A legcsodálatosabb madárvonulások itthon: itt nézheted meg a darvak, vadludak, lilikek érkezését

Madárparadicsommá változnak ősszel Magyarország gyönyörű vidékei.

hortobagy-daruvonulas-daru
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valóságos madárparadicsommá változnak ősszel Magyarország csodálatos tájai, a vidék különösen a darvak és vadludak tömegeinek érkezésétől zeng. A jelenség megfigyelése a természetkedvelőknek bakancslistás élmény.

A vándormadarak vonulása az evolúció folyománya, egyfajta válasz a földrajzi körülmények és a kontinensek változásaira. Irányát és célját általában az időjárás és az elérhető táplálékmennyiség, továbbá a nappalok hosszának módosulása határozza meg, de az utat az ösztönös, belső, öröklött tényezők is vezérlik. A fészkelő és telelő terület között megtett út nem mindig a lehető legrövidebb távon halad, és a klímaváltozás miatt ma is egyre változik. Örvendetes mégis a jelenség, amikor az égi vándorok Magyarországra érkeznek telelni vagy megpihenni kicsit a hosszú repülés alatt.

Daruvonulás az Alföldön

Szeptembertől novemberig igazi ricsajjal, hangos krúgatással telnek meg az Alföld sekélyebb vizei: darvak tízezrei érkeznek a pusztákra, elsősorban finn és nyugat-orosz területekről. Európában kedvelt pihenőhelynek számítanak Magyarország tavai, innen útjukat Észak-Afrika, Tunézia és Szudán környékére folytatják.

A 110-120 centiméter hosszú, 190-220 centiméter szárnyfesztávolságú madarak tömeges behúzásait megcsodálni páratlan élmény. Gyülekezőiket naplemente és napfelkelte idején a legkönnyebb megfigyelni, a Hortobágyi Nemzeti Park a halastavainál egész programsorozatot szentel a jelenségnek, amelyekre előzetes regisztráció szükséges. Emellett többek közt a szegedi Fehér-tónál is remek madárleseket szerveznek az érdeklődők számára.

Vadludak a tatai tavaknál

Tata mesterséges tavai ősz második felében telnek meg igazán élettel: novemberben vadludak tízezrei érkeznek az északi tundraövezet felől, ráadásul a madárcsapatok többsége az egész telet itt is tölti. A sekélyebb tavak, holtágak, folyómellékek adnak számukra biztonságos telelőhelyet, a vizek városában nemcsak az Öreg-tónál, de a Réti-tavakon vagy a Ferencmajori-halastavakon is nyugalomra lelhetnek.

A nyüzsgésben több vadlúdfaj is felismerhető: többek között nyári ludak, vetési ludak, apácaludak, tundraludak, nagy és kis lilikek vagy éppen fokozottan védett vörösnyakú ludak népesítik be a Ramsari Egyezmény védelmét élvező vizeket.

Az égi vándorokat Tata városa is szervezett programokkal ünnepli meg, a Tatai Vadlúd Sokadalom nevű eseményre november végén várják a látogatókat, ahol évről évre madármegfigyelő túrák, kiállítások, előadások és az esti behúzás megcsodálása van napirenden.

A cikk az ajánló után folytatódik

Országszerte több ponton találkozhatnak az emberek tömegesen átvonuló madarakkal ősszel vagy tavasszal, akár az Alföldön, akár a Dunántúl egyes régióiban. A nagy és kis lilikek csapatai októbertől érkeznek az eurázsiai tundra felől, és vagy nálunk, vagy hidegebb telek esetén tőlünk délebbre telelnek át. 

A kis lilik védett fajnak számít, az országba érve mindkét faj a tarlókon maradt növényekkel, gabonákkal táplálkozik. Példányaikat az alföldi vizeken és a Duna-mentén túl a Fertő-tónál, valamint a Velencei-tónál is megfigyelték.

Tata és Hortobágy mellett a Fertő-tó környékére is érdemes ellátogatni ősszel, ahol számos vadlúdfaj megtalálható tízezres számban, az éjszakát pedig a biztonságos, sekélyebb vizeken töltik. Vetési ludak, récék, nagy kócsagok, gémek, sasok egyaránt megfigyelhetők a Fertő-Hanság Nemzeti Park madárvártáin, akár Mekszikópusztán is érdemes egy madárleső túrát tenni ilyenkor.

Mekszikópuszta varázslatos élővilága

A Sarródhoz tartozó Mekszikópuszta az ország gyönyörű szikvidéke, ahol páratlan élővilág fogadja a látogatókat.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük