3 hely, amit mindenképpen látnod kell

Ha szívesen vetnéd édeni tájakra a szemed - vagy épp meglátogatnád őket -, ismerd meg Olaszország három elképesztő csodáját!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Olaszország nem véletlenül számít a legkedveltebb úti célok egyikének. Ám, ha a mediterrán strandokon, a közkedvelt mitológiai vagy épp reneszánsz városokon túl néhány olyan helyre is szívesen ellátogatnál, mely földöntúli varázsa és egyedülálló atmoszférája miatt a többi itáliai csodánál is különlegesebb, a következő hármat mindenképp meg kell ismerned!

Pokol és éden kapuja: Lipari-szigetek

A görög és római mitológia, sőt, a világ őstörténete ad találkát egymásnak Szicília partjaitól 25-50 kilométerre, a Lipari-szigeteknél, melyeknek természetes és ember alkotta csodái között éppoly méltán említhető Vulcano hihetetlen vörös, okker és sárga színekben játszó partja, mint Lipari ősi citadellája, melynek helyén már a neolit korban megtelepedtek a sziget őslakosai.

A csak elszórtan benépesített Lipari-szigetek - Lipari, Panarea, Salina, Vulcano, Stromboli, Filicudi és Alicudi - vulkáni eredetű csoportot alkotnak. Legkorábbi telepeseik időszámításunk előtt 580 körül nevezték el a szigeteket Aelusról, a szelek istenuráról, és Homérosz is ebben a környezetben helyezte el az Odüsszeia rémisztő küklopszát. Stromboli szigete, mely 1950-ben Roberto Rosselini filmjét is ihlette, 2000-ben lett az UNESCO Világörökség része.

A nyugalomra vágyó utazók Lipari fehér homokos strandjaiért és mélykék tengeréért érkeznek ide, de hasonló népszerűségnek örvendenek a zöldellő és éterien nyugodt Salina kapribogyói, fenséges tengeri ételei és aranyló desszertbora, a Malvasia, illetve a kivételes sziklaképződmények és a Fumarole-öböl, melynek kénes forrástól felhevült vize bugyogva nyaldossa a fekete vulkáni homokkal borított partokat.

A felszín alatti szikláiról híres Panarea és a sziklás Filicudi egyaránt büszkélkedhet ősi településekkel, míg a legtávolabbi Alicudi panorámájával és romlatlan szépségével csalogat.

A természet és a kultúra randevúja: Lago Maggiore

Ahogy azt a világ leggyönyörűbb tájainál már megszokhattuk, Európa legnyugatabbra fekvő és második legnagyobb alpesi tava, a Lago Maggiore-tó is olyan hely, ahol a történelem, az eltérő kultúrák és régiók adnak randevút egymásnak. A tó nyugati partján Piemont, keletre Lombardia, északra pedig Svájc fekszik.

Olaszország egyesítése előtt Piemont és Lombardia önálló nemzetállamnak számított, mely féltve óvta területét szomszédjai mohó törekvéseitől. Ornavassóban ma is láthatod a középkori őrtornyot, ahonnan bámulatos panoráma nyílik az Ossolo-völgyre és a Corni di Nibbio csúcsaira. A nyolcszögletű és barokk stílusú Madonna della Guardia templom 1674 és 1772 között épült.

A tökéletes külsőségekhez félig mediterrán éghajlat párosul. Az egyaránt enyhe nyárnak és télnek köszönhetően a buja növényzet olyan egzotikus virágokban is bővelkedik, mint az orchideafélék, melyeket a kastélyairól is híres Borromeo-szigeteken, Isola Madrén és Isola Bellán is megcsodálhatsz.

A Borromeo-szigetek a part szinte minden pontjáról láthatóak, és a tavat át meg átszelő kompoknak és vízi taxiknak köszönhetően könnyen el is érhetőek. Érdemes ellátogatnod Legguinóba, a híres Domonkos-rendi kolostorba, mely egy tó fölé magasodó sziklacsúcsot foglal el. Ezután pedig vedd célba Ornavassót, ahol az utazó egy öszvércsapáson érheti el a Madonna del Boden kápolnáját, míg Stresában drótkötélpályán juthatsz fel a hegyoldal 1370 méteres magasságába.

Császári villák és citromfák vidéke: Capri

A Nápolyi-öbölben fekvő elbűvölő sziget, Capri egyike Olaszország legszebb üdülőhelyeinek. Az aprócska sziget meredeken emelkedik ki a tengerből, miközben elborítják a leomló bíbor, rózsaszín és fehér bougainvilleák, a citromfák, a kígyózva kanyargó, keskeny utak és a pasztellszínű házak.

Capri mindig is a császárok szórakozóhelye volt: Augustus, aki imádott a szigeten mulatozni, a Villa Augustusban alapította meg a világ alighanem első paleontológiai múzeumát, és Tiberius is ide vonult vissza, hogy különféle villákat építsen magának. Ha itt jársz, mindenképp keresd fel az Augustus-kertet, és csodáld meg a pompás kilátást a tengerre, egészen a Faraglioni-sziklákig. Sétálj el a Villa Tiberión a Villa Jovishoz, a legnagyobb itteni villához, ahol Tiberius és Caligula állítólag egyaránt hódolt az orgiák gyönyöreinek. Anacapriba is látogass el, ahol felfedezheted a Villa san Michelét és pompás kertjeit.

De bármit is teszel, ne mulaszd el meglátogatni az itteni Kék-barlangot, a sziklás tengerparton nyíló számtalan barlang egyikét, ahol a fehér homokos tengerfenékről visszatükröződő napfény döbbenetesen irizáló kék árnyalatúra festi a vizet.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A csipkézett sziklák nem sok helyen adnak esélyt az úszásra, ugyanakkor Capri remek hely a vízi sportokra és a búvárkodásra.

Cikkünk az 501 kihagyhatatlan látnivaló a világ minden tájáról című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük