A 3 legszebb túraútvonal Magyarországon
Érdemes kihasználnod a frissítő őszi kirándulóidőt. Kapd fel a túrabakancsot, és járd be hazánk legcsodálatosabb tájait!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem feltétlenül kell külföldi utazást tervezned, ha izgalmas kalandokra vágysz, és különleges tájakat szeretnél bebarangolni.

Tedd próbára állóképességed és bátorságod Magyarország vadregényes vidékein, és próbáld ki a legérdekesebb hazai túraútvonalakat!

Jó tanácsok túrázóknak

  • A kirándulás előtt alaposan tájékozódj a tájról, az időjárásról és a pontos útvonalról.
  • Ha egynapos túrát tervezel, indulj korán reggel, hogy minél több mindent megnézhess, kipróbálhass. Ne feledd, ilyenkor már délután sötétedik.
  • Egyedül ne vágj neki semmilyen túrának, kirándulj a barátaiddal, családoddal, de a legjobb, ha képzett túravezető is van veletek.
  • Kényelmes és strapabíró cipőben és vízálló ruhában indulj útnak, oldaltáska helyett pedig hátizsákba pakold a holmidat.
  • Készülj fel mindenre: legyen nálad térkép, zseblámpa, ivóvíz.

A vadregényes tájak szerelmeseinek: Rám-szakadék

Ha a kitaposott, jól járható ösvények már nem hoznak lázba,  és inkább egy igazi kalandtúrán mérettetnéd meg magad, a Rám rád vár. A Visegrádi-hegységben található Rám-szakadék a Rám-hegy oldalába vájódott hasadék, mely a lezúduló patakok több ezer éves munkájának eredménye.

Forrás: dobogokosi.hu

A körülbelül egy kilométer hosszú szakadékot Dobogókő irányából is megközelítheted, ha azonban a zöld nyilakat szeretnéd követni, érdemes a túraútvonal bázisáról, Dömösről indulnod. A barátságos kis falu szinte összenőtt az erdővel, ahová előbb aszfaltos, majd kövezett út vezet. A farengetegbe érve már látni is fogod a helyes irányt jelző nyilakat, melyeket célszerű végig követned, így biztosan nem hagysz ki semmilyen látnivalót, és attól sem kell tartanod, hogy esetleg eltévedsz.

A Rám-útvonal lényegében a szakadékot kialakító patak medrén vezet át, ahol sziklákról csordogáló kisebb-nagyobb vízesések keresztezhetik utadat - szükséged lesz fantáziádra és ügyességedre is, ha nem akarsz csurom vizes lenni.

Természetesen a nyilakat követve nem kell semmilyen veszélytől tartanod, a meredekebb részeknél korlátok és láncok segítik a biztonságos haladást. A hatalmas sziklák között felfelé kapaszkodva olykor valóban hatalmába keríthet a mindjárt rám szakad érzése, de a hegytetőre érve eléd táruló csodálatos panoráma minden viszontagságért kárpótol majd.

Dobogókőről és a Rám-szakadékról is többet tudhatsz meg, ha ide kattintasz. »

Túra a föld alatt: Abaliget

Abaliget a festői szépségű Mecsekben található egyutcás kis falu Pécs közelében. Ideális úti cél, ha túrázni támad kedved, de a tévétoronynál már jártál, és valami újat szeretnél felfedezni a környéken. A település cseppkőképződményeiről híres, mielőtt azonban nekivágnál a barlangnak, sétálj egyet a Csónakázó-tó partján, állj meg egy pillanatra, és élvezd a természetből áradó nyugalmat.

Miután kigyönyörködted magad a tóban és a környező tájban, vágj neki az izgalmakat rejtő barlangnak, melynek bejáratától indul a 12 állomásos tanösvény.

A néhány órás út során a stílusos denevéremblémás nyilakat követve megcsodálhatod a különleges cseppköveket és a barlang egyéb változatos képződményeit.  Az ösvényen haladva alkalmad nyílik arra is, hogy a barlang és környékének növény- és állatvilágát is megismerd, és közelebb kerülj a földalatti élethez, mely biztosan rengeteg meglepetést tartogat számodra.

Forrás: ddnp.nemzetipark.gov.hu
Ha további információkra van kíváncsi a barlangtúrákkal és Abaligettel kapcsolatban, kattints ide! »

A magyar tenger, másképp: a Keszthelyi-hegység

Ha már átúsztad, körbebringáztad, és korcsolyáztál is rajta, itt az ideje, hogy őszi túrád kiindulópontjának is a magyar tengert válaszd.
Míg fürdésre a déli, kirándulásra inkább az északi partot ajánljuk. Kövesd a Kéktúra útvonalát, és startolj Keszthelyről. Mielőtt nekivágnál az útnak, feltétlenül csodáld meg a város fő nevezetességét, a csodálatos szépségű Festetics-kastélyt, mely hazánkban a negyedik legnagyobb ilyen jellegű építmény. Az első kék nyilat rögtön a bejáratnál megtalálod, a következő jelzést követve pedig a Keszthelyi-hegység felé veheted az irányt.

A túraút első szakasza nem érinti a környező településeket, így zavartalanul elmélyedhetsz a frissítő sétában, és gyönyörködhetsz a szűz természetben. Néhány óra gyaloglás után tarts egy kis pihenőt Vállusnál - felfelé tartva lenyűgöző panoráma tárul majd eléd, és hamarosan meglátod a buddhisták híres zarándokhelyét, a Sztúpát, és beláthatod a Tátikát is.

Forrás: heviz-info.hu
Szeretnél többet megtudni a meseszép Keszthelyi-hegységről? Kattints ide! »

Tovább haladva lassan eléred Zala és Vas megye határát, ahonnan már megcsodálhatod a tanúhegyeket és a Tapolcai-medencét, ahol a cél, Tapolca is található. Lefelé is igen változatos út vezet: vadregényes tölgyeseken, homokos lejtőkön és szántóföldeken keresztül érsz el a meseszép településre.

Kerekedj hát fel, és ismerd meg a Balaton egy újabb arcát. A túra az első kettőnél hosszabb időt vesz igénybe - igazi egész napos kirándulást tesz lehetővé -, így érdemes már korán útra kelned.

Ezt is szeretjük