Ingyenesen látogathatják a családok Budapest legjobb múzeumait: hol és mikor vehetitek igénybe a lehetőséget?

Az ország legjobb múzeumaiba minden hónapban ingyen is bemehetnek a családok.

budai vár nemzeti galéria
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A múzeumok látogatása izgalmas és értékes program gyermekek és felnőttek számára egyaránt, az élményekben gazdag látogatás során mindenki rengeteget tanulhat az őt körülvevő világról.

Legyen szó a természettudományokról, a művészetekről, az irodalomról vagy a történelem bizonyos darabjairól, egy-egy tematikus múzeum végigjárásával bővül az ember látóköre, miközben emlékekkel is gazdagodik. Az intézmények többsége a családok számára kedvezményeket is nyújt a belépőjegyből, és egyes napokon ingyenes belépést is biztosít, ami a szűkebb büdzsé mellett is lehetővé teszi a látogatást - érdemes élni a lehetőséggel.

Múzeumok ingyenes belépéssel

Magyar Nemzeti Galéria

A budai várban található Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállítása minden hónap harmadik szombatján ingyen tekinthető meg 26 év alatti személyek, illetve 18 év alatti közeli hozzátartozót kísérő egy vagy két felnőtt számára, EGT-tagállamok állampolgárai esetében. De az időszaki kiállításokra is kedvezmények járnak.

Az állandó kiállításon kóstolót kaphatnak az érkezők számos egyéb közt a 18. századi művészetből, impresszionizmusból, realizmusból, Munkácsy vagy Mednyánszky remekműveiből is.

Magyar Nemzeti Múzeum

Ugyancsak minden hónap harmadik szombatján biztosít ingyenes belépőt 26 év alattiak és 18 év alatti gyermekeket kísérő két közeli hozzátartozó számára a Magyar Nemzeti Múzeum, mely a Pollack Mihály tervezte épületben a legátfogóbb történelmi képet mutatja be az országról az érkezők számára. A kisgyermekes családok 3300 forintért felfedező hátizsákot is kérhetnek izgalmas feladványokat tartalmazó megoldófüzettel.

A III. kerületi Szentlélek téren található Vasarely Múzeumban is minden hónap harmadik szombatján nyílik lehetőség a családok ingyenes látogatására, ez azonban november végéig zárva tart felújítás miatt.

Óbudai Múzeum

A III. kerületi Fő téren található Óbudai Múzeum ingyenesen látogatható minden érdeklődő számára minden hónap első szombatján, kerületi lakcímkártyával pedig egész évben ingyenes a megtekintése. A kerület történelmi értékei mellett játékkiállítás és a Goldberger-féle textilgyár gyűjteménye is megtekinthető.

Aquincumi Múzeum

A Pannónia római örökségét körüljáró, Szentendrei úti Aquincumi Múzeum és Régészeti Park minden hónap utolsó szombatján várja ingyenesen a 26 év alattiakat és a 18 év alatti látogatót kísérő egy vagy két felnőtt hozzátartozót. Az intézményben kőtár, éremtár, a helytartói palota emlékei, de még egy rekonstruált víziorgona is megtekinthető, izgalmas program kicsiknek és nagyoknak. Az Óbuda-Békásmegyeren állandó lakcímmel rendelkezők és az itt tanulók számára egész évben ingyenes a belépés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiscelli Múzeum

A III. kerület gyöngyszeme a Kiscelli Múzeum, amely ugyancsak minden hónap utolsó szombatján ad lehetőséget a 26 év alattiak és a 18 év alattiakat kísérő családok számára ingyenesen megtekinteni a kiállítást. A barokk épületben hatalmas gyűjteményeket nézhettek meg többek közt fotókból, térképekből, kéziratokból, cégérekből, órákból, bútorokból is, melyek mind izgalmas áttekintést nyújtanak a várostörténetről.

Petőfi Irodalmi Múzeum

A Petőfi Irodalmi Múzeum állandó kiállítása minden hónap utolsó szombatján nyitja ki a kapuit a 26 év alattiak és a 18 év alattiakat kísérő családtagok számára is. Az állandó kiállításon az irodalomórák elevenedhetnek meg, megnézhetitek többek között a Landerer és Heckenast nyomda eredeti nyomdagépét, de az irodalom nagyjaival, így Petőfi Sándor életével is alaposan megismerkedhettek: a tananyag garantáltan sokkal inkább megmarad így a gyermekek fejében.

Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum

A 26 év alattiaknak és a 18 év alattiakat kísérő családtagok számára minden hónap utolsó szombatján nyújt ingyenes belépési lehetőséget a budai várban található Budapesti Történeti Múzeum is, ahol a főváros ezeréves történelme, a középkori királyi palota élete is megismerhető többek között.

Természettudományi Múzeum

A Ludovika téren található Természettudományi Múzeum minden hónap első vasárnapján várja ingyenesen a már említett közönségcsoportot. Itt a Kárpát-medencén túl az egész bolygó sokszínű élővilágába betekintést nyerhet az ember, rengeteget tanulhat a látogatásból.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum minden hónap harmadik vasárnapján látogatható ingyen a fenti csoporthoz tartozók számára. Rendkívül érdekes kiállításokkal várják itt a látogatókat a 19-20. századi vendéglátásról, de nem hiányozhat Krúdy Gyula vagy éppen Gerbeaud Emil sem az intézmény tematikájából.

Hadtörténeti Intézet és Múzeum

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum a fenti ingyenes lehetőséget minden hónap utolsó vasárnapján nyújtja 26 év alattiak és 18 év alattiak egy vagy két kísérője számára. A múzeumban többek közt hatalmas fegyver- és zászlógyűjtemény található, de érmekiállítás is megtekinthető, ahogy például Klapka György díszszablyája vagy Farkas Bertalan űrruhája is.

Ludwig Múzeum

Minden hónap utolsó vasárnapján látogathatja díjtalanul a Ludwig Múzeum állandó kiállítását az említett kör. A Duna-part mellett elhelyezkedő intézmény kortárs nemzetközi és magyar művészeti alkotásokat mutat be.

Kvíz az ókori római emlékekről

Ismered az ókori Rómához tartozó Pannónia provincia történelmi emlékeit?

(Képek: Wikipédia/ Andrew Bossi Jaimrsilva, EtelkaCsillaNagy Géza, Közkincs a PIM tulajdonából.)

Ezt is szeretjük