lila pompa festményre illik. Az Érdig futó hosszú partvidéken a nyári tőzike is ki-kibújik a földből, és áprilistól mesés látvánnyal kecsegtet az avarszinten. A partvidék része a kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területként jóváhagyott „Duna és ártere” Natura 2000 területnek.

A fauna is változatos, értékes állatfajok élnek az érintetlen ligeterdőben. A bogarak között kiemelkedő jelentőségű a skarlátbogár, mely nem egyszerűen védettséget élvez, de Natura 2000-es jelölőfajnak is számít - tehát a helyet, ahol megtalálható, automatikusan az európai ökológiai hálózat védelme illeti meg, ott pedig csak engedéllyel lehet olyan építési munkálatokat végezni, melyek nincsenek káros hatással a fajok és élőhelytípusok megőrzésére.

A cikk az ajánló után folytatódik

Natura 2000 jelölőfaj továbbá a ligeterdőben szintén jellemző magyar színjátszólepke, melynek természetvédelmi értéke 100 ezer forint. A Duna-parton él a védett pézsmacincér, a diófacincér, a mezei és a bőrfutrinka. A madárfajok közül kiemelkedő jelentőségű az ékes tollú, védett sárgarigó, a fekete harkály, a nagy, kis és közép fakopáncs, a zöld küllő, a csuszka és a rövidkarmú fakusz.

A gyepvilág sem kietlen, megannyi élőlény otthona a Duna-menti rét. Rengeteg cincérfaj, köztük a védett hosszúcsápú és a hengeres szalmacincér, pajzsbogarak, pattanóbogarak mellett hüllők, így a védett kockás sikló és a rézsikló is felfedezhető itt, melyek értéke 50 ezer forint.

1392321872
Fotó: Országalbum/fotoman

Dél-Budán a nagytétényi részen túl több kiemelten védett területet is található: az országos védelem alá vont Háros-szigetre, mely valójában egy félsziget, illetve a fővárosi védelem alatt álló, vadregényes Kis-Háros szigetre tiltott a belépés, ezért teljes egészében háborítatlan, emberi tevékenységtől hosszú ideje mentes helyszínek, ahol mára őserdőket idéző függőavar teszi csakugyan áthatolhatatlanná a terepet. A Hárosi-öbölből viszont megcsodálhatók ezek a páratlan területek, ahogy a félszigetté töltött, csak vezetéssel látogatható Hunyadi-sziget és a Szerelem-sziget is. Az érintetlen, ritka kincsek megőrzése prioritást kell, hogy élvezzen a jövőnk érdekében.

Ha egy kiruccanást tennél az egyedülálló vidéken, tömegközlekedéssel érdemes érkezned: a Kastélypark vasúti megállótól vagy a 133E-s és a 33-as busz Petőfi Sándor utcai megállójától néhány perc alatt elérhető gyalogszerrel. A Kastélypark mentén az utcákon parkolásra is van természetesen lehetőség.

Izgalmas szigetek Budapesten és környékén

A Budapesthez közeli apró szigetek titkos kincseket rejtenek.

(Képek: Országalbum/fotoman, Getty Images.)

Ezt is szeretjük