3 tündérszép, mesebeli erdő Magyarországon

Az őszi erdő nyugodt világánál kevés szebb dolgot alkotott a természet. Ha fel akarsz töltődni, válaszd a következő helyeket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az avarral fűszerezett, fenyőillatú levegő, a vörösek és sárgák végeláthatatlan függönye, az apró neszek, a zizegő lombok és az erdők végtelen nyugalma feltölti a lelket, és megtanít élvezni a legegyszerűbb dolgokat. Ha hazánk legvarázslatosabb erdeiben szeretnél eltölteni egy békés, szép délutánt, vedd célba a következő helyeket.

Egy világhírű hely: Gemenci erdő

A természetkedvelők és országjárók körében immár fogalommá vált erdő, mely leginkább egyedülálló vadállományáról és madárvilágáról híres, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén, Magyarország déli határa mellett húzódik.

Az 1977 óta védettnek számító, harminc kilométer hosszú és hét kilométer széles terület az ország, egyben Európa legnagyobb erdővel borított ártere, melynek gyakran megközelíthetetlen ligeterdői kiváló búvóhelyként szolgálnak az itt otthonra találó őzeknek, vaddisznóknak, rókáknak, szarvasoknak, illetve a védett madaraknak, a gémeknek, sólymoknak és rétisasoknak.

A fűzfákkal, nyárfákkal, galagonyákkal, szedresekkel, ősszel pedig kikericsekkel tarkított erdőben nyolc kirándulásra is alkalmas parkerdőt, illetve pihenőhelyet alakítottak ki, melyek élővilágát a különféle tanösvények segítségével részletesebben is megismerheted - az egyes tanösvények részei az Országos Kéktúrának is.

Kora reggel és késő délután, alkonyatkor vonuló őzeket, vaddisznókat és gímszarvasokat is láthatsz, emellett szervezett túrákat is indítanak a vadvilág megfigyelésére. Az erdőt mindemellett vonattal is bejárhatod, köszönhetően a Pörböly településtől 32 kilométeren át, egészen a Sió csatornáig közlekedő Gemenci Állami Erdei Vasútnak.

Ha további információkra vagy kíváncsi az erdővel és környékével kapcsolatban, kattints ide! »

Természet és történelem találkozása: Farkaserdő

A Vas megyei Bejcgyertyános és Káld határában elterülő Farkaserdő a Nyugat-Dunántúl egyik legnagyobb egybefüggő erdősége. A híres német tölgyerdők mintájára telepített vadregényes, mesebeli hely nevét szerencsére nem vadállományának, csupán egykori tulajdonosainak, a Farkas családnak köszönheti - a területet már az 1200-as évekből származó oklevelekben is Farkas erdejének hívták.

Ide kirándulj a pároddal! 15 romantikus piknikezőhely itthon

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az erdei fenyőknek és lucfenyőknek szintén otthont adó Farkaserdőben található Vas megye első védett természeti értéke, az 1942-ben oltalom alá helyezett Mária Terézia-forrás is, melynek közvetlen környezetében mintegy egy hektáron találhatóak meg a híres farkaserdei, legkülönbözőbb korú kocsányos tölgyek.

Az erdő, melynek egy részére az Országos Kéktúra útvonala is kiterjed, páratlan természeti értékei - többek között a háromszáz éves kidőlt tanúfák, az úgynevezett Banyafák, a 235 éves Őserdő, a számtalan gomba, illetve az itt élő vadnyulak és őzek - mellett sejtelmes atmoszférájáról is híres. Utóbbit az olyan különleges emlékeket őrző helyeknek is köszönheti, mint a bajor származású, egykori királyi főtanácsos és erdőmester, Scherg Lőrinc és felesége erdei nyughelye, illetve a Pilóta-domb, ahol az 1944-ben légiharcot vívott vitéz Molnár László főhadnagy katapultált.

Ha további információkra vagy kíváncsi az erdővel és környékével kapcsolatban, kattints ide! »

Gyógyulás testnek és léleknek: Bükkszentkereszti erdők

A Miskolc és Eger felől egy óra alatt megközelíthető, hegyek által körülzárt völgyben található Bükkszentkereszt az ország második legmagasabban fekvő települése, emellett sokan a Bükk legszebb falujaként emlegetik. A festői környezettel, kiváló földrajzi adottságokkal és gyógyító levegővel büszkélkedő, aprócska falut - mely egyben a Bükki Nemzeti Park kapuja - az országos hírű, gyönyörű bükkszentkereszti erdők ölelik körbe.

Az ország 10 csodaszép nemzeti parkja

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kőrisekből, juharokból, gyertyános-bükkösökből, illetve kisebb foltokban erdei, luc- és vörösfenyőkből álló erdőkben számos növényritkaság él - például a fekete áfonya, a turbánliliom és a bábakalács -, továbbá madarak és nagyvadak tekintetében is gazdagok, számos szarvas, őz, vaddisznó, muflon és róka él ugyanis a területükön.

Ha további információkra vagy kíváncsi az erdőkkel és környékükkel kapcsolatban, kattints ide! »

Az erdők tiszta levegője számos, elsősorban légúti betegség gyógyulását elősegítheti, nem beszélve arról, hogy a legenda szerint maga Szűz Mária is útba ejtette egyszer az erdőt, amikor pedig elfáradt, a ma Boldogasszony kövének nevezett helyre pihent le, melyet ma is szent, egyben gyógyító helynek tekintenek.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A helyiek úgy tartják, a kő különleges energiával rendelkezik, így aki itt megpihen, hamarosan felgyógyul betegségéből.

Ezt is szeretjük