Óriási büszkeség! A brit királyi család előtt ügettek a gyönyörű hortobágyi lovak
A Mátai Ménest a Royal Windsor Horse Show-n csodálhatta meg a királyi család.

windsori-kastely
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hortobágyi Mátai Ménes a héten Windsorba utazott, hogy a világhírű brit Royal Windsor Horse Show-n nyűgözze le a közönséget és a királyi családot. A május 8-ától 12-éig tartó eseményt idén Viktória brit királynő 200. születési évfordulójának tiszteletére rendezték.

A Mátai Ménes még pályára sem lépett, máris hatalmas sikert aratott a britek körében, a gyönyörű, kecses, fegyelmezett lovakra sokan felfigyeltek.

Hortobágy Windsorban

A The Times szerdai számában például a nap képeként Garai Lajos és ülő lova szerepelt, de a The Guardian, a The Daily Telegraph, a BBC, valamint a legnagyobb angol lovas szaklap, a Horse & Hound is beszámolt a csikósok produkciójáról.

- Ugyanazt a klasszikus csikósbemutatót hoztuk el Windsorba, amit mindennap lehet látni a Hortobágyon is. A show-n esténként voltak a 7-7 perces előadásaink, illetve szombaton napközben - mondta el kérdésünkre Szladek Péter, a Mátai Ménes turisztikai és marketing csoportvezetője.

A nagyszabású rendezvényen estéről estére 90 perces műsorokat tekinthetett meg a közönség 16 lovas és táncos csoport, négyszáz ló és hatszáz résztvevő közreműködésével.

Magyarországot a Mátai Ménes öt csikósa, Bordás János, Garai János, Garai Lajos, Kosina Péter és Pinczés László, valamint Nagy Gábor pusztaötös hajtó és Kassai Lajos lovasíjász képviselte.

Az utazással sem volt gond

Kétezer kilométert utazott a ménes Windsorig a professzionális lószállító kamionokban, csupán ezer kilométer után, Németországban tartottak egy félnapos pihenőt, végül komppal jutottak át a szigetországba - tudtuk meg Szladek Pétertől, aki azt is hozzátette, a lovak nagyon jól viselték az utat, és semmi probléma nem merült fel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Aki kíváncsi a Mátai Ménes nagy sikerű produkciójára, melyet Windsorban a királyi család is megcsodálhatott, Hortobágy-Mátán bármely napon megtekintheti a pusztai fogatozás keretében csikósbemutatóval, illetve az egyedülálló puszta ötös fogattal együtt.

Ugyanezt a műsort továbbá a július 12-étől 14-éig tartó 53. Hortobágyi Lovasnapok keretében is megnézheti a nagyérdemű. A nagy múltú hazai rendezvény a pásztorkultúra és a lovasság múltját és jelenét mutatja be, főszerepben a puszta hagyományait őrző csikósokkal, de több lovas versenyszámmal, díjnyertes nóniusz lovakkal, méneshajtással, Gyermek Lovasfaluval is várják a látogatókat a hortobágyi pusztán.

(Képek: Getty Images Hungary, Facebook/Mátai Ménes.)

Vadlovak is élnek a pusztán

A hortobágyi puszta különleges vadlóállománynak ad otthont, több száz Przewalski-ló él a rezervátumban.

Ezt is szeretjük