Milyen meseszép helyeket ajánl a Mátrában a túravezető? Demecs Norbi tippjei

A Mátra tele van gyönyörű úti célokkal a természeti látnivalóktól a történelmi emlékekig. Demecs Norbi túravezető adott tanácsokat.

Mátrai túrák Demecs Norbival
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Se szeri, se száma a Mátra adta túralehetőségeknek: egész évben kirándulók garmadája célozza meg a gyönyörű hegységet, ahol kezdők és nagyobb megmérettetésre vágyók, babakocsival útnak indulók, borturisták és a naplementék szerelmesei is megtalálják a számukra ideális útvonalat.

Az edzettségi szint, az idő és a kedv függvényében a szélrózsa minden irányában útnak indulhat az ember a Mátrában. Demecs Norbi túravezető és a hegység szerelmese szerint az igazán jó, maradandó élményt nyújtó túraútvonal változatos, látnivalókban gazdag. Ebben pedig bővelkedik a hegység.

Felejthetetlen túrák a Mátrával ismerkedőknek

- A Mátra számtalan lehetőséget kínál a természeti látnivalóktól az épített, történelmi célpontokon át egészen a borkultúráig, a gasztronómiáig vagy az egészségügyi célú utazásokig. Gyöngyösön nemrégiben nyitották meg a Szent Bertalan-templom egyik tornyát, mely kilátóként funkcionál, ez egy igazi érdekesség, illetve szintén a városban található a Mátra Múzeum a gyönyörű Orczy-kertben, amelyet meglátogatva szintén élmény vár minden korosztályra - adott egyből egy remek utazási tippet a túravezető.

A borturistáknak kimondottan jó úti cél a Mátra, ahol 7800 hektárnyi szőlőterülettel az ország legnagyobb hegyi borvidéke nyúlik el, kitűnő fehér és vörös borokkal. De az erdőterápia is remek lehetőség a mindennapok hajtásából kiszakadásra vágyóknak.

- A közeli Farkasmály történelmi borospincéinek valamelyikében érdemes megkóstolni a híres mátrai borokat, Mátrafüreden pedig kutyafogattúrán is részt vehet az ember, van lehetőség szervezett erdőfürdőzésre, illetve különleges, extrém hegyvidéki programok kipróbálására mind a négy évszakban.

A szakrális úti célokat kereső zarándokok és az egészségügyi céllal útnak indulók is bőven találnak lehetőséget a hegység településein.

- Sástón tavaly tavasz óta libegő működik, míg például a Mátra túlsó vidékein, Parád térségében a természet adta lehetőségekre, például gyógyvizekre, a kiváló klímára, illetve szén-dioxidos gázfürdőre alapozva lehet gyógyulni. A Mátrában a zarándokok is számtalan lehetőséget találnak, például Fallóskút, Máriácska, Mátraverebély-Szentkút meglátogatásával - mondja Demecs Norbi, aki néhány személyes kedvencét is szívből ajánlja a hegységgel ismerkedő, kezdő túrázóknak.

- A Mátra új látogatójaként semmiképpen sem hagynám ki a Gyöngyös felett magasodó káprázatos Sár-hegy természetvédelmi területet, valamint a Kékes-Észak Erdőrezervátum több száz éves, fokozottan védett faóriásait, ennék egy jó mátrai borzaskát a Felső-Mátra valamelyik szlovák ajkú településén, majd mindezt megkoronáznám egy kalandtúrával a Csörgő-szurdok, illetve Ágasvár térségében.

Túrák a Kékestető közelében

A legtöbben a mátrai túráik alkalmával a Kékest célozzák meg, és az ország legmagasabb hegye Demecs Norbi számára is nagy szerelem, ám úgy véli, az ország csúcsán tett túrák is sokkal színesebbé tehetők, mint azt az emberek gondolnák - míg a déli és nyugati oldal szelídebb arcot mutat, észak és dél felé zordabb, kalandosabb tájjal találkozhatnak a túrázók.

- Kékestető környéke számtalan útvonalat tartogat, így aki ide indul túrázni, nem fog csalódni. Mindenképpen felfedezést érdemelnek az Országos Kéktúra útvonala mentén, Kékestetőről keleti irányban elérhető Sas-kő és Disznó-kő sziklái, melyekről káprázatos panoráma nyílik Galyatető, a Nógrádi-medence és a Karancsság, a Parádi-medence, a Bükk, valamint tiszta időben a Tátra irányába is. A Kékes meredek ereszkedővel elérhető északi oldalában rejtőzik Gabi-halála, amelyet nemzedékek óta titkok és legendák öveznek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Délre indulva, a piros sáv jelzést követve az első megállónál hazánk legmagasabban fakadó forrása, a Disznó-kút vizéből kortyolhatunk, majd egy hosszas ereszkedő után egyszerre állhatunk négy mátrai településen is, melyek közigazgatási határa itt, a Négyeshatárnak nevezett ponton találkozik. Innen a zöld háromszög jelzésre lépve már csak pár száz méter a Kis-kő réteglávatornya, melyet megmászva Markaz település, a Keleti-Mátra és az Alföld lebilincselő látványa fogad.

Könnyű túrák a Mátrában

A Mátra nem kizárólag emberpróbáló kaptatókból áll, a kevésbé edzett túrázók is bátran bakancsot húzhatnak, ám Demecs Norbi felhívta a figyelmet arra, hogy a könnyű jelzőt mindenképp a hegyi viszonylatokhoz képest kell érteni, mivel némi szintkülönbséggel azért itt biztosan találkozik az ember.

- A könnyebb túrákra Mátraháza, Galyatető, illetve a Felső-Mátra, továbbá Parád térségét tartom ideálisnak. Az útvonalak itt gyakran nagyon szép környezetben, a Mátra-fennsíkon kanyarognak, és a kezdő túrázók számára is teljesíthetők. Ide tartozik a Mátraháza központjából a sárga háromszög jelzésen induló körtúra, amelyről a sárga + jelzést választva Sástóra, onnan a Rákóczi-forráshoz, majd a sárga sáv jelzésen vissza, Mátraházára érhet az ember.

- A Felső-Mátrában Galyatetőről az Országos Kéktúra útvonalán Mátraszentlászlóba, illetve a piros sáv jelzésen a Bőgős-rétre, onnan tovább hazánk legmagasabban fekvő településére, Mátraszentimrére, vagy éppen Mátraszentimre kiindulóponttal a Három falu templomához és a Sípark kilátópontjához is tehető egy kevésbé megterhelő túra - sorolja a túravezető a lehetőségek hosszú listáját.

- Az Ilona-völgy pedig az ország egyik legkedveltebb természeti úti célja, a gyógyító forrásvíz, a vízesés, a páratlan gesztenyefasor vagy a hatalmas kiterjedésű rétek minden évszakban más-más szépséggel kápráztatják el az idelátogatókat.

Gyerekkel, babakocsival a Mátrában

A családok számára egészen más szempontok dominálnak a túra szervezésekor, mint az egyéni kirándulóknak. Van, aki kisgyermekkel, esetleg babakocsival indulna útnak, nekik különösen fontos az előzetes tájékozódás.

- Családok számára kitűnő lehet például egy vonatozás a Mátravasút Gyöngyös-Mátrafüred vagy Gyöngyös-Lajosháza-Szalajkaház útvonalán, ahol egyszerre szerezhetnek egyedülálló élményt, és ismerkedhetnek a természet szépségeivel. Sástón a Béka tanösvény akár babakocsival is végigjárható, ahol játékos táblák, kisebb játékok, formák, lenyomatok teszik még élvezetesebbé a túrát - adott tippet Demecs Norbi.

- Mátraszentimre térségében a Szénégetők útja vagy a Vöröskő-kiáltó felfedezése is élmény lehet a családosok számára, de Mátraháza vagy Kékestető parkjaiban gyakran mókusetetésre is van lehetőség. Hasonlóan kiváló célpont lehet a már korábban említett Ilona-völgy is.

Combos túrák a kalandok és kihívások keresőinek

A haladók és a nagyobb megpróbáltatásokat keresők számára igazi paradicsom a Mátra.

- Leginkább a hegység északi és nyugati fertálya kínál ilyen kalandokat, persze azért a Keleti-Mátra mesebeli lánca sem maradhat le a listáról. Rockenbauer Pál híres kéktúrafilmjében az ország legszebb hegyi hullámvasútjaként emlegetik a kéktúra e szakaszát, melynek valóban megfelelő felkészültséggel, felszereléssel és elegendő mennyiségű táplálékkal, ivóvízzel érdemes nekivágni. 

- Északon a hatalmas szintkülönbségek és az árnyékos, szinte napközben is végig félhomályba burkolódzó erdők kínálnak kihívásokat. Ilyen például a Sombokor meghódítása a Mátraházáról Kékestetőre tartó úton, mely a Mátra egyik legcombosabb, legizzasztóbb túrája. A Felső-Mátra-térségben szintén hasonló kihívást kínál a Galyavár, hazánk legmagasabban fekvő valamikori várhelye, mely Mátraalmásról a piros háromszög jelzésen, a térképeken is veszélyes útszakaszként jelölt ösvényen vehető be - avat be a legizgalmasabb célpontokba a túravezető.

- Szomszédos várhelye, az Orosz Mátyás-szikla felfedezését az is nehezíti, hogy jelzett úton nem elérhető, csak a leírásokat és útmutatókat pontosan követve, sötét, sziklás szurdokvölgyekben, meredek, csúszós hegyoldalakon egyensúlyozva fedezhető fel. A Nyugati-Mátrát a térség igazi vadonjaként is emlegetik, számtalan izgalmas úti céllal, mint például az Óvár vagy a Csóka-kő, az Alsó- és Felső-vízesés, a Vidróczki-barlang, vagy éppen a Muzsla és a Nyikom hegycsúcsok. Gyönyörű ezen túl a Gyöngyös-Mátrának nevezett régióban a Tekeres-kő és a Holló-kő is, mely egy fennsíkszerű terület képében igézi meg a túrázókat. Itt található egyúttal a Mátra egyik legmonumentálisabb bronzkori emléke is.

Az igazán jó túra ismérvei

- Egy jó túraútvonal változatos erdőtársulásokon - például tölgy, gyertyán, bükk, fenyő - halad keresztül, tartalmaz egy kellemes szintkülönbséget, és közben lehetőség van a kilátásban vagy egy-egy történelmi értékben gyönyörködni, kortyolni egy forrás vizéből, megpihenni egy szépen kialakított pihenőhelyen, többnyire a civilizációtól minél jobban elzárva, a természet mélyén. Egyéni túráimat is hasonló szempontokat figyelembe véve tervezem meg: jobban kedvelem a nagyobb tengerszint feletti magasságokon haladó túrákat, illetve a hosszabb, 15-25 kilométeres távokat, és kifejezetten imádom a naplementéket, úgyhogy ha lehetőségem úgy adja, ezt mindig belekalkulálom egy-egy egyéni túrámba - mondja el Demecs Norbi, aki a hegység őszinte rajongója.

- Túravezetőként is igyekszem minél változatosabban összeállítani a programkínálatot, mely többnyire az egész Mátra területét lefedi éves szinten. Tematikát tekintve szervezek élménytúrákat, melyek a kicsivel könnyebb és rövidebb távokat célozzák meg, kalandtúrákat, melyek a kevésbé ismert helyekre vezetnek, valamint éjszakai túrákat, melyek egy teljesen más szemüvegen át mutatják a Mátra titokzatos hangulatát.

Gyöngyöspata, a Mátra egyedülálló kincse

A mátrai kisváros is remek célpontja a túráknak. A település templomában egy különleges, Európa-szerte egyedülálló emléket őriz.

Európában egyedülálló kincset őriz Gyöngyöspata: Jézus családfáját mutatja meg a különleges magyar oltár

A gyöngyöspatai Kisboldogasszony-templom Jessze-fa-oltára különleges műkincs.

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük