7 dolog, aminek minden kerékpáron kötelezően ott kell lennie: a rendőrség listája
Nemcsak az első és a hátsó lámpa tartozik a kötelező kerékpár-felszerelés elemei közé.

biciklis-no
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valószínűleg idén is a tavalyihoz hasonló, kellemes, enyhe őszi időjárásnak nézünk elébe, ezért még sokáig használatban maradhat a kerékpár, amit nagyon sokan a jövő közlekedési eszközének tartanak. Ez nem véletlen, hiszen viszonylag olcsó, gyorsabb, mint gyalog, és vezetőjét állandó fizikai edzésben tartja. A gyors helyváltoztatáshoz, a sportolási igények kielégítéséhez egyre többen ülnek biciklire anélkül, hogy ismernék az ezzel járó veszélyeket.

A kedvezőtlen út- és látási viszonyok között kiemelt veszélyfaktor, hogy a közlekedés résztvevői nem tekintik egyenrangú társnak a két keréken haladókat, ezt a tényt a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek száma is igazolja.

Mit tartalmaz a szabályos kerékpár-felszerelés?

Ezen balesetek körülményeinek elemzésekor kitűnik, hogy a biciklisek jelentős hányada nem az előírásoknak megfelelő felszereltségű és műszaki állapotú járművel vesz részt a közlekedésben, ezért a rendőrség szerint muszáj szót ejteni a kötelező felszerelésekről. Egy listában szedték össze, pontosan mivel is kell ellátni a kerékpárt, hogy technikai szempontból a lehető legtöbbet megtegyünk egy esetleges baleset elkerüléséért.

  • Könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés,
  • két egymástól függetlenül működtethető fékszerkezet, melyek közül az egyik az első kerékre hat,
  • hangjelző berendezés, amely csak csengő lehet,
  • egy darab előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó lámpa és fehér prizma,
  • egy darab hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpa,
  • hátul egy vagy két szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő,
  • legalább az első keréken minimum 2 db borostyánsárga színű prizma, mindkét oldalán fényvisszaverővel.

A látni-látszani elv különösen fontos, ezért a kötelező felszerelés mellett jó szolgálatot tesz az ülés alatt elhelyezett fényvisszaverő és szélességjelző. Ajánlott a színes, feltűnő ruházat, lehetőség szerint fényvisszaverő csíkokkal kombináltan. Amennyiben hűvös, párás, esős időben indokolt a melegebb öltözet, elsősorban sapkát érdemes használni, és nem a széldzseki vagy az esőkabát kapucniját, mert az korlátozza a látóteret.

Szintén a látni-látszani elvet tükrözi az a jogszabály-módosítás, amely 2007. június 1-jén lépett életbe a kerekezők védelme érdekében, miszerint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt, ruházatot kell viselnie. A rendőrség figyelmeztet: könnyebb a baleseteket elkerülni, mint a váratlan vészhelyzetet megfelelően kivédeni. Kis odafigyeléssel nagy tragédia előzhető meg!

Fotók: Getty Images

Átmennél most egy KRESZ-vizsgán?

A képes tesztkérdések sok tanuló számára mumusnak számítanak a vizsgán, noha ezek készítik fel őket a forgalomban felmerülő éles szituációkra. A kérdéseinkből kiderül, hogy a rendszeresen közlekedők valóban hibátlanul töltenének-e ki most is egy KRESZ-tesztet.

Ezt is szeretjük