Mennyit fizet vissza a MÁV, ha késett a vonat?
Kártérítések, melyekhez jogod van
Sokan nem tudják, de jelentős összeget kaphatnak vissza.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Általános tapasztalat, hogy a hazai utazóközönség már-már apatikus nyugalommal veszi tudomásul a gyakran előforduló, pár perces vonatkéséseket, míg a több kellemetlenséggel járó, nagyobb csúszások alkalmával sokszor a tájékozatlanság vagy a kártérítési ügyintézéseket jellemző fejetlenség okán az utasok többsége inkább eláll a részleges vagy teljes jegyköltségek visszaigénylésétől.

Érdemes azonban elolvasni a MÁV-START Zrt. új üzletszabályzatát, mely 2011. július 1-jei hatályba lépése óta bővítette a vonattal közlekedők jogait. A pozitív változás főként a késés esetén járó átalány-kártérítés módját és összegét érinti, legalábbis papíron. Már csak az a kérdés, hogy a gyakorlatban is ennyire vidám-e a történet.

Erre vagy jogosult az új szabályzat szerint

Az új szabályzat értelmében 30 perc késéstől számíthatsz visszafizetésre a pót- és helyjeggyel vagy helyjeggyel igénybe vehető vonatok időmulasztása esetén, és mivel a visszatérítendő összeg megállapításakor a feláron kívül a menetjegy árát és a késés mértékét is számításba veszik, valamivel nagyobb kompenzációban részesülhetsz, mint korábban.

Vagyis, ha a menetrend szerinti időtúllépés 30-119 percnek felel meg, a menetjegy árának 25%-át, 120 perc vagy annál nagyobb késés során pedig az 50%-át kérheted vissza. Szintén utasbarát intézkedésnek nevezhető annak bevezetése, hogy az átalány-kártérítést akár közvetlenül az utazás után, az arra alkalmas pénztárakban is intézheted, így előfordulhat, hogy hamarabb hozzájutsz a téged megillető pénzhez.

Ehhez azonban szükséges, hogy az érkezési állomás ügyeletes alkalmazottja vagy a késett vonat jegyvizsgálója igazolja a késés tényét és időtartamát.

Kártérítés azonnal?

Elméletben a kifizetés módja roppant egyszerű: az illetékes pénztáros az utas kérését követő fél órán belül köteles beszerezni a menetidőt késéssel teljesítő vagy kimaradt vonat adatait, illetve minden olyan információt, mely alátámasztja a kártérítés jogosságát. Ám a gyakorlatban valószínűleg ez tömött sorokat és további várakozási időt eredményez.

Továbbá a jegypénztárak csak akkor teljesítik a kifizetést, ha nincs egyéb kártérítési igényed, mert ha igen, a vasúti társaság ügyfélszolgálatán keresztül kell lefutnod a szükséges köröket, amit akkor is megtehetsz, ha a pénztáras rendszert nem tudtad kihasználni a rendelkezésedre álló 14 napon belül. A MÁV az igény bejelentésétől számított egy hónap alatt köteles megtéríteni a megállapított összeget.

Csatlakozás lekésése

A vonat késése, kimaradása okán elmulasztott csatlakozás miatt is jogosult lehetsz kártérítésre. Ilyenkor kérheted a lekésett járatra érvényes pót- és helyjegyed, vagy pótjegyed, helyjegyed árának visszatérítését, avagy visszakaphatod a felárat. Ám ki is cseréltetheted a jegyed, amennyiben egy másik vonattal kívánsz továbbutazni.

Vis major és egyéb kivételek

Nem vagy jogosult visszafizetésre, ha a késésről a jegyvásárlást megelőzően tájékoztattak, vagy a vasúti társaság másik közlekedési eszközt vagy kerülőutat biztosít, mellyel elkerüli a félórás késés túllépését, járatkimaradás esetén pedig nem haladja meg a 180 perces késést.

Szintén mentesül a MÁV a visszafizetési kötelezettsége alól, ha olyan okok miatt késik a vonat, melyek nem függnek össze a vasúti üzemmel, illetve a legnagyobb gondosság ellenére sem kerülhetők vagy háríthatók el. Vis majornak minősül többek között a természeti katasztrófa, szélsőséges időjárás, bombariadó, baleset, rendőri vagy vámhatósági intézkedések. Nem kérhetsz kártérítést, ha nem váltottál pót-, illetve helyjegyet.

Rossz tapasztalatok

A MÁV-START Zrt. üzletszabályában foglaltak alapján érdemes a téged ért kárt leigazoltatni a kalauzzal vagy az érkezési állomás ügyeletes alkalmazottjával, különben több kifogás miatt is eleshetsz a kártérítéstől.

Persze, sok esetben akkora a vonatkésést vagy kimaradást övező fejetlenség, hogy ember legyen a talpán, akinek van ahhoz türelme és ideje, hogy minden eshetőségre felkészüljön.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület már nem először számolt be a honlapján olyan zavaros körülményekről, melyek tovább bonyolították a járatok kiesését vagy késését, ráadásul az is általános tapasztalat, hogy sok esetben a feláras vonatoknak biztosítanak elsőbbséget, ha káosz alakul ki a menetrendekben, mert azokra kérhető kártérítés, míg a gyorsvonatokra nem. Jövőre mindemellett drágulnak is a vonatjegyek. Kattints ide, és tudd meg, mennyivel!

Te kaptál már vissza pénzt hasonló okok miatt?

Ezt is szeretjük