3 idilli hazai úti cél, ha megőrjítenek a hétköznapok
Olyan helyet keresel, mely ellensúlyozza a hétköznapok szürkeségét? Három csodás úti cél.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek
Ha úgy érzed, belefásultál a hétköznapok monotóniájába, és vésztartalékaid is kezdenek kimerülni, keresd fel a következő három helyet, mely csendjével, békéjével, természeti szépségeivel testedet, lelkedet és szellemedet egyaránt megnyugtatja.
 
Szigliget
Sárvár
Somogyvár

Ihletet adó menedék: Szigliget

Ha a Balaton északi partja mellett haladva téged is számtalanszor elvarázsolt már a Keszthely és Badacsony közötti szakaszon magasodó, nyugodt, tekintélyt parancsoló várrom, itt az ideje, hogy fel is kapaszkodj az időutazásra csábító kőhalmok közé. Különösen érdemes megtenned ezt, ha szeretnél egy kis időre elcsendesedni, átadni magad a természet békéjének, közben pedig gyönyörködni a tél közeledtével is csodálatos balatoni panorámában.

A Veszprém megyei Szigliget a fekvésének köszönhette, hogy oly hosszú időn át megmaradhatott, és viszonylag békében fejlődhetett. Sziget volt ugyanis, ahogy ennek emlékét neve is őrzi, sőt, még ma sem vezet ide parti út, és a szigetlét örökségeként a település két oldalán, az Eger-víz és a Tapolcai-patak beömlése körül ma is inkább a víz az úr.

A települést a szárazföld felől merőlegesen, a kivezető utakon lehet megközelíteni mind a vasútról, mind a főútról jövet. A három vulkáni kúp, mely itt magasodik, a Rókarántó, a Soponya és a Királyné szoknyája - ezek adták ki egykor a szigetet - egykettőre várhegy lett a történelem folyamán. A külsőt mai napig várhegynek hívják, itt magasodik ugyanis a 13. század emlékét őrző híres várrom, melynek egyedi tornya, négy-, hat-, majd nyolcszögletű, felfelé oldalait szaporító építménye érdekes és izgalmas látvány.

A hegy másik oldalán a példásan helyreállított és rendben tartott volt Esterházy-kastély foglal helyet, mely ma írói alkotóházként funkcionál. A hasonló feladatú épületek között ez a leghíresebb az egész országban, az elmúlt fél évszázad teljes magyar irodalma megfordult itt. A kastélyhoz jelentős és gyönyörű, védett park is tartozik, a település régi részén található présházak és a pincékkel egybeépült lakóházak pedig jelentős népi építészeti értéket képviselnek.

Egy kedves, történelmi kisváros: Sárvár

Ahol a Gyöngyös-patak lassan és apránként megközelíti a Rábát, a mocsaras, tavas erdővidék egy szilárd szigetén a honfoglalás után várat, szláv földvárat talált az utazó. Fontos hely volt ez, már a rómaiak egyik főútja is erre vezetett Pannónia provincián át.

Az Árpádok idején a vár - melyet csak Feketevárnak neveztek - palánkos megerősítést kapott. Később a Vas megyei Sárvár a Nádasdyak birtoka lett, pontosabban Nádasdy Tamásé és Kanizsai Orsolyáé, kiknek gyönyörű levelezése, mely azóta levélregénnyé vált, mára világirodalmi rangra emelkedett. A levelekben, melyekben egy érett nő tanítgat egy kamasz fiút, erotika és világpolitika, felvilágosult józanság és elvakult, kölcsönös vágyak világa keveredik.

Nádasdy családján kívül a várost is felvirágoztatta: a gyönyörű belső terekkel büszkélkedő vár mellett nevéhez köthető az első hivatalos helyi iskola, melynek mestere Sylvester János volt, és nyomdát is létrehozott, melyben európai jelentőségű művek születtek.

Gróf Batthyány Lajost, az első felelős magyar miniszterelnököt is itt választották képviselővé 1848-ban. Sárvár tehát igazi történelmi gócpontot jelent hazánkban, ugyanakkor kedves, idilli kisváros, melynek utcáit a mai napig a művészetek szelleme járja át. Az elmúlt 35 évben például itt tartották a magyar nyelvű irodalmi tehetségkutatás és tehetséggondozás egyetlen fórumát, a diákírók és diákköltők országos találkozóját.

Szelíd szépségű, romantikus táj: Somogyvár

A Somogy megyei település, Somogyvár a patakok hazája és a vízi vadak paradicsoma, melynek határában egymást érik a védett területek. Az egyik legnevezetesebb ezek közül a somogyvári Kapuvár-hegy. Ideális környék, ha szeretnél elmerülni a természetben, de akkor is látogass ide, ha a régmúlt idők is képesek elvarázsolni, a természeti kincsek mellett ugyanis a hely történelmi értékeit tekintve is védelem alatt áll.

Tar-Szerénd, majd Géza fejedelem adományaként Koppány vezér földje volt ez, a már a 900-as években, alig a honfoglalás után is lakott terület. A feltárt és a hasonlóakhoz képest hatalmas, sáncolt földvár már 997-ben is az ispánság központja és Koppány szálláshelye volt. Somogyvár a későbbiekben is kedvelt királyi tartózkodóhelyként funkcionált. Itt állíttatott az ellene forduló pogány vezér felett aratott győzelme emlékére és Szent Apollinaris-nak szentelt keresztelőegyházat és palotát Szent István. Később I. László király alapított itt apátságot, ahol egykor a Saint Giles anyamonostor francia szerzetesei szolgáltak.

A település múltját ma egy gyönyörű emlékpark őrzi, ahol valósággal életre kel a középkor a részben rekonstruált romoknak köszönhetően. A park látványos kilátótornyából tekinthetsz végig történelmünk egyik első jelentős épített emlékén, a kolostorrom megkapó együttesén, nem utolsósorban pedig a mindezt körbeölelő, szelíd szépségű tájon.

Cikkünk Kaiser Ottó és Papp Márió Magyarország 1000 csodája című könyve alapján készült. Képek: heviz-info.hu; hu.wikipedia.org; sarvar.hu.

OLVASD EL EZT IS!

rudas1
  • fürdő
  • budapest látnivalói

A 3 legjobb fürdő a városban

Ezt is szeretjük