A járványügyi központ figyelmeztetése: veszélyes betegség fenyegeti a nyaralókat
Európában kanyaróveszély van, így szól a figyelmezetés.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Könnyen megjelenhet a kanyaró a július végén kezdődő londoni olimpián és a lengyel-ukrán rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon - az MTI híradása alapján erre figyelmeztet az Egészségtudatos Utazásért Program, valamint a járványügyi központ.

Az olimpia, az Eb, továbbá a különböző zenei fesztiválok miatt nő az utazások száma, így a fertőző betegségek terjedésének veszélye is - közölték az Egészséges Ifjúságért Alapítványhoz fűződő program szervezői.

Kanyaróveszély Európában

Az egészségügyi hatóságok szerint a sportrajongók számára fenyegetést jelent az idei év két nagyszabású európai sporteseménye.

Mivel kevesen vannak beoltva, könnyen megjelenhet a kanyaró az olimpián és a futball Eb-n. Hozzátették, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ, valamint az Országos Epidemiológiai Központ is azt javasolja a játékok helyszínére utazóknak, hogy indulás előtt oltassák be magukat kanyaró ellen.

A közlemény szerint a szomszédos Romániában az év első negyedében 1268 kanyarós beteget, míg Ukrajnában az idén már 6000 megbetegedést regisztráltak.

A vírusok közül elsősorban azok terjednek könnyen, melyek cseppfertőzéssel vagy szennyezett élelmiszerekkel kerülnek a szervezetbe, ilyen például a hepatitis A.

Az egészségtudatos utazást hirdető szervezők a Bulgáriába, Horvátországba és Törökországba tervezett utazások esetében mindenképpen ajánlják a hepatitis A és B vírus elleni védőoltást.

Felgyorsulhat a járvány terjedése

Ezzel együtt azt is javasolják, az Egészségügyi Világszervezet által kiadott legfrissebb járványügyi térképek alapján mindenki tájékozódjon arról, hogy a célországban milyen fertőzéses megbetegedéssel kell számolni.

Az OEK április végi járványügyi jelentésében hívta fel a figyelmet arra, hogy Ukrajnában az elmúlt időszakban fokozottan terjedt a kanyarójárvány, és, mivel a június 8-án elkezdődött labdarúgó Európa-bajnokságra több százezer szurkolót várnak az országba, a szakemberek arra számítanak, hogy a járvány terjedése felgyorsulhat. Az OEK a magyar állampolgároknak akkor azt ajánlotta, hogy 15 hónaposnál fiatalabb, a kanyaróval szemben nem védett gyermekekkel lehetőleg ne utazzanak Ukrajnába.

Beoltatnád magad Hepatitis elleni oltással?

Ezt is szeretjük