Hol találhatók Kolodko híres miniszobrai Budapesten? A Főkukactól a halott mókusig mutatjuk a helyszíneket

Imádják a turisták a budapesti miniszobrokat: mutatjuk, hol bújik meg A kockás fülű nyúl és Ferenc József függőágyban.

Főkukac (2)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kolodko Mihály, azaz Mihail Kolodko Ungváron született, ukrán-magyar szobrászművész neve már széles körben ismert, elsősorban Budapesten, Ungváron és Vácott elhelyezett miniszobrai népes és egyre növekvő rajongótáborral rendelkeznek.

Az anyai ágon magyar származású művész felsőfokú tanulmányait Lviv városában végezte, ahol szobrász szakon tanult. A népszerűségét megalapozó miniszobrok láttán talán meglepő lehet, de eleinte állítólag a monumentális művészeti alkotás érdekelte. Magyarországra költözése után, 2017-től jelentek meg apró művei Budapesten, majd néhány Vác városában, noha nagy méretű szobrokat már készített rendelésre néhány magyar és határon túli városba is.

Miniszobrok Budapesten

A gerillaszoborként, engedély nélkül elhelyezett kis méretű alkotások gondolata abból fogant, hogy a bejövő megrendelésektől független ötleteit szerette volna megőrizni, erre pedig a legalkalmasabb forma az volt, hogy kicsiben formába önti őket - éppúgy, ahogy a hagyományos szobrok előtt készülnek a tervek, kicsiben.

Ha valaki Budapesten szeretné egy tematikus séta keretében felkeresni az összes Kolodko-miniszobrot, bizony strapabíró túracipőt kell húznia: városszerte már tucatnál is több alkotás bújik meg.

Az első Budapesten elhelyezett alkotása a Főkukac, A nagy ho-ho-horgász című rajzfilm szereplője volt, Sajdik Ferenc rajza alapján. A bronzszobrocska a Bem rakparton található, a Halász utcai villamosmegálló mellett, a Dunára néz. A szobrász saját bevallása szerint ő gyermekkora kedvenc rajzfilmfigurája, ráadásul a mese nézése segítette a magyar nyelv elsajátításában is. A miniszobor elődje Ungváron, az Ung folyó partján található, ahol a horgászok szerencsehozóként tekintenek rá.

Rubik Ernő híres találmányáról, a bűvös vagy Rubik-kockáról mintázott miniszobor ugyancsak a Bem rakparton látható, tisztelegve az egyik legismertebb magyar találmány előtt, melynek kirakói között rendszeresen világbajnokságot is rendeznek.

A halott mókus szobra a Jászai Mari tér közelében, a Falk Miksa útnál található, a Columbo-szobor mögött, pontosan úgy elhelyezve, mintha a nyomozó az ő ügyén törné a fejét. Vélhetően az alkotás utal Maurizio Cattelan olasz képzőművész öngyilkos mókusként ismertté vált Bidibidobidiboo című installációjára.

A Simpson család Lisa Simpsonja ugyancsak a Jászai Mari térnél található, a 2-es villamos megállója mellett. A rajzfilmkarakter egy villanyoszlopra kötözve látható, az eredeti sorozatban egy ilyen szituációban épp Jeanne d’Arc szerepét játssza.

Egy bronzpiszoárt is megmintázott, amely a Vajdahunyad vára melletti sétány támfalán kapott helyet, célja ezzel állítólag a tisztelgés volt Marcel Duchamp francia képzőművész és világhírű piszoárja előtt.

Liszt Ferenc kisplasztikája 2018 óta díszíti a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret, ahol a buszmegálló mellett, a 2A Terminálnál látható. A szobron Liszt Ferenc bőröndjein ül, mivel ismeretes, hogy a zeneszerző sokat utazott szerte Európában hangversenykörutakra, repülőgép híján pedig ez rengeteg időt és energiát elvett.

A 14 karátos autó Rejtő Jenő egykori lakása közelében, a 7. kerületi Hevesi Sándor téren található, a tárgy, mintha egy képzeletbeli kanyart száguldva venne be, csaknem függőleges helyzetben látható.

A Dohány utcában, a New York Kávéház mellett egy üldögélő búvár szobra bújik meg 2019 óta, mely egy érdekes anekdotához kötődik: eszerint az író Molnár Ferencnek és barátainak annyira megtetszett a kávéház hangulata, hogy azt hangoztatták, a helynek éjjel-nappal nyitva kellene tartania, az ötletet pedig állítólag tett is követte, az elcsent kulcsot a Dunába hajították. A művészek körében a hely nagy népszerűségnek örvendett.

Herzl Tivadar budapesti író, politikus biciklis miniszobra a Dohány utcai zsinagógánál található, a zebra melletti villanyoszlopon, egykori szülőháza közelében. Az alakot a művész egy, az Izrael és a cionizmus atyjaként is ismert politikusról készült fotóról mintázta meg.

A Szabadság téri szovjet emlékmű kerítésén egy kis balta szobra is fellelhető, kihelyezésének közvetlen előzménye is van: Kolodko ide eredetileg egy usánkáról mintázott alkotást tett ki, amelyet azonban a Mi Hazánk Mozgalom egy tagja baltával vert le a helyéről, majd a Dunába dobott, mondván, egy diktatórikus rendszer jelképe nem való a köztérre. A megmozdulásra válaszul egy apró baltát készített a művész.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Szabadság tér kellős közepén, egy korláton pihenget Breki szobra, ami a The Muppet Show híres bábalakját idézi. Eredetije Ukrajnában található.

Ha már Szabadság tér: a volt tévészékház bejárata mellett egy nagyon bájos szobor is helyet kapott a Süsü jelmezébe bújt Bodrogi Gyuláról.

Ferenc József függőágyban pihenő szobra a Szabadság hídon található meg. A szobor apropója, hogy a hidat eredetileg az Osztrák-Magyar-Monarchia uralkodójáról nevezték el, tiszteletére ajánlották, és egészen 1946-ig az ő nevét is viselte. A függőágy valószínűsíthetően a Szabihíd című kezdeményezésnek köszönhetően lett a kompozíció része, amelynek keretében civilek a híd lezárásakor szorgalmazták a gyalogosforgalom megnyitását és ide szervezett programokat.

Erzsébetvárosban, az Akácfa utcában önkormányzati megrendelésre készült el a zongorázó Seress Rezső szobra, aki maga is a közeli Dob utcában élt, és aki nevéhez köthető az öngyilkosok himnuszaként elhíresült Szomorú vasárnap című dal is.

Ugyancsak a 7. kerületben helyezte el Noé bárkáját mintázó szobrát az Állatorvosi Egyetem mellett. A bronzszobor más különlegességet is tartogat, egy lyukán bekukkantva az ember a beszűrődő fény következtében szivárványszínt fedezhet fel az ablakokon, ami a bibliai özönvíz után megjelenő szivárványt jelképezi.

Mesefigurából sosem elég: A kockásfülű nyúl címszereplője a budai várban, a Sándor palota közelében, a Budavári Sikló végállomásánál található, és távcsövével a pesti panorámát nézi.

kockasfulu
Fotó: Országalbum/Pretin

A Lánchíd pesti hídfője közelében, a Duna-korzón található meg az ugyancsak Kolodko alkotta Roskovics Ignác-szobor mellett Libidó című alkotása, vagy ismertebb nevén Lufikutya csonttal: ebben némi utalás felfedezhető Jeff Koons lufikutyájára is, mintegy azt és egy kutyagumit ábrázolva.

Sokak kedvenc kézbalkezes antipolihisztora, Mekk Elek, az ezermester is helyet kapott Budapesten, méghozzá a Széll Kálmán téren, egy elrontott táblával - azon ugyanis még a tér régi neve, a Moszkva tér felirata szerepel. A szobor eredetijét ellopták, ezért azóta a Mekk Elek 2.0-ként ismert alkotás áll itt.

A „Ruszkik haza” feliratú tank miniszobra a második világháborúban felrobbantott dunai hidak pótlására felhúzott, a Batthyány tér és a Kossuth tér között húzódó Kossuth híd emlékkövén kapott helyet. A tankot Mekk Elek szobrához hasonlóan ellopták, így a művész azt újraalkotta.

2020-ban Kőbányára álmodott meg két miniszobrot Kolodko Mihály, melyet a sörgyári hangulat ihletett, és a gyárnál kapott helyet: az egyiken Dreher Antal, a másikon egy lovakkal húzott söröskocsi látható. Míg előbbi a gyár udvarára került, utóbbi a gyárépület előtti híd korlátjára.

Idén nyáron került ki a legújabb Kolodko-szobor Budapestre, az Erzsébet híd budai hídfőjéhez, a rakpart kőfala mellé: ez a Lecsó című rajzfilmből ismert, azonos nevű patkányt ábrázolja, amint felfesti nevét a kőre - sokak szerint ezzel Banksy előtt is tiszteleghetett a művész.

Harry Houdini miniszobra lóg csak ki némiképp a fentiek sorából, az ugyanis nem köztéren található, hanem a Király utcai K11 Művészeti és Kulturális Központon belül, egy előadóteremben, de nyitvatartási időben szabadon megtekinthető ez is.

Wrocław törpéi

Wrocław utcáin jelenleg mintegy négyszáz törpefigurával találkozhatnak az ott sétálók, melyekbe a városiak és a turisták is azonnal beleszerettek.

Miért van több mint 400 törpfigura ebben a lengyel városban? Imádják őket a turisták

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Wikipédia/Elekes Andor,Elekes Andor, Országalbum/Pretin.)

Ezt is szeretjük