Takaros kis utcák, hangulatos bolhapiacok: Lisszabon télen is megér egy misét

Ha már most szeretnéd a bőrödön érezni a tavaszt, Lisszabonban megtalálhatod a számításaid.

Lisszaboni látnivalók
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokak szerint Lisszabon Európa legfantasztikusabb városa, hiszen különleges atmoszférája semmihez sem fogható. Elég csak lenyűgöző katedrálisaira, macskaköves utcáira és takaros házaira vagy hangulatos kilátóira gondolni.

Lisszabonban ráadásul már most kellemesen tavaszias idő fogadja a látogatókat, így megéri repülőjegyet foglalni. Budapestről közvetlen járatok indulnak, melyeknél nagyjából 4 órás úttal kell számolni. Leszállás után pedig a város minden szegletét bebarangolhatod, miközben finom péksüteményeket kóstolhatsz, és lélegzetelállító panorámában gyönyörködhetsz. 

Torre de Belém, azaz a Belém-torony

A Chiado Lisszabon vonzó, elegáns városrésze, ahol a Rossio térről a Baixán át hívogató üzletek között andaloghatsz a Tejo-folyó partjára. Innen könnyen eljuthatsz Portugália egyik elővárosába, Belémbe, ahol pompás erkélyeivel és tornyocskáival vár a Torre de Belém, vagyis a belémi őrtorony, a város egyik történelmi jelképe. 

Szent Jeromos-kolostor

A Mánuel építészeti stílus Portugália sajátos stílusa, a korai reneszánsz egyik változata, melyben gótikus és mór elemek vegyülnek. Ebben a stílusban épült a Szent-Jeromos kolostor is, ami a Belém-toronnyal karöltve a portugál felfedezések korának szimbóluma.

A történet szerint Vasco de Gama és legénysége a templomban éjszakázott, mielőtt elindult indiai felfedezőútjára, később pedig itt helyezték végső nyugalomra. I. Manuel király az 1500-as évek elején kezdett bele a kolostor mintegy száz évet felölelő felújításába. A kolostor a Belém-toronnyal együtt 1983 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Bairro Alto, ahol az élet sosem áll meg

A város festői negyede létrejöttét a 15. század kereskedelmi fellendülésének és a gazdasági növekedés következtében beindult népességgyarapodásnak köszönheti. A szűk kis utcákat nappal leginkább földre szállt nyugalom, míg éjszaka pezsgés jellemzi, így mindkét napszakban érdemes felkeresni, hogy mindkét arcát felfedezhesd. 

A Bairro Alto negyedben ráadásul egymást érik a kocsmák, szórakozóhelyek, bárok és éttermek, magyarán minden adott a kellemes időtöltéshez. Sőt, mi több, egy finom vacsora vagy egy pohár bor mellett helyi zenészek kíséretében ízelítőt kaphatsz a portugál muzsikából.

Lisszabon fenomenális látnivalói, a miradourók

Miradouróknak hívják portugálul a kilátóteraszokat, melyek egytől egyig fantasztikus kilátást nyújtanak a városra és a Tejo-folyóra. Több napot is felölelhet, ha az ember valamennyit felkeresné, de aggodalomra időszűkében sincs ok, hiszen Lisszabon legnagyobb előnye, hogy dimbes-dombos területen fekszik, így lényegében a város bármelyik pontjáról lenyűgöző a panoráma. A választás megkönnyítésére a Lisbon Lux összegyűjtötte a harminc legszebb kilátót. Ha pedig elég kedvet érzel magadban, akár mindegyiket felfedezheted.

Melyik ország nem az Unió tagállama? Könnyűnek tűnő kérdések Európáról, amiket illik tudni

Azt talán sokan tudják, hogy Magyarország 2004. május 1-je óta az Európai Unió tagállama, de vajon meg tudnád mondani, hogy hány tagállama van jelenleg a szövetségnek? Hol tudsz euróval fizetni? És mit hallottál a Brexitről? Jó, ha ismered a jelenkor Európáját és a kontinens társadalomföldrajzát.

Melyik ország nem az Unió tagállama? Könnyűnek tűnő kérdések Európáról, amiket illik tudni

Kvíz!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük