11 csodálatos dolog Miskolcon egy külföldi turista szemével: teljesen elámultak tőlük
Miskolc és környéke teljesen elvarázsolta a kanadai utazókat.

GettyImages-1140198531
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha Magyarországra és a turistákra gondolunk, egyből Budapest jut eszünkbe, hiszen főleg a fővárost fedezik fel az idelátogató külföldiek. Ezért is számít ritkaságnak, hogy egy kanadai pár, Felicia és Wesley egy egész listát készített arról, mi az, ami a legjobban tetszik nekik Miskolcban és az Észak-magyarországi régióban.

A listában olyan dolgok is megtalálhatók, amik nekünk talán már fel sem tűnnének, de ők rácsodálkoztak, és imádták őket, így most ezeket mutatjuk be.

1. Sétányok és a város utcái

A messziről érkezett turisták mindig elámulnak azon, hogy Magyarországon milyen gazdag a történelem, és hogy ennek az utcák, épületek is hűen őrzik emlékét.

Bár Miskolc inkább gyárvárosként él az emberek fejében, sokan paneleket és óriási kéményeket látnak maguk előtt, ha a településre gondolnak, a fiatal pár mégis meglátta a szépséget a város épületeiben, sétálóutcáiban, parkjaiban vagy akár a folyóparton lévő kis padjaiban. Annak pedig külön örültek, hogy minden érdekességet meg tudtak közelíteni gyalog is.

2. Miskolc Pass

A turisták imádták, hogy bár Miskolc nem számít nagyvárosnak, mégis lehet olyan bérletet venni, ami jó a tömegközlekedésre, kedvezményesen vagy akár ingyen lehet látogatni a város és a környék múzeumait, nevezetességeit. Szerintük annak, aki egy kicsit is szeretné megfogni a költségeket, érdemes beruháznia egy ilyen kártyára, hiszen a Miskolc Pass összegének a dupláját költötték volna el, ha nem vették volna igénybe.

3. Múzeumok

Bár nem igazán rajonganak a múzeumokért, viszont a Miskolc Passnak hála hat múzeumba is be lehet jutni ingyenesen, így nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget - és nem bánták meg, hiszen a Herman Ottó Múzeumban híres magyar művészeti alkotásokat, pannon-tengeri tárlatot és fotókiállítást is láttak.

4. Miskolctapolcai barlangfürdő

A miskolctapolcai barlangfürdő nemcsak Magyarországon híres nevezetesség, hiszen a világ számos pontjáról érkeznek ide pihenni vágyó turisták.

A kanadai pár szerint, ha csak egy dolgot szeretnénk megnézni Miskolcon, az a barlangfürdő legyen, hiszen varázslatos, ahogy a meleg termálvíz, a természetes kőzetek és a fények találkoznak egymással. Miskolc Pass-szal ide is ingyenes a belépés.

5. Diósgyőri vár

A pár évvel ezelőtt felújított diósgyőri vár még annak ellenéri is lenyűgözte az idelátogató utazókat, hogy Európa számos várában és kastélyában jártak már. Kiemelték, hogy varázslatos kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre, valamint a nyári időszakban remek előadásoknak, színjátékoknak és vásároknak ad helyet. Bár kicsit messzebb esik Miskolc belvárosától, mégis megéri kitérőt tenni.

6. Magyar ételek

Gulyásleves, halászlé, sertéssült, töltött káposzta - olyan ételek, amiket a turisták Miskolcon kóstoltak meg, és egyenesen imádták őket. A helyi vendéglők, mint a Kispipa Halászcsárda - ahol élő zenében is részük volt vacsora közben - és a Kis Anna Halászkert szerintük remek ételeket, nagy adagokat és teljesen barátságos árakat ajánl, így mindenképp ajánlják őket az idelátogatóknak.

7. Tömegközlekedés

Számunkra talán kicsit furcsának tűnhet, de egy kanadainak a miskolci tömegközlekedés sokkal jobban tetszik, mint a torontói. A két miskolci villamosvonal útvonalát könnyen átláthatónak találták, valamint a villamosok új, modern kinézetét és a megállók folytonos kiírását is dicsérték. Számukra furcsa volt, hogy pár perc várakozás után már jött is a következő járat, ugyanezt elmondták a buszokról is.

8. Lillafüred

Bár már nem Miskolc belvárosáról van szó, érdemes megemlíteni Lillafüredet is, hiszen a várostól néhány kilométerre fekvő, hivatalosan Miskolchoz tartozó kis település a turisták szerint egy egészen más világ.

A vízesés, az erdő, a tó, a Palota Hotel mind-mind olyan érzetet keltettek bennük, mintha egy tündérmesébe csöppentek volna.

9. Lillafüredi kisvasút

Ha már Lillafüred, érdemes a kisvasúttal elindulni Miskolcról, hiszen egészen egyedülálló élményt ad a hegyek, erdők közötti zötykölődés. A kanadai pár azt javasolja, hogy aki kicsit jobban siet, az csak egy útra váltson jegyen, visszafelé busszal menjen, hiszen a kisvasútban nem a gyors tempó a legszerethetőbb dolog - de még így is kihagyhatatlan élmény!

10. Barlangok a közelben

A külföldiek szerint Miskolc remek bázist nyújt azoknak, akik szeretnék bejárni, felfedezni a környék barlangjait, hiszen ezek közül viszonylag sok van a közelben. A több száz barlangból álló Aggteleki-cseppkőbarlangot és az Anna-barlangot külön kiemelték, hiszen bevallásuk szerint ők még ehhez foghatót nem láttak élőben.

A cikk az ajánló után folytatódik

11. Az árak

Egy külföldinek is feltűnik a különbség, ha árakról van szó - szerintük Miskolc érezhetően olcsóbb város, mint Budapest, ahol sok helyen tényleg a turisták pénztárcájára szabják az árakat. Azt is elmondták, hogy nemcsak az éttermek, bárok, hanem az élelmiszerüzletek is alacsonyabb árakat kínálnak, mint a fővárosban, de a belépőjegyek árán is meglátszik a különbség.

A Bükki Nemzeti Park varázslatos vidéke

Bármely évszakban lebilincselő látványt nyújt a Miskolctól nem messze található Bükki Nemzeti Park. A lankás lejtőin magasodó fák minden egyes látogatás alkalmával más-más arcukat mutatják, és várják szelíden a túrázókat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük