Kíméletlen büntetést szabna ki a közlekedési szakértő azokra, akik az autóban mobiloznak
A szakértő szerint a vezetés közben telefonozók jogosítványát végleg be kellene vonni.

vezet-mobilozik
beauty and style
Top olvasott cikkek

- Egyszer és mindenkorra ki kellene tiltani a forgalomból azt, aki vezetés közben okostelefont használ - vélekedik Dobrocsi Endre közlekedésbiztonsági szakértő. A szakember egyetért azzal, hogy aki facebookozik, chatel, az mintha bekötött szemmel vezetne. Egy jó vezető reakcióideje 0,7 másodperc, ez nő meg jelentősen, ha vezetés közben másra figyelünk - mondta.

Ráadásul adódhatnak olyan forgalmi helyzetek, amelyekben mindkét kezére szüksége van a sofőrnek, például egy durrdefekt vagy egy járdáról váratlanul lelépő gyalogos esetén. A tragikus következményeket pedig utólag már nem lehet meg nem történtté tenni. A közlekedésben a legrosszabbak a váratlan helyzetek, készen kell állni a másik hibájának kivédésére is - jegyezte meg a szakember.

Romániában hétfőn döntött a kormány arról, hogy október közepétől szigorúbban büntetik az okostelefonok és hasonló készülékek használatát autóvezetés közben. Azután indult kampány az okostelefonok vezetés közbeni használata ellen, hogy tavaly májusban kilenc halálos áldozatot követelő balesetet okozott Magyarországon egy romániai idénymunkásokat szállító, Facebook-közvetítéssel elfoglalt vezető.

Vasárnap szintén egy Facebook-közvetítés kedvéért száguldozó sofőr okozott három halálos áldozatot követelő balesetet Romániában, ahol naponta átlagosan öten halnak meg autóbalesetben. A közlekedésbiztonsági szakértőt az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában kérdezték meg a témában.

Fotók: Getty Images

10 autós, akinek nem szabadott volna jogsit adni

Vannak sofőrök, akiknek az autópálya csupán egy hatalmas játszótér, és még véletlenül sem merül fel bennük soha, hogy mások is vannak az úttesten.

Ezt is szeretjük