3 aprócska magyar város, amit egyből a szívükbe zárnak a turisták: amilyen kicsik, olyan szépek

Kétezren sem lakják őket, de remek úti célt jelentenek ezek a bájos városkák.

Magyar kisvárosok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az országban számos olyan városka akad, amely lélekszámát tekintve kisebb falunak is beillene. Ennek oka a szabályozásban keresendő, ugyanis 2015 előtt - ellentétben a mai gyakorlattal - még a tízezer főnél is kevesebb lakossal rendelkező községek is városi rangot kaphattak, ha megfeleltek egyéb kritériumoknak.

Ennek eredményeként alig párezer lakosú városkákba is botolhatnak itthon a turisták. A ritkásan lakott települések között viszont valódi gyöngyszemek bújnak meg, amelyek adottságaik és látnivalóik révén egyből meghódítják az őket felkeresők szívét.

Csodás magyar kisvárosok

Őriszentpéter

A Vas megye délnyugati csücskében található Őriszentpétert az Őrség fővárosaként emlegetik. Becsült népessége a legfrissebb adatok szerint 1100 és 1200 fő közé tehető. 2005-ben kapott városi rangot, vezető szerepet tölt be a közkedvelt tájegység életében. Itt található például az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság irodája és látogatóközpontja, valamint a Tourinform-iroda is. Szombatonként, nyaranta pedig szerdánként is termelői piac várja a lakosokat és a turistákat egyaránt a református templom mögött. A helyi finomságok, sajtok, pékáruk, hústermékek, szörpök, valamint az Őrség aranyának számító tökmagolaj mellett kézművesportékák is színesítik a kínálatot. Őriszentpéteren van a híres Pajta étterem is.

A látnivalók közül mindenképp kiemelésre érdemes a román kori katolikus templom, a Szent Péter-templom. Az egyhajós épület ékessége a bélletes kapuzat, bent pedig a megmaradt 17. századi freskótöredékek. A környéken kellemes séta is tehető, autóval gyorsan elérhető a számos programlehetőséget kínáló Szalafő.

Gönc

A Zemplénben, a Hernád völgyében fekvő bájos városka, Gönc kevéssé ismert, pedig az ország egyik legészakibb városa a történelem során fontos szerepet töltött be. Alig több mint kétezren lakják. Leginkább a zamatos barackpálinkájáról nevezetes, de a szép táj és a múlt emlékei miatt is megér egy látogatást.

A leghíresebb nevezetesség az 1600-as években épült, tájházként működő Huszita-ház, pincéjében található a gönci hordó, ami mértékegységgé vált a borászatban. Hogy hány puttonyos az aszúbor, attól függ, hány puttony aszús szőlőszemet, avagy aszútésztát áztatnak egy gönci hordó borban. A reformáció idején Göncön prédikált és fordította le a Bibliát Károli Gáspár, az ő nevét őrzi a Károlyi Gáspár Múzeum és Biblia-kiállítás. A város közelében, mintegy 8 kilométerre található a Nagy-Amadé-hegy tetején lévő Amadé-várrom, ahonnét jó kilátás nyílik a környékre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Pálháza

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Zempléni-hegységhez tartozó Hegyközben található az ország legkisebb városa, a valamivel több mint ezer lelket számláló Pálháza. 2005-ben emelkedett városi rangra.

A település a 14. században jött létre a füzéri uradalom részeként. A város legfőbb turisztikai vonzerejét a környéken tehető kirándulások jelentik, Pálháza és Rostalló között közlekedik például a gyönyörű tájakon, a Zempléni Tájvédelmi Körzetben és a Kemence-patak völgyében robogó Pálházi Állami Erdei Vasút. A körülbelül 40 perces út tele van szépségekkel, Kőkapu állomás a legnépszerűbb, hiszen itt áll az egykori vadászkastély, ahol egyebek mellett Horthy Miklós és Bethlen István is vadászott. A kastély alatt helyezkedik el az öt patak felduzzasztásával létrehozott, idilli Áfonyás-tó.

10 mesebeli falu Budapest közelében

Budapesttől egy karnyújtásnyira túralehetőségek garmadája érhető el, akár a Budai-hegység, a Pilis, netán a Dunakanyar is remek úti cél. A természeti látnivalók mellett a környező falvak is valóságos gyöngyszemek.

10 mesebeli falu Budapesttől egy karnyújtásnyira: igazi gyöngyszemek rejtőznek a közelben

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép: Gönc, forrása: Indafotó/Templomok. Cikken belüli képek: Indafotó/lászló lovag, Országalbum/Balla Béla.)

Ezt is szeretjük