Másfél millió forintos autós bírságot is fizethetsz

Figyelj, ha külföldre mész nyaralni

Ilyen büntetési tarifákra számíthatsz a külföldi utakon.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hazai közlekedési bírságok sem éppen alacsonyak, ha azonban külföldi úti céllal vágsz neki az autós nyaralásnak, akár az itthoni büntetési tételek sokszorosát is kifizetheted egy-egy kihágásnál.

Az előírások és a büntetési tarifák közel sem egységesek Európa országaiban, így még indulás előtt érdemes utánajárni, hol milyen szabályokkal találkozhatsz, és mekkora pénzbüntetésre számíthatsz, ha mégis belefutsz egy szabálytalanságba.

Gyorshajtások

Ausztriában a sebességhatár városi forgalomban 50 km/óra, városon kívül, autóúton 100 km/óra, autópályán pedig 112 km/óra. Bár a gyorshajtás tarifája tartományonként eltérő lehet, 40 km/órás sebességtúllépés esetén érvénybe lép az egységesen 140 eurós büntetés. Horvátországban, városban ugyanúgy 50, autóúton 90/110, autópályán pedig 130 km/óra a megengedett maximális sebesség.

Ha csupán 20 km/órával léped túl, akkor 65 euró körüli összeget kell fizetned, 50 km/óra felett azonban már 400 eurótól mérik a büntetési tételt. Szlovéniában a horvátországihoz hasonló sebességhatárokat állapítottak meg, a gyorshajtásért pedig enyhébb esetben 50 eurótól számítják, durvább sebességtúllépésnél viszont akár 300 euró fölött is fizethetsz. De vigyázz, mert Olaszországban például a 22 és 7 óra közötti gyorshajtás büntetési tételei harmadával magasabbak a nappal elkövetettekénél.

Alkohol

A megengedett véralkoholszint szintén eltérő országonként: Magyarország mellett egyébként Észtország, Málta, Románia, Szlovákia és Csehország alkalmazza a zéró toleranciát.

A konyakos bonbon még megengedett Norvégia, Lengyelország és Svédország területén, de Horvátországban, Olaszországban, Ausztriában és Szlovéniában például akár egy pohár sör is beleférhet a 0,5 ezrelékes limitbe. Ittas vezetésért Horvátországban 130, Olaszországban 160, Ausztriában 300, Szlovéniában pedig 180 eurótól kezdődnek a büntetési tételek. A legkomolyabb az egyébként két sört is megengedő angliai szabályozás, ott ugyanis, ha 8 ezrelék fölötti véralkoholszintet mérnek, 5820 eurós - több mint másfél millió forint - bírságot is kiszabhatnak.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Mobiltelefon-használat

Itthon tudjuk, hogy tilos kézben tartott mobiltelefonnal vezetni, ám Európában nincs mindenhol így: ha Svédországba készülsz, nem kell a mobiltelefonos vezetés miatt aggódnod. A legtöbb országban azonban mégiscsak büntetnek érte: Ausztriában 50, Csehországban 60, Horvátországban 65, Olaszországban 150, Szlovéniában 120 eurónál ke   zdődnek a büntetések.

A kézben tartott mobiltelefon használatát Spanyolországban büntetik a legszigorúbban: 200 eurós, mintegy 53 ezer forintos bírság jár érte.

Parkolási bírság

A sokszor turistáktól hemzsegő városokban nem mindig egyszerű parkolóhelyet találni, ám mégiscsak megéri rászánni a sokszor borsos összeget, a tilosban parkolásért ugyanis könyörtelenül bírságolnak: az osztrákok 20 eurótól szabják ki a büntetést, Horvátországban már ennek a duplájába kerül, 40 eurótól számítják, Olaszországban szintén 40 eurótól indul. Ehhez képest az itthoni 110 eurós összeg a külföldiek sokszorosa, ám Spanyolország még minket is megelőz: náluk ugyanis 200 eurónál indul a parkolási bírság.

Forrás: ADAC.

Bírságoltak már meg külföldön?

Ezt is szeretjük