Mennyire veszélyesek a horvát partoknál felbukkanó medúzák? 5 tévhit a csípéssel kapcsolatban

Európán belül utazva is találkozhatnak a turisták medúzákkal.

Medúza Európában
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A természetes vizekben fürödve sokan félnek a mélyben úszkáló ismeretlen élőlényektől. A rettegett állatok közé tartoznak a kellemetlen csípésükről híres medúzák, amelyek az európai tengerekben is bőséggel megtalálhatók.

A csalánozó vízi élőlények elterjedésének egyebek mellett a globális felmelegedés, a megszokottnál magasabb hőmérséklet kedvez, idén nyáron az Adriai-tengerben a horvát hatóságok tájékoztatása szerint különösen sok példány bukkant fel.

Medúzák az európai partoknál

A légies medúzák a csalánozók törzsébe tartoznak, ahová körülbelül 10 ezer faj sorolható. A medúzák az állatvilág legegyszerűbb képviselői, több mint 97 százalékban vizet tartalmaznak. Karjaik végén csalánsejtek találhatók, ezek azok, amelyek a bőrrel érintkezve allergiás reakciót válthatnak ki. Nem csak a tengerekben élnek, vannak édesvízi példányok is.

Európa tengereiben sok medúza él, azonban ezek többnyire veszélytelenek, csípésük általában csak kellemetlenséget jelent, és jórészt figyelmetlenségből fordul elő. A part közelébe sodródott állatok közé könnyen beúsznak az óvatlanabb fürdőzők, a riadt élőlények pedig támadást sejtve csíphetnek. Bár a kontinens környékén nincsenek halálos mérgű fajok, mint amilyen például az Ausztrália tengerpartjain valós kockázatot jelentő kockamedúza, de nem árt az óvatosság, a nyaralásra árnyékot vethet a nem kívánt találkozás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A horvát partoknál főleg a halászoknak okoznak sok bosszúságot a medúzák, ugyanis a túlszaporodásuk miatt a fogás jelentős részét ők tehetik ki. Időszakosan megjelenhetnek az úgynevezett világítómedúzák (Pelagia nonctiluca) is, amelyek a Földközi-tenger különböző részein szép számmal fordulnak elő. Az Olaszországban, Szlovéniában és Horvátországban nyaralóknak érdemes számolniuk vele, illetve a Görögországban vakációzóknak is figyelniük kell rá. A kis méretű, lilás, barnás vagy sárgás, 3-12 centiméteres jószágok csípése fájdalmas, 1-2 hétig is eltarthat, helyi pirosságot, kiütést és duzzanatot okozhat, ritkán vezet súlyosabb allergiás reakcióhoz.

A horvát partoknál az utóbbi években egyre gyakrabban számolnak be az Atlanti-óceánból származó iránytű medúzákról is (Chrysaora hysoscella), amelyek csípése kifejezetten fájdalmas. A fehéres-sárgás medúza felnőtt példányának átmérője 15-25 centiméter.

Tévhitek a csípéssel kapcsolatban

Bár az ember hajlamos azt hinni, hogy a medúza szánt szándékkal támad rá, általában szerencsétlen baleset eredménye a történés, az állatok nem vadásznak a fürdőzőkre. Hogy elkerüld a találkozást, körültekintően ússz a tengerben, különösen a nagyobb hullámok után érdemes vizsgálni még a part közelében is a vizet. Akadnak, akik a medúzák partra mosott tetemeit bátran megérintik, nem árt azonban tudni, hogy az elhullott példányokban maradt méreganyag még csíphet.

A medúzacsípésekkel kapcsolatos legelterjedtebb félreértés, hogy az áldozatok nem tesznek különbséget a „pusztán” kellemetlen és a valóban veszélyes csípések között. A legtöbb esetben valamelyest fájdalmas, ugyanakkor ártalmatlan jelenségről van szó, ilyenkor bőrpír, enyhe fájdalom, égő, viszkető vagy lüktető érzés jelentkezhet. Mielőbbi orvosi segítség szükséges a következő panaszok tapasztalásakor:

  • légzési nehézség,
  • mellkasi fájdalom,
  • izomgörcsök,
  • hólyagok a bőrön,
  • hányinger, hányás,
  • nyelési nehézség,
  • fokozott izzadás,
  • hasi fájdalom.

A tünetek súlyossága több tényezőtől függ, a medúzafajtán túl egyebek mellett az áldozat életkorától, testsúlyától, egészségügyi állapotától, illetve attól, hogy hol helyezkedik el a csípés. Gyermekeknél és időseknél különösen oda kell figyelni a panaszokra!

A legtöbb esetben tehát nincs szükség orvosi ellátásra, a különböző házi gyógymódok azonban nem egyformán hatásosak. Gyakori tévhit, hogy a csípést édesvízzel érdemes lemosni. Valójában viszont éppen tengervízbe ajánlott áztatni a megcsípett területet. Amennyiben a csalánozó karjaiból is maradt a bőrön, azt csipesszel vagy kesztyűs kézzel el kell távolítani. A vizelet a közhiedelemmel ellentétben nem semlegesíti a csípést, az ecet használata azonban segíthet. A panaszok enyhítésére fájdalomcsillapító krémet is fel lehet kenni. A tünetek súlyosbodásakor mindenképp orvosi segítség szükséges!

Kvíz az elsősegélynyújtásból

Az elsősegélynyújtási alapismereteket jó időről időre feleleveníteni. Nemcsak azért, mert olykor változnak a protokollok, gondoljunk csak például az újjáélesztés menetére, hanem azért is, mert éles helyzetben gyakran gyorsan és határozottan kell eljárni, rövid idő alatt kell feleleveníteni az egykor megtanultakat. Frissítsd fel emlékeid a következő kvíz segítségével!

Kvíz! Átmennél most az elsősegélyvizsgán? 8 kérdés, amire nem csak a jogsi miatt kell tudni a választ

Kvíz!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük