3 gyönyörű, színpompás arborétum Magyarországon

Vedd célba az ország legszebb kertjeit, és merülj el a természet harmóniájában.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szeptember fényei melegebb színeket lopnak a természetbe, vigasztalva ezzel is a nyártól búcsúzó, régi időkön merengő lelket. Ha egy kedves, álmos délutánon te is szeretnél a szelíden susogó lombok alatt lepihenni, tégy egy sétát hazánk legszebb arborétumainak egyikében, és hagyd, hogy elringasson a kora őszi színek és illatok harmóniája.

Az egyik legnagyobb: Szarvasi Arborétum

A Békés megyei Szarvas, illetve Békésszentandrás határán elhelyezkedő, a Kákafogi-holtág és a Körösök-völgye révén a víz megnyugtató atmoszféráját is fái és virágai közé csempésző Szarvasi Arborétum Magyarország egyik leghíresebb és legnagyobb épített kertje.

A Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi területét képező, illetve a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karának felügyelete alatt álló arborétum létrejötte az olasz származású Bolza család nevéhez köthető, ugyanis Bolza József gróf, közismertebb nevén Pepi - innen ered a Pepi-kert becenév is -, illetve felesége, Batthyány Anna kezdte meg a nagyobb arányú fás betelepítést a parkba. A 19. század óta a terület 82 hektárra nőtt, ahol ma mintegy 1600 fa- és cserjefaj - közöttük 1200 lomblevelű - és 250 változatos színekben pompázó lágyszárú növényfaj található, emellett 150 madárfaj, illetve őzek, rókák, sünök és nyulak teszik még teljesebbé az összképet.

Az arborétum egyes részei nem látogathatóak, azonban, ha itt szeretnél pihenni és kikapcsolódni, így is 42 hektárt járhatsz be az erdei ösvényeken és a szilárd burkolatú sétautakon - az egyes növényeket jelző információs táblák közreműködésével -, majd egy jó könyv vagy egy piknikkosár társaságában, az izzó vérbükkök és az őszi virágok közé letelepedve várhatod meg a kora esti órákat, mikor is mintegy 150 őz veszi birtokába a már elcsendesedett parkot. Az arborétum mindemellett hajókirándulásokra is lehetőséget ad, melyek segítségével még teljesebb képet kaphatsz a Körösök élővilágáról.

Egy hajdani angolkert: Vácrátóti Botanikus Kert

A Pest megyében, Veresegyháza közelében és Őrbottyán szomszédságában elhelyezkedő, csupán 1700 lelkes település, Vácrátót olyan különleges növénygyűjteménynek ad otthont, mely nem csak hazánkban, de egész Európában egyedülállónak számít.

Az ország leggyönyörűbb arborétumai

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az ország legjelentősebb, növényanyagban leggazdagabb botanikus kertjének tartott Vácrátóti Botanikus Kert 29 hektáros parkja természetvédelmi terület, a benne található épületeknek - többek között a vízimalomnak és a szentimentális angolkertek elengedhetetlen elemének, a műromnak - és történelmi jelentőségű stílusának köszönhetően pedig műemléki védettséget is élvez.

A kertben található mintegy 13 ezer növényfaj amellett, hogy igen fontos tudományos gyűjtemény - a Vigyázó család, miután mai formájára alakította, illetve európai hírűvé fejlesztette az arborétumot, fel is ajánlotta a Tudományos Akadémiának -, felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincs, ugyanakkor a nyugalom szigeteként is definiálható.

Bár az arborétum a számos magyar növény - többek között ritka juhar-, hárs-, kőris-, berkenye-, boróka-, lonc- és orgonafajok, madárbirsek és bangiták - mellett olyan kelet-ázsiai fa- és cserjefajoknak is otthont ad, melyek egyedül itt láthatóak az országban, a növények és a kis tavak által árasztott béke és a természet közelsége akkor is feltölti a testet és a lelket, ha laikus szemlélőként csodálod. A hely különleges légköréhez a növényekhez hasonlóan gazdag állatvilág is hozzájárul, többek között az 52 itt fészkelő madárfaj hangja, illetve a tavakban játszadozó vidrák látványa.

A Bakony gyöngyszeme: Zirci Arborétum

A Veszprém megyei Zirc nem csupán a Bakony vadregényes vidékének központja, de Magyarország legmagasabban fekvő arborétumáról is híres, melynek telepítését az itteni ciszterci rend kezdte meg az 1800-as évek elején. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területének szerves részét képező Zirci Arborétum csupán 18 hektár, ám elhelyezkedése és a kicsiny helyre sűrített számos csoda tökéletesen ellensúlyozza ezt.

Ide kirándulj a pároddal! 15 romantikus piknikezőhely itthon

Nézegess képeket!

Elolvasom
Az apátság angolkertjéből létrehozott park hatszáz fa- és cserjefajt tudhat magáénak, melyek között a Bakony összes őshonos növénye megtalálható, többek között egy négyszáz évesre becsült kocsányos tölgy, emellett szilfák, illatos borókák, hársfák, illetve cédrusok egészítik ki a gazdag szín- és formavilágot.
 

A kert romantikus hangulatához az itt csörgedező Cuha-patak, illetve az általa táplált tó, az utóbbin található kis sziget, a filagória, illetve a víz felé hajló fűzfák látványa is hozzájárul, nem beszélve a számos magas, hatalmas koronájú, idős fáról, a nádasban élő vadkacsákról, a tóparti virágokról, illetve a zöld - továbbá ősszel a sárga és a vörös - számtalan árnyalatáról.

A lelkes dalolást hallva és a város zajától távoli vidék oxigéndús, friss levegőjét beszippantva az sem tűnik véletlennek, hogy a nemzeti park a Madarak és Fák napját is itt ünnepli meg minden évben.

OLVASD EL EZT IS!

monet
  • olaszország
  • franciaország

A világ 4 leggyönyörűbb kertje

Ezt is szeretjük