3 szent hely, ahol évente zarándokok milliói fordulnak meg: máig érezni a csodát

Hatalmas spirituálist élményt nyújtanak és lenyűgözően szépek.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan keresnek fel szent helyeket megváltást és menedéket remélve, vagy épp csak azért, hogy megsejtsenek valamit abból a földöntúli és szavakkal le sem írható atmoszférából, mely egy-egy ilyen vidéken tapasztalható. 

Ha szeretnéd érezni, hogy te is a világ részese vagy, ahol ki tudja, kinek köszönhetően, de egész biztosan nem vagy egyedül, a következő három helyet érdemes célba venned.

Franciaország csodája: a párizsi Notre Dame

A Notre Dame, ez a gótikus remek a Szajna egyik szigetén, az Île de la Cité keleti végében áll. A sziget már a római idők óta istentiszteleti helyként szolgál, akkor épült itt a Jupiternek ajánlott ókori szentély. A Galliát 500 és 751 között uraló Merovingok ugyanezen a helyen építették meg keresztény templomukat. A Notre Dame-ot 1160-ban Maurice de Sully, Párizs püspöke alapította, míg alapkövét maga III. Sándor pápa helyezte el. A székesegyház felépítése mintegy kétszáz évet vett igénybe.

A katedrális legszebb éke a homlokzat a gyönyörű rózsaablakokkal és a felette húzódó szoborgalériával és az oldalt egészen a kórusig felnyúló számos külső támívvel. A székesegyházba három csodálatos kapu vezet: balról a szűz kapuja az állatövi jegyekkel és Szűz Mária megkoronázásával, jobbról Szent Anna kapuja, melyben a katedrális legszebb szoboralakjai ábrázolják Máriát és gyermekét, és a középső kapu, mely a végítéletet mutatja be. A belső térben a kereszthajót hatalmas üvegfelületek zárják le, közöttük az élénk bíborban pompázó két mesés rózsaablak, így a szentélyre hulló fény éles kontrasztban áll az égbe szökő főhajó komor sötétjével.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A 1820-as években a székesegyház alapos felújításon ment keresztül, köszönhetően részben A párizsi Notre Dame című Victor Hugo-regény sikerének, részben a gótikus építészet iránti 19. században megújuló érdeklődésnek. Viollet-le-Duc építész bővítette ki a katedrálist a karcsú toronnyal és a vízköpőkkel, melyekre akár le is tekinthetsz, ha van erőd megmászni a torony 387 lépcsőfokát.

A hit és a férfiak birodalma: Athosz-hegy

Az Athosz-hegy Görögország északkeleti, makedón térségében, Theszalonikitől mintegy 140 kilométerre, délre fekszik, a Chalkidiké-félsziget ujj gyanánt kinyúló három földsávja közül a legészakabbin és a legszebben, az Ajión Óroszon.

A szent hegyként is ismert Athosz olyannyira a görög-keleti vallás kincsestára, hogy az egész félszigetet az istenimádásnak szentelték. Ez a legrégebbi létező kolostor-köztársaság, melynek több mint ezer esztendeje elfogadott törvényei egyebek mellett megtiltják, hogy egy asszony ötszáz méternél közelebb merészkedjen, vagy, hogy nőket képen ábrázoljanak.

A szent hegy 350 négyzetkilométeres területet foglal el, és a görög államon belül autonóm köztársasági egységnek számít, mely húsz önálló kolostorból és számos kisebb szerzetesközösségből áll. A közösség életét meghatározó rendszabályok két részre oszthatók: a cönobita rendszabályok szerint élő szerzetesek együtt élnek, és gyakorolják hitüket, míg az idioritmikus rend követői maguk rendelkeznek az idejükkel, csak vasárnaponként és vallási ünnepek idején gyűlnek össze. A fentieken kívül akadnak remeték is, akik a sziklafalak természetes barlangjaiban húzzák meg magukat.

A félsziget természeti szépségét tekintve bámulatosan sokszínű. A hegyoldalakat örökzöldek borítják, melyek zavartalanul terpeszkednek a fák vonala fölé nyúló legmagasabb, 2033 méteres csúcs felé. A legenda szerint a Keresztelő Szent János társaságában Ciprus felé menekülő Szűz Mária abban az öbölben keresett menedéket egy hirtelen vihar elől, ahol ma az Ivirón-kolostor található. Máriára akkora hatást tett a hely istenadta szépsége, hogy azt mondta: legyen ez a hely a tiétek, a ti kertetek és édenetek, miként menedék azoknak, akik megváltást keresnek.

Nők és férfiak is élnek az óriási sziklaoszlop tetején - Lenyűgöző fotókon mutatjuk meg az otthonukat

Nézegess képeket!

Elolvasom

Zarándokok nyomában: Santiago de Compostela

A kilencedik században Santiago De Compostelában bukkantak rá Szent Jakab apostol feltételezett sírjára, így a középkorra a város a keresztény világ harmadik legfontosabb zarándokhelyévé vált, melyet csupán a római Szent Péter-bazilika és Jeruzsálem előzött meg. Napjaink zarándokai és utazói ma is az ősi útvonalat követik, mely Spanyolország északi részén vezet az égbe nyúló katedrálishoz.

A santiagói székesegyház a 11. és a 13. század között, egy kilencedik századi bazilika helyén épült. Bár találni rajta olyan későbbi toldásokat, mint a barokk Obradoiro - Aranymívű - homlokzat, a belső tér közel nyolcszáz esztendeje változatlan. Az Obradoiro mögött áll a pompás Portico de la Gloria három díszes boltíve. A központi boltozatot Krisztus alakja uralja, maga mellett négy apostollal és nyolc angyallal, Szent Jakab pedig közvetlenül alatta helyezkedik el.

Odabent a kivételesen gazdag aranyozás és az oltár töméntelen mennyiségű ezüstje alkot éles kontrasztot a székesegyház belső terének másként hűvös, már-már rideg egyszerűségével. A középkorban minden esztendőben mintegy kétmillióan zarándokoltak el ide, ezért a zarándokúthoz köthető a világ első útikönyve is, mely megismertette az utazókat a Franciaországon és Spanyolországon át vezető út legjobb útvonalaival és a közbeeső szálláshelyekkel. A látogatók száma napjainkig nem változott, sőt, még ma is sokan ragaszkodnak hozzá, hogy gyalogosan tegyék meg az útnak legalább egy részét.

Cikkünk az 501 kihagyhatatlan látnivaló a világ minden tájáról című könyv alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük