7 kivételes eset, amikor nem kell használni a biztonsági övet: ezekről nem árt tudni

A biztonsági öv használata az esetek 99%-ban kötelező, de vannak olyan helyzetek, amikor megengedett nélküle menni az utakon.

tolatás üv nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hárompontos biztonsági öv világszerte elterjedt a 20. század közepe-vége táján, és jó ideje már kötelező a használata is, azóta drasztikusan csökkent a balesetek során fejsérülésben elhunytak száma. Magyarországon 2017 óta 5 büntetőpont és több tízezres pénzbírság is jár annak a sofőrnek, aki nem köti be magát. Utóbbi büntetés az utasokra is vonatkozik.

Az ország több pontjára VÉDA-rendszert építettek ki, amivel eleinte csak a gyorshajtókat figyelték, nemrég már a biztonsági övek bekapcsolt állapotát is ellenőrzik vele. Bizonyos kivételes esetekben azonban nem szükséges bekötni az öveket.

Tolatás közben

A KRESZ szabályzata kimondja, hogy a hátramenetben közlekedő gépkocsi vezetőjének nem kötelező bekötni a biztonsági övét. Ennek gyakorlati haszna van, hiszen így a sofőr hátrafordulva pásztázhatja az utat, amivel biztonságosabban végrehajtható a manőver. 

A legtöbb esetben a tolatást nem végzik nagy sebességgel a vezetők, és nem tart olyan sokáig, hogy a biztonsági öv hiánya bármilyen sérüléshez vezessen. Ez a szabály csak a volán mögött ülőre vonatkozik, az utasoknak ugyanúgy be kell csatolni az öveiket.

A taxisoknak

Amikor a taxi gépkocsivezetője taxi üzemmódban utast szállít, nem köteles bekapcsolni a biztonsági övét, de az utasokra nem vonatkozik ez a felmentés. Elsőre furcsának tűnhet, miért kivételez a jogszabály a taxisokkal, de van rá magyarázat. Sajnos előfordulhat, hogy egy utas ártó szándékkal kér fuvart, és út közben megtámadná a sofőrt, vagy esetleg fizetésképtelenségét erőszakkal oldaná meg érkezéskor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ahhoz, hogy ezeknek a támadásoknak a végzetes vagy súlyos sérüléssel járó kimenetelét elkerüljék, az utasokat szállító taxisoknak nem muszáj bekötniük magukat, hogy szükség esetén hamarabb tudjanak szabadulni a gépjárműből és a támadójuktól.

Orvosi igazolás esetén

A sofőr rendelkezhet külön orvosi igazolással, mely felmenti őt a biztonsági öv használata alól. Mivel a biztonsági övet nem véletlenül tették kötelezővé, így ténylegesen csak kirívó esetekben adnak ilyen igazolást. Igényelni lehet többnyire a mellkast vagy a felsőtestet érintő műtét után a lábadozási időszakra, amikor már a gyógyult személy képes vezetni, de az öv felsértené vagy zavarná a hegesedést az orvosi beavatkozás helyén.

GettyImages-165982622 (2)
Fotó: deepblue4you / Getty Images Hungary

Egyéb esetek

A mentőautó betegellátó terében utazók is mentesülnek az öv használatától, de csak akkor, ha a becsatolás a beteg állapotának romlásához vezetne, vagy akadályozza a betegellátást. A lakott területen belüli, menetrend szerinti tömegközlekedésre szolgáló autóbuszban vagy a lakott területen kívül olyan buszon, ahol álló utasokat is szállítanak, sem kötelező alkalmazni, illetve az autóbuszokban a 3 évnél fiatalabb gyermekek is utazhatnak biztonsági öv becsatolása nélkül.

5 dologra nagyon figyelj, ha használt autót veszel

Annak érdekében, hogy jobban képbe kerülj, tudd, melyek a használtautó-vásárlás sarkalatos pontjai, Zách Dánielt, a TotalCar szakújságíróját faggattuk a témában.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük