Az ország 10 csodaszép nemzeti parkja
Ha a hazai természet legjavából szeretnél ízelítőt kapni, vedd célba az ország egyedülálló nemzeti parkjait!

Dia

Hortobágyi Nemzeti ParkA Kilenclyukú híd, az ősi magyar szürkemarha-gulya vagy épp a darulesek védjegyeivé váltak hazánk első, még 1973-ban alapított nemzeti parkjának. 1999-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította a park egész területét. Kapcsolódó cikk:Nézd meg az ország legnépszerűbb kirándulóhelyét! »

Hortobágyi Nemzeti Park

A Kilenclyukú híd, az ősi magyar szürkemarha-gulya vagy épp a darulesek védjegyeivé váltak hazánk első, még 1973-ban alapított nemzeti parkjának. 1999-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította a park egész területét.

Kapcsolódó cikk:
Nézd meg az ország legnépszerűbb kirándulóhelyét! »

Dia

Kiskunsági Nemzeti ParkHazánk második nemzeti parkját 1975-ben alapították az Alsó-Tiszavidék árterei, a Duna-völgy szikes pusztái és löszpartjai, valamint a Duna-Tisza közötti homokhátságok élővilágának védelmére. A park tavai állandó fészkelőhelyet jelentenek a gémek és kócsagok számára, míg a gyakran futóhomokos buckavidéken naprózsát, kései szegfűt, homoki vértőt és kékvirágú szamárkenyeret láthatnak a kirándulók.

Kiskunsági Nemzeti Park

Hazánk második nemzeti parkját 1975-ben alapították az Alsó-Tiszavidék árterei, a Duna-völgy szikes pusztái és löszpartjai, valamint a Duna-Tisza közötti homokhátságok élővilágának védelmére. A park tavai állandó fészkelőhelyet jelentenek a gémek és kócsagok számára, míg a gyakran futóhomokos buckavidéken naprózsát, kései szegfűt, homoki vértőt és kékvirágú szamárkenyeret láthatnak a kirándulók.

Dia

Bükki Nemzeti ParkHazánk első hegyvidéki nemzeti parkját 1977-ben alapították, változatos geológiai képződményei, sokszínű növény- és állatvilága pedig évről évre egyre több látogatót vonz. A hegység barlangjaiban talált csontleletek azt bizonyítják, hogy már az őskorban is éltek emberek a Bükkben.Kapcsolódó cikk:3 gyönyörű nemzeti park itthon »

Bükki Nemzeti Park

Hazánk első hegyvidéki nemzeti parkját 1977-ben alapították, változatos geológiai képződményei, sokszínű növény- és állatvilága pedig évről évre egyre több látogatót vonz. A hegység barlangjaiban talált csontleletek azt bizonyítják, hogy már az őskorban is éltek emberek a Bükkben.

Kapcsolódó cikk:
3 gyönyörű nemzeti park itthon »

Dia

Aggteleki Nemzeti Park A híres cseppkőbarlang és felszíni karsztrendszer védelmére alapították meg 1985-ben hazánk negyedik nemzeti parkját. Azonban nem csupán geológiai érdekességek, de kulturális értékek is kötődnek a területhez, például a rudabányai ősemberbarlang.  Kapcsolódó cikk: A rejtélyes magyar Sárkányfej »

Aggteleki Nemzeti Park

A híres cseppkőbarlang és felszíni karsztrendszer védelmére alapították meg 1985-ben hazánk negyedik nemzeti parkját. Azonban nem csupán geológiai érdekességek, de kulturális értékek is kötődnek a területhez, például a rudabányai ősemberbarlang.

Kapcsolódó cikk:
A rejtélyes magyar Sárkányfej »

Dia

Fertő-Hanság Nemzeti ParkA Fertő-tó vidékének nemzeti parkká válását több nemzetközi tájvédelmi egyezmény előzte meg, végül maga a park 1994-ben jött létre, magyarországi és osztrák területeket egyaránt érintve.Kapcsolódó cikk:Nézd meg hazánk egyik legszebb tóparti kirándulóhelyét! »

Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Fertő-tó vidékének nemzeti parkká válását több nemzetközi tájvédelmi egyezmény előzte meg, végül maga a park 1994-ben jött létre, magyarországi és osztrák területeket egyaránt érintve.

Kapcsolódó cikk:
Nézd meg hazánk egyik legszebb tóparti kirándulóhelyét! »

Dia

Duna-Dráva Nemzeti ParkA gemenci erdőségekről és az ott található gímszarvas-állományról híres Duna-Dráva Nemzeti Parkot 1996-ban hozták létre. Eredetileg egy nemzetközi, Jugoszláviával közös parkot terveztek a táj védelmére, utóbbi felbomlása miatt ez végül elmaradt. A borókás, láptavas területek sok védett növény és állat lakhelyéül szolgálnak.Kapcsolódó cikk:3 mesebeli erdő »

Duna-Dráva Nemzeti Park

A gemenci erdőségekről és az ott található gímszarvas-állományról híres Duna-Dráva Nemzeti Parkot 1996-ban hozták létre. Eredetileg egy nemzetközi, Jugoszláviával közös parkot terveztek a táj védelmére, utóbbi felbomlása miatt ez végül elmaradt. A borókás, láptavas területek sok védett növény és állat lakhelyéül szolgálnak.

Kapcsolódó cikk:
3 mesebeli erdő »

Dia

Körös-Maros Nemzeti ParkA dél-alföldi területeket egyesítő Körös-Maros Nemzeti Parkot 1997-ben alapították. Geológiai jellegét tekintve a terület két részre osztható, a Körös vidékére, valamint a Békés-Csanádi Löszhátra. A három megyét is érintő park egyik legfontosabb feladata, hogy a hazánkban csak itt található erdélyi hérics és bókoló zsálya állományát fenntartsa.

Körös-Maros Nemzeti Park

A dél-alföldi területeket egyesítő Körös-Maros Nemzeti Parkot 1997-ben alapították. Geológiai jellegét tekintve a terület két részre osztható, a Körös vidékére, valamint a Békés-Csanádi Löszhátra. A három megyét is érintő park egyik legfontosabb feladata, hogy a hazánkban csak itt található erdélyi hérics és bókoló zsálya állományát fenntartsa.

Dia

Balaton-felvidéki Nemzeti ParkAz 1997-ben alapított Balaton-felvidéki Nemzeti Park mintegy 57 ezer hektáron terül el Veszprém és Zala megye területén, a Balaton északi partján. A Tihanyi-félsziget, az öreg borpincékről híres Pécselyi-medence, a Káli-medence, a vulkanikus Badacsonyi-hegység, a víznyelőktől és szurdokvölgyektől szabdalt Keszthelyi-hegység és a Kis-Balaton egyaránt részét képezi.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Az 1997-ben alapított Balaton-felvidéki Nemzeti Park mintegy 57 ezer hektáron terül el Veszprém és Zala megye területén, a Balaton északi partján. A Tihanyi-félsziget, az öreg borpincékről híres Pécselyi-medence, a Káli-medence, a vulkanikus Badacsonyi-hegység, a víznyelőktől és szurdokvölgyektől szabdalt Keszthelyi-hegység és a Kis-Balaton egyaránt részét képezi.
Ezt is szeretjük
Szerző: Árbócz Lilla
Fotó: