Gyönyörű time-lapse videón Zákinthosz: ezért kell elmenni oda
Megmutatjuk a görög sziget legeslegszebb pontjait.

zakintosz templom
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Zákinthosz szigete az egyik legszebb Görögországban, így méltán emlegetik a nevét olyan turistaparadicsomok mellett, mint Szantorini. A Jón-tengeren, az ország nyugati partjainál húzódó sziget méretében ugyan nem túl nagy, temérdek látnivalót rejt.

A 40 kilométer hosszú és 20 kilométer széles terület 40 ezer lakosának java Zákinthosz azonos nevű kikötővárosában él, de kisebb, falusias részek is akadnak elszórtan. Felfedezni való van bőven, így akár egy egész hetes pihenéshez is tökéletes célpont a sziget.

Zákinthosz látnivalói

Zákinthoszt a velenceiek a történelem során úgy emlegették, a Kelet virága - Fiore di Levanté -, amire a helyiek ma is büszkeséggel emlékeznek vissza. A sziget szépsége Maciej Tomków, szabadúszó cinematográfust is megihlette, így egy gyönyörű time-lapse vidóban mutatta meg, mi tetszett neki itt a legjobban.

A Treasures of Zakynthos - Zákinthosz kincsei - című videó öt percben mutatja be a szigetet. Noha a turisták körében legnépszerűbb helyek is szerepelnek benne, az alkotók az eldugottabb szépségeket sem hagyták ki. A város 24 órán át tartó nyüzsgése mellett megmutatkozik a természet tündérmesébe illő varázsa és a görög táj történelme is.

A videó elkészüléséhez 840 Zákinthoszon töltött óra és kétezer megtett kilométer kellett, miközben a csapat százkilónyi filmes felszerelést cipelt. A forgatás 28 napja alatt 3 terabájt felvétel készült, melyet 380 órába telt feldolgozni. A sokszorosan díjnyertes videóra azonban joggal lehetnek büszkék készítői.

A cikk az ajánló után folytatódik

Zákinthosz már ókori történelme során is nagy jelentőséggel bírt többek közt kátrányának hála, melyet a görögök flottáik építéséhez használtak. Kikötője és kereskedelme régóta biztosít jólétet a mazsola- és borszőlőt, citrusokat, olajbogyót, valamint fekete ribizlit termelő helyi lakosság számára.

Lankásabb, homokos, északkeleti partjai, lagúnái már évszázadokkal ezelőtt is csábították a pihenésre vágyó arisztokratákat. Ma az egyik legkedveltebb strandja a Navagio, melyet hajóroncsáról lehet felismerni. A védett öböl csak tengeri közlekedéssel közelíthető meg, a szárazföld felől sziklák ölelik körbe. 

Természeti kincseit tengeri nemzeti park védi, melynek oltalma alá tartoznak a Keri faluja mellett tornyosuló különleges sziklaformációk, a víz vájta barlangok, az álcserepes teknősök költőhelye és a téli, bőséges esőnek köszönhetően buján zöldellő, mediterrán erdők is.

A mesebeli Portugália

Ugyan sok magyar más, közelebbi partokat választ, érdemes kicsit messzebbre kalandozni. Portugáliában sok olyan csoda vár, melynek másutt nincs párja.

Ezt is szeretjük