Sosem láttunk még ilyen szépet: kinn éjszakáztunk a hortobágyi pusztán
A Hortobágy nyáron felejthetetlen élményekkel vár. Akár az éjszakát is a csillagok alatt töltheted.

hortobágy-naplemente
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hortobágyról a legtöbbeknek máig a kietlen puszta vidéke ugrana be elsőként, a horizonttól horizontig nyúló délibábos semmi, pedig a tájegység tele van élettel és színnel.

Itt található Magyarország legrégebbi és legnagyobb területű nemzeti parkja, a pásztorhagyományok és a legeltetéses állattartás miatt 1999-től az UNESCO világörökségi védettségét is élvezi. A vidék 2011 óta csillagoségbolt-park minősítést kapott.

52. Hortobágyi Lovasnapok

Hortobágy és a lovasság úgyszintén elválaszthatatlan egymástól. Az idén 52. alkalommal megtartott Hortobágyi Lovasnapok három teljes napon át mutatja be a pásztorkultúra és a lovasság múltját és jelenét. A hagyományokat életben tartó csikósok jutnak ilyenkor főszerephez.

A július 6-ától 8-ig tartó rendezvényen napközben lovas versenyszámokat, fogathajtó és díjugrató versenyeket kísérhetnek figyelemmel, találkozhatnak díjnyertes nóniusz lovakkal, majd akár egy méneshajtást is végignézhetnek a naplementében. A kisebbeket egész nap a Gyermek Lovasfaluban várják programokkal.

A tájegységen a hagyományos állattenyésztés, a fokozott természetvédelem és a részben ennek köszönhetően gazdag állatvilág bárki számára karnyújtásra kerülhet az eseményen kívül is. Kihagyhatatlan program a vadaspark, a terepjárós pusztaszafari, de szekerekkel is bejárható a vidék.

Pásztoréjszaka a pusztán

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Mátai ménes új közös programja az Asztro-gasztro túra, aminek keretében bárki egy igazi pásztoréjszakát tölthet a pusztában, a településektől távol, a szabad ég alatt, hagyományos bográcsos slambucvacsorával. A programon nekünk is volt szerencsénk részt venni. El is csíptünk néhány magával ragadó életképet a hortobágyi pusztáról, a ménes forgatagáról, a csikósok feladatairól és a káprázatos pirkadatról.

Túránk alatt a Nyerges Presszóban már tálcán vártak bennünket a kitűnő pálinkák, a pusztakocsikázás során pedig karnyújtásnyi távolságba kerültek a szürke marhák és a házi bivalyok is.

Szarvas Ildikó izgalmas előadása mellett Gyarmathy István csillagászati bemutatója, valamint „Izmos” Tóth József, örökös pásztor történetei tették még emlékezetesebbé túránkat, de sokat köszönhetünk Danyi Zoltán oktatási és turisztikai osztályvezetőnek is, aki nemcsak érezhetően szívén viselte a túránkat, de kérdéseinkre is fáradhatatlanul válaszolt.

Debrecent is látnod kell

A hortobágyi rendezvények ideje alatt akár a programok társvárosa, Debrecen szálláshelyeit is igénybe veheted. A városban temérdek lehetőséggel várnak: egymást érik a belvárosi fesztiválok, jó időben pedig a Víztoronykertet is vétek lenne kihagyni, ahol naponta más-más szabadtéri koncerten lazíthatsz, akár egy fröccs és egy kézműves hamburger társaságában. Szerencsére a jó kávéért sem kell messzire menni: ha elfogadsz egy tippet, a Black Sheep kávézóban egy szelet sütemény mellett minőségi kávéspecialitások üdíthetnek fel.

(A borító- és ajánlófotót készítette: Derencsényi István.)

Ezt is szeretjük