20% kedvezmény jár a MÁV-ra, mégis kevesen élnek vele: idén végre megint lehet igényelni Természetjáró Kártyával
Jelentős vonatjegykedvezmény vehető igénybe néhány feltétellel a Természetjáró Kártya birtokosainak.

mav-vonat-vasut-keleti-palyaudvar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a tavalyi évben úgy tűnt, a MÁV Zrt. végleg megszünteti a Természetjáró Kedvezménykártyával járó 20%-os menetjegykedvezményt, idén részben mégis visszatér az akció, még ha a korábbinál jóval több feltétellel kell is számolnia az utasoknak.

A Természetjáró Kedvezménykártya remek lehetőséget teremt arra, hogy az ember picit spóroljon az utazás és a kirándulás során igénybe vett szolgáltatások árán, ezért sokaknak kifizetődő lehet megváltani.

Vonatjegykedvezmény a kártyával

Tavaly teljes egészében megszűnt a lehetőség, a korábbi években remek kedvezményt jelentett a TEKA-kártya a vonatjegyvásárlásnál a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. járataira. Az akkor megszokottakkal szemben a TEKA-kártyával idén már nem a teljes héten, csak pénteken 0:00-tól vasárnap 23:59-ig vehető igénybe a kedvezmény. 

A hétvégi utazási időpont korlátja mellett ráadásul a kedvezmény csak akkor érhető el, ha a menetjegyet az utazók a MÁV-applikáción keresztül váltják meg. Az alkalmazáson keresztül kell a kártya azonosítószámát beírni a 20%-os akció érvényesítéséhez.

Jegyvásárlás a MÁV-applikációban

A TEKA-kedvezmény idén ismét érvényes tehát mind a MÁV, mind a GYSEV járataira, a 2. kocsiosztályra. A vasúttársaság felhívta a figyelmet: az applikációban vásárolt kedvezményes jegyek 100 kilométer alatti utazás esetén a kiválasztott vonat indulási idejétől számított 4 órán belül érvényesek, míg 100 kilométer fölött 24 órán belül kell felhasználni, de legkésőbb vasárnap 23:59-ig. 

Az alkalmazásban vásárolt jegyet offline is be lehet mutatni a jegylistából, így internetkapcsolat nélkül is igazolható a vásárlás az út során. A jegy TEKA-kártya bemutatásával lesz érvényes. Amennyiben szükséges, az appban a jegy visszatérítése is elindítható.

A MÁV közleménye leírja továbbá, hogy feláras vonatnál az adott járatra érvényes felár fizetendő, továbbá nem lehet a jegyet Budapest-bérlethez csatlakozó jegyként megváltani. A menetrendi keresőben @ jellel jelölt, úgynevezett peremidős vonatokra nem jár további 10% kedvezmény, és az utazás nem szakítható meg, vagy nem fedezhető, csak részben a jeggyel. A kedvezmény 2020. december 31-ig él a Természetjáró oldala szerint.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tudnivalók a Természetjáró Kártyáról

A Magyar Természetjáró Szövetség által létrehozott Természetjáró Kedvezménykártya az elmúlt évekhez hasonlóan 4900 forintért vásárolható meg, és 13 hónapra szól - tetszőleges hónaptól kezdődően, ám a 15 napos postázással érdemes kalkulálni. Igényelhető online, a Magyar Természetjáró Szövetség Turistashopjában, vagy személyesen a Szövetség Országos Központjában, Budapesten egy nyilatkozat kitöltésével.

A TEKA-kártyát nem csak a vonatjegykedvezményért éri meg váltani, számos kedvezményt nyújt az Országos Kékkör és más, a természetjáráshoz kapcsolódó területeken több száz elfogadóhelyen. A kedvezmény mértéke különböző, 5-50%-ig terjed a szolgáltatások árából, az elfogadóhelyek száma is folyamatosan bővül.

Utánanéztünk a TEKA-kártya oldalán, és valóban több mint 500 helyen kihasználhatják kedvezményeiket a kártyabirtokosok: rengeteg szálláshely, turistaház, hotel, panzió és vendégház, továbbá étterem, csárda, borozó, pálinkaház, sőt egy sportáruház is elfogadja azt, és még a belépők is jóval olcsóbbak vele. A teljesség igénye nélkül kedvezményes jegy váltható vele az Abaligeti-barlangba, a bakonybéli Pannon Csillagdába, a Fertőrákosi Kőfejtő Témaparkba, a szalafői Őrségi Népi Műemlékegyüttesbe vagy a Ság hegyi Kemenes Vulkánparkba, de sok arborétumba, élményfürdőbe, kalandparkba is.

Különleges stockholmi metróállomások

Káprázatos látvány fogadja az utasokat a stockholmi metró állomásain, melyek a svéd művészek munkáját dicsérik.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük