Középkori kolostorrom bújik meg az erdő mélyén: Martonyi környéke képeslapra illik

A Szalonnai-hegység gyöngyszeme Martonyi, ahol festői szépségű tó és kolostorrom várja a túrázókat.

Martonyi látnivalói
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Szalonnai-hegység oldalában, Aggtelektől mintegy 30 kilométer távolságra fekszik a meseszép Martonyi. A kicsivel több mint 300 fős zsákfalut páratlan fekvése mellett látnivalói is izgalmas úti céllá teszik az országban.

A bájos falu gyönyörű adottságai miatt igazán szerethető a természetjárók számára, szebbnél szebb tájak veszik körül: egy festői tó és egy erdei kolostorrom is elérhető a településről, nem beszélve a Szalonnai-hegység hullámzó vidékéről.

Martonyi látnivalói

Martonyi környéke már az őskorban lakott lehetett, az első írásos feljegyzés pedig 1249-ből származik róla, még Szalonnához tartozó településrészként, ám néhány évtized múlva már önálló faluként említik. A neve Szent Mártonhoz kapcsolódik, akinek ajánlották a települést és templomát. Legfontosabb nevezetessége az erdő mélyén megbújó, 14. századi kolostora.

martonyi-kolostor
Fotó: Indafotó/h725

A háromhegyi kolostor 1347-ben épült gótikus stílusban, az építmény a Boldog Özséb alapította pálos rendhez tartozott. A magyar férfi remete szerzetesrend nevét Remete Szent Pálról kapta, aki a világtól elvonultan, az egyiptomi sivatagban élt, imádkozott, elmélkedett. Martonyi kolostora az 1500-as évek közepétől lakhatatlan, de a falak szép állapotban megmaradtak.

Azóta felújították egyes részeit, így a tetőt vagy a támpilléreket is, izgalmas túra meglátogatni a helyet, ahova a faluból a zöld négyzet, majd zöld várjelzés vezet, míg a Kéktúra vonaláról Bódvarákótól délre egy kis kitérő visz, kék várjelzéssel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Martonyi közvetlen közelében a kolostorromon túl is bőven találhat magának csalogató látnivalókat. A Szalonnai-hegységtől délkeletre, a Bódva völgyében húzódik meg a Rakacai-víztározó, mely csodás látvány egész évben, és üdülőövezet is működik a környékén nyaralókkal, vendégházakkal, horgászmólókkal. A mesterségesen felduzzasztott állóvíz partján zavartalanul pihenhet az ember, és a horgászok is kedvelik a helyet.

Martonyi utcáinak látványossága még katolikus temploma és harangtornya, mely nagyon friss, 1988-ban épült meg Horváth János Ybl-díjas építészmérnök tervei szerint. A falunak református temploma is van, mely egy tűzvészt követően az 1800-as években épült újjá. Utcáin is érdemes sétálgatni, számos régen épült házat őriz a település.

martonyi-templom
Fotó: Indafotó/Kohári István

Martonyiról a zöld jelzések vezetnek a Szalonnai-hegység felé, ahonnan Szalonna település, a Csengő-tető és Perkupa is elérhető. A kolostorromtól északra becsatlakozhat az ember az Országos Kéktúra Bódvaszilas és Boldogkőváralja között vezető, 25. szakaszába is. A piros túrajelzés a Rakacai-tavat futja majdnem körbe, a túra során érdemes megfigyelni a gazdag állat- és növényvilágot, vagy épp a meszesi földvárat, melyről földsáncok árulkodnak. A gyönyörű térségben garantáltan gyorsan eltelik egy hétvége.

Mesés kis falu a Bükkben is

A Bükk lábánál található Szarvaskő fekvése festői, és utcái is tele vannak látnivalókkal: nézd meg, milyen gyönyörű a település!

Mesefalu a Bükk lábánál: 300-an lakják csak, de nincs, aki ne szeretne bele azonnal

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Wikipedia/Lily15, Indafotó/h725, Teteneverdle, Kohári István.)

Ezt is szeretjük