Nem fogsz többet a BKK-ra panaszkodni, ha meglátod, milyen más országokban a tömegközlekedés
Ha hosszú ideig kell tömegközlekedési eszközt használni, az ember szinte megőrül. Nehéz elhinni, de Budapest eltörpül a többi nagyváros káosza mögött.

Utazás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Zsúfolt buszok, türelmetlen emberek, kieső járatok - ezeket lehet tapasztalni nap mint nap a tömegközlekedési eszközökön. A BKK járatain utazni néha kellemetlen, még akkor is, ha világviszonylatban jónak számít a budapesti tömegközlekedés.

Ám azt sokan el sem tudják képzelni, hogy lehet rosszabb, mint egy negyvenperces dugó közepette elgémberedett tagokkal várni az egymáshoz simuló testek között átszűrődő halovány szellőt, mely jelzi a lassú araszolgatást. Magyarországon evidencia, hogy ha kényelmetlenül is, de mindenki felfér a járműre, vagy legkésőbb a következővel már el tud menni. Máshol ezért bizony keményen meg kell harcolni.

A pekingi rémmetró

Kínában az egyik legzsúfoltabb a 13-as pekingi metróvonal. Annyira sokan vannak, hogy a csúcsforgalom alatt sokan le sem tudnak szállni a szerelvényekről a betóduló embertömeg miatt.

A felvétel 2013-ban készült, azóta igyekeznek mindenféle szupergyors közlekedési eszközt kifejleszteni, ami kiszolgálja az óriási mennyiségű embertömeg igényeit.

Guatemalai csirkebuszok

Főleg a közép-amerikai országokban terjedt el a pejoratívan "csirkebuszoknak" keresztelt járművek használata, leginkább Hondurasban, Guatemalában, El Salvadorban, Nicaraguában, Costa Ricában és Panamában használják.

A helybéliek trambillának hívják ezeket a tömegközlekedésre is használt buszokat, amik egyik régióból a másikba hivatottak elszállítani az utasokat, akik lehetnek állatok és emberek is. Vagy egyszerre mindkettő, feltehetően innen ered a csirkebusz elnevezés.

Robogós taxisok Indonéziában

Indonéziában, Bangkokban, Kambodzsában, Kamerunban és Brazíliában elterjedt taxinak számítanak a robogók. Nagyon olcsó, mivel egyre többen használják ezt a fajta közlekedési eszközt a túlzsúfolt utakon, előszeretettel használják a turisták is.

800px-Scooters Bangkok Nana
Fotó: Khaosaming / wikimedia

Noha 2019 óta jobban figyelik ezeket a taxisofőröket, gyakran előfordul még most is, hogy sisak és védőfelszerelés nélkül robodnak a kietlenebb utakon, nehogy lebukjanak a rendőrök előtt.

A legzsúfoltabb utak Indiában, Mumbai városában

Az Indiában található Mumbai városában  is borzalmas körülmények uralkodnak a vonatállomásoknál, ahogy a videóban is látszik, ami a híres halálvasútnál készült. Ennél a vasútnál ugyanis naponta kilenc ember veszti életét.

Ha lehet mondani, hivatalosan is Mumbaiban a legrosszabb a közlekedés, mind az autók, mind pedig a tömegközlekedés tekintetében. Annyira túlzsúfolt ugyanis a város, hogy gyakorlatilag vagy összepréselődni lehet, vagy pedig a dugóban ülni.

A nyugat-bengáli tuk-tuk járművek

Kalandos kinézetük miatt sokan kedvet kaphatnak a kipróbálásra, ám fel kell készülni arra, hogy gyakran különböző állatok, mint a képen látható kecske lesz az útitárs.

A tuk-tuk bevett személyszállító eszköz nemcsak Indiában, de Thaiföldön is. Gyakran azonban ezek a taxisok rossz helyre viszik az utasokat, illetve mivel minden oldala nyitott, eléggé balesetveszélyesek is.

9 gyönyörű hely, ahova egy hétvégére is érdemes elutazni: elvisz a MÁV

A szomszédokhoz egy kis kiruccanást bármelyik hétvégén tehetsz, arra kell csak figyelni, hogy minél korábban váltsd meg a jegyet, hiszen a legolcsóbb jegyekkel több ezer forintot spórolhatsz, ám ezek általában csak korlátozott számban vehetők igénybe, és hamar fogynak.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük